Εκλογές ζητάει ο Μητσοτάκης για το Σκοπιανό- Αιχμές για τη συμφωνία στο Eurogroup | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εκλογές ζητάει ο Μητσοτάκης για το Σκοπιανό- Αιχμές για τη συμφωνία στο Eurogroup

10:07 | 22/6/18

Η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να πάρει αποστάσεις από τα επεισόδια κατά των κυβερνητικών στελεχών και τις κατηγορίες του Μαξίμου για «χρυσαυγίτικη μετάλλαξη». Ποια γραμμή είχε χαράξει για το Eurogroup από χθες νωρίς το βράδυ

Κλιμακώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά την πρόταση μομφής ξαναβάζει εν μέσω αντιδράσεων και πόλωσης μέσα στην κοινωνία για το Σκοπιανό, το θέμα των εκλογών. Το έθεσε χτες βράδυ από το συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας. Αλλά και στην πρόσκληση-πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ευθέως ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ απάντησε ζητώντας εκλογές τώρα «για να αποφασίσει ο λαός ποιος θα διαχειριστεί όλα τα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους».

Εν τω μεταξύ ο κ.Μητσοτάκης είχε προδιαγράψει τη γραμμή της ΝΔ εν όψει του Eurogroup, το οποιο τελικά κατέληξε σε συμφωνία.

"Σήμερα στο Eurogroup λήγει το Τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου και ξεκινάει ένα νέο Τέταρτο Μνημόνιο. Με μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ, με εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία.

Η ρύθμιση για το χρέος, για την οποία να είστε βέβαιοι ότι θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους αντιμετωπίζεται θετικά", είχε υποστηρίξει ο κ.Μητσοτάκης.

"Η χώρα βαδίζει ήδη σε έναν δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα τέταρτο επί της ουσίας μνημόνιο και από μια πολύ κακή συμφωνία για το Σκοπιανό. Το τέταρτο μνημόνιο υπονομεύει σε βάθος χρόνου την οικονομία ενώ η κακή συμφωνία για το Σκοπιανό ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμα συνέπειες. Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγες μέρες στο πλαίσιο μιας χρονικής σύμπτωσης η οποία εύλογα γεννά πολλά ερωτηματικά" είπε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, διερωτώμενος:

"Ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματα μας; Στην καλύτερη περίπτωση μια σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες για να προωθηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σχέδια του Μαξίμου. Στη χειρότερη μιλάμε για έναν ανέντιμο και τελικά ανήθικο συμψηφισμό κάποιων πρόσκαιρων επαίνων από ξένους με μόνιμες εθνικές υποχωρήσεις."

Πάντως την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ κλιμακώνει πολιτικά κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου με αφορμή το Σκοπιανό πραγματοποιεί ένα ελιγμό στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ επιχειρώντας να απαντήσει στα πυρά που δέχεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο για σύμπλευση με την ακροδεξιά και «χρυσαυγίτικη μετάλλαξη». Χτες για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «εκατέρωθεν πατριδοκάπηλους» σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μια όχι εμφανή από πρώτη ματιά στροφή στο θέμα της θέσης της ΝΔ για το Σκοπιανό και της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού αναφέρθηκε στο ξύπνημα «εθνικισμών» και «ακροτήτων» στα Σκόπια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μίλησε ταυτόχρονα για το «θυμικό στη θέση ενός πατριωτικού ρεαλισμού που ήταν βασικό κεκτημένο των τελευταίων ετών» σε ότι αφορά την Ελλάδα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση για «κρυφές μεθοδεύσεις», «ανωριμότητα στους διπλωματικούς χειρισμούς» και «περιφρόνηση του εθνικού αισθήματος».

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του σε «πατριωτικό ρεαλισμό των τελευταίων ετών» ουσιαστικά παραπέμπει στη γραμμή του Βουκουρεστίου που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και τη σύνθετη ονομασία, δείχνοντας έτσι μια σχετική αποστασιοποίηση από λογικές περί ξεπουλήματος της Μακεδονίας που έχουν ως άποψη οι υποστηρικτές της γραμμής του 1992. Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί η ίδια με τη στάση της την ακροδεξιά και τον εθνικισμό χαρίζοντας συλλήβδην τις αντιδράσεις για τη Μακεδονία σ’ αυτό το χώρο.

Θοδωρής Λαπαναΐτης, φωτογραφία DIMITRIS PAPAMITSOS

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών