Κυπριακός Τύπος: Αποφασιστική και θαρραλέα η συμφωνία που πέτυχε ο Τσίπρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κυπριακός Τύπος: Αποφασιστική και θαρραλέα η συμφωνία που πέτυχε ο Τσίπρας

00:13 | 19/6/18

Με τίτλο «Οι Κύπριοι Μακεδονομάχοι», ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Σταύρος Χριστοδούλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα για τη συμφωνία Ελλάδος-πΓΔΜ, αναφέρει μεταξύ άλλων

 «Για να το κωδικοποιήσουμε, λοιπόν, μιλάμε για μια συμφωνία σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό (εθνικός στόχος που ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του ΄90) και αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε λαού για αυτοπροσδιορισμό. Τι κέρδισε η Ελλάδα; Να θέσει τέρμα στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων που απειλεί τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Να σημειώσουμε φυσικά τη διόλου ευκαταφρόνητη λεπτομέρεια ότι μιλάμε για μια χώρα που αναγνωρίζεται τα τελευταία 25 χρόνια ως Μακεδονία από 140 κράτη. Με ευθύνη βεβαίως των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, καθώς συντηρούσαν το θέμα για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, «έκανε ένα αποφασιστικό θαρραλέο βήμα επιτυγχάνοντας μιαν ιστορική συμφωνία», και σημειώνει: «Δυστυχώς, όμως για τους Κύπριους Μακεδονομάχους δεν το έκανε μόνος. Αλλά με τον συνοδοιπόρο υπουργό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αποδεικνύεται υπέρμαχος της ρεαλιστικής σχολής, αφού δήλωσε ξεκάθαρα ότι «καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων». Και (ο Ν. Κοτζιάς) συμπλήρωσε, προκαλώντας, όπως αναφέρεται στο άρθρο, «μάλλον αμηχανία στο εγχώριο απορριπτικό ακροατήριο: “Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου –με τον σωστό τρόπο– και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό”».

Ο πολιτικός αναλυτής και συνεργάτης της εφημερίδας «Πολίτης» στο άρθρο του, με τίτλο «Τι πρέπει να μας διδάξει η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ;», γράφει ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα θυμίζει, σε ευθύ παραλληλισμό, κάτι από τις ημέρες του 2004 στην Κύπρο, αμέσως μετά τη συμφωνία αναφορικά με το Σχέδιο Ανάν.

Στο άρθρο, αφού καταγράφονται τα θετικά της συμφωνίας και οι διαδικαστικές ασάφειες της, σημειώνεται ότι «με τον διάλογο στο Κυπριακό να παραμένει ανύπαρκτος, το breakthrough στην περίπτωση Τσίπρα-Ζάεφ οφείλει να αφυπνίσει την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η κύρωση δε μιας συμφωνίας σε αυτό το επίπεδο καταδεικνύει πως για να υπάρξει μια ουσιαστική λύση και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται τόλμη, ηγεσία, όραμα και καλή πίστη».

Τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, εκτιμά ο Γιάννης Ιωάννου, «θα υπάρξει, αναπόφευκτα ένα κλίμα πόλωσης όπου η ιστορική ημιμάθεια, η υπερβολή, η δυσπιστία αλλά και μια ερμηνεία, χαμένη, σε νομικοτεχνικές λεπτομέρειες θα επικρατήσουν έναντι της ανάγνωσης της πραγματικά μεγάλης εικόνας, είτε στα Βαλκάνια είτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επί τούτου οφείλουμε, ιδίως εδώ στην Κύπρο, να σταθμίσουμε τα πράγματα με εξαιρετική ψυχραιμία».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η δυναμική, σε περίπτωση που η συμφωνία (για το ονοματολογικό) περάσει και εφαρμοστεί επιτυχώς, «δημιουργεί πολλές προοπτικές και για το Κυπριακό. Κυρίως λόγω timing. Χωρίς ωστόσο αυτό να εξαλείφει πλήρως τις επιμέρους δυσκολίες που υπάρχουν στη δική μας περίπτωση».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον αρθρογράφο, «είναι ένας πολιτικός σαφώς πιο έμπειρος από τον Αλέξη Τσίπρα, σε όλα τα επίπεδα». Αυτή τη φορά όμως «πρέπει να δανειστεί και κάτι από τον οίστρο του. Και το άστρο του, πιθανόν…», καταλήγει.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, Ανδρέας Παράσχος, σε άρθρο με τίτλο «Από τους Τραμπ-Κιμ στους Τσίπρα-Ζάεφ», γράφει ειδικά για την συμφωνία για το ονοματολογικό: «και μόνο η τόνωση διεθνώς του τρωθέντος κύρους της Ελλάδας, λόγω των ασήκωτων υποχρεώσεων έναντι ενός δυσβάστακτου χρέους, είναι εξόχως σημαντική». Τα επιχείρημα είναι ότι «αναβαθμίζεται η επιρροή της χώρας στα Βαλκάνια -στοιχείο που θα επιδράσει θετικά και στην οικονομία. Επίσης η αξιοπιστία που αποκτά η Αθήνα στα Βαλκάνια ως δύναμη σύνεσης, είναι προστιθέμενη αξία στις τετραμερείς συνεργασίες της Ελλάδας στα Βαλκάνια καθώς επίσης και στις τριμερείς με την Κύπρο και αναβαθμίζουν σημαντικά το ρόλο της και στην Ανατολική Μεσόγειο πλέον».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η συμφωνία «δεν είναι η καλύτερη δυνατή», διότι, κατά την άποψη του, η συμφωνία επί ενός, ανοικτού για 25 χρόνια, ζητήματος «δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς εκατέρωθεν συμβιβασμούς, που προϊόντος του χρόνου θα αποδειχθούν ήσσονος σημασίας μπροστά στα οφέλη που θα έχει για τις δύο χώρες».

Επίσης, επισημαίνει ότι για την Ελλάδα «η ουσία είναι ότι κέρδισε τη νομιμοποίηση και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σύμμαχο εκεί που είχε ένα εχθρό, στα Βαλκάνια αλλά κυρίως στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, όπου τα Σκόπια, θα προσβλέπουν σίγουρα στη στήριξη της Αθήνας».

Όπως εκτιμά ο Α. Παράσχος στο άρθρο του, υποχώρηση δεν μπορεί να υπάρξει από καμία των πλευρών, «γιατί το κόστος της θα είναι τεράστιο για τις δύο χώρες αλλά και ασήκωτο γι’ αυτούς που τυχόν ανατρέψουν τη συμφωνία. Εδώ η ιστορική προοπτική μπορεί να γραφτεί με πράξεις και να καταστραφεί με θούρια».

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών