15:01 | 24/6/18
Καταγγέλλουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία
Παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ζητάει εκ νέου η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδος, με αφορμή και την ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Καταναλωτή, σύμφωνα με την οποία το 2017διαπιστώθηκε διπλασιασμός των αθέμιτων (κυρίως παραπλανητικών) εμπορικών πρακτικών, πολλές εκ των οποίων, στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν οι μονάδες αδυνατίσματος και τα ιδιωτικά γυμναστήρια.
Η Ομοσπονδία ζητάει εδώ και πολλά χρόνια από το υπουργείο να εκδώσει υπουργική απόφαση που να προβλέπει πρόστιμα για αντιποίηση επαγγέλματος αισθητικού, όπως ανέφερε στο Πρακτορείο FM η πρόεδρός της και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικού Τομέα Λένα Τσικούρη. «Μόλις πρόσφατα όμως μας δέχτηκαν από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού και μας ζητήθηκε και έχουμε δεσμευτεί να πάμε όλες τις προτάσεις μας, για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των κέντρων. Τις έχουμε καταθέσει και σε όλες τις περιφέρειες και έχουμε απευθυνθεί και στη ΓΕΣΕΒΕ» τόνισε,
Η Ομοσπονδία ζητάει, μεταξύ άλλων, να σφραγίζονται τα παράνομα κέντρα και να επικαιροποιηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αισθητικών κοσμητολόγων, διότι ο νόμος που ισχύει είναι από το 1969 και ως εκ τούτου δεν έχει ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες. Ο λόγος που η ΟΣΕΔΑΕ ζητάει επιβολή προστίμων, όπως εξηγεί η κ. Τσικούρη, είναι ότι όταν στους ελέγχους που προβαίνουν συνεχώς οι αρμόδιες επιτροπές, δεν μπορεί εκ του νόμου να επιβληθεί πρόστιμο, τότε το αποτέλεσμα είναι να ανθίζει η παρανομία.
«Τα περισσότερα κέντρα αδυνατίσματος έχουν πλέον μετατραπεί σε ιατρεία. Δηλαδή είναι κάποιοι επιχειρηματίες που πουλάνε στον κόσμο διάφορα πακέτα αδυνατίσματος, ή αντιγήρανσης, τα οποία στην πραγματικότητα δεν γίνονται, ή παρέχονται κακές υπηρεσίες» σημειώνει η κ. Τσικούρη και εξηγεί: Οι καταγγελίες που ακούτε να γίνονται είναι σε βάρος επιχειρηματιών, οι οποίοι με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, έχουν πλέον το δικαίωμα να ανοίξουν μόνοι τους διαιτολογικό ιατρείο. Π.χ να βάλουν έναν γιατρό, έναν αισθητικό και έναν διαιτολόγο και να κάνουν πολυδύναμη μονάδα αδυνατίσματος. «Εμείς στους ελέγχους διαπιστώνουμε ότι κάνουν πρακτικές που δεν επιτρέπεται να γίνονται στις πολυδύναμες μονάδες αδυνατίσματος, γιατί ο γιατρός που προβλέπει ο νόμος ότι πρέπει να έχουν είναι παθολόγος ή γενικής ιατρικής. Και εμείς στους ελέγχους αυτόν τον γιατρό δεν τον βρίσκουμε ποτέ» επισημαίνει η ίδια.
Όπως υπογραμμίζει η κ. Τσικούρη, οι ενέσιμες πράξεις είναι ιατρικές πράξεις που πρέπει να τις κάνουν πλαστικοί ή δερματολόγοι. «Αλλά εκεί γίνονται τα πάντα μέσα σε αυτά τα πολυδύναμα κέντρα, εκτός νόμου. Δεν τηρείται τίποτα από τις νόμιμες προϋποθέσεις. Επίσης πολύ σοβαρό είναι το γεγονός ότι σε αυτά τα κέντρα δεν υπάρχουν αισθητικοί κοσμετολόγοι πτυχιούχοι ΤΕΙ, αλλά κορίτσια των ΙΕΚ, ή χωρίς καμία ειδικότητα και κάνουν αισθητικές πράξεις που δεν δικαιούνται να κάνουν, με σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία» τονίζει η πρόεδρος της ΟΣΕΔΑΕ και συστήνει στο καταναλωτικό κοινό, όταν πηγαίνει να κάνει υπηρεσίες αισθητικής να ζητάει την άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου και την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδακέντρα αδυνατίσματοςκέντρο αισθητικής
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων