«Ο γιατρός και ο ασφαλισμένος αποφασίζουν ποιο φάρμακο θα χορηγηθεί» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ο γιατρός και ο ασφαλισμένος αποφασίζουν ποιο φάρμακο θα χορηγηθεί»

00:12 | 12/6/18

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην επιβολή ποσοστού 0,8% επί της λιανικής τιμής του off patent φαρμάκου

Ο γιατρός και ο ασφαλισμένος, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, κατά περίπτωση καθορίζουν και αποφασίζουν ο καθένας με τα δικά του κίνητρα και κριτήρια ποιο φάρμακο θα χορηγηθεί,
υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην επιβολή ποσοστού επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει τελειώσει η πατέντα του (off patent) και που χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και σχετίζεται με την τέταρτη αξιολόγηση και προβλέπει επίσης ότι για τους ασφαλισμένους για τους οποίους έως σήμερα προβλέπεται ποσοστό συμμετοχής 10% της αξίας του φαρμάκου το ποσοστό της συμμετοχής τους μηδενίζεται, εφόσον επιλέξουν να προμηθευτούν γενόσημα φάρμακα.

Στόχος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, είναι η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, γεγονός για το οποίο δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι, ωστόσο αναρωτιούνται ότι αφού θα ευνοηθούν οι φαρμακοβιομήχανοι παραγωγής γενοσήμων, «γιατί οι ίδιοι να μην επιστρέψουν ως rebate ένα μέρος των ωφελειών που θα καρπωθούν;».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναφέρει ότι η διάταξη δημιουργεί «πολλά εύλογα και δυστυχώς αναπάντητα ερωτήματα» και «τιμωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς».

Εξηγεί ότι ο γιατρός αποφασίζει και γράφει στην ηλεκτρονική συνταγή τη δραστική ουσία. Εν συνεχεία πάλι ο γιατρός στην συνταγή και ως «οδηγία» γράφει το εμπορικό όνομα του φαρμάκου που συστήνει. Συχνά πυκνά μάλιστα δίνει στον ασφαλισμένο και ένα επιπλέον σημείωμα συστήνοντας να ζητήσει ο ασφαλισμένος από τον φαρμακοποιό του το συγκεκριμένο σκεύασμα. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, «πάλι ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» ηλεκτρονικά την επιλογή του φαρμάκου που αυτός επιθυμεί, εμποδίζοντας τεχνικά οποιαδήποτε παρέμβαση άλλου, δηλαδή απαγορεύοντας τη χορήγηση οποιουδήποτε σκευάσματος πλην αυτού που ο ίδιος έχει αποφασίσει» .

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ προσθέτει ότι «ο ασφαλισμένος από την πλευρά του με βάση τα δικά του κριτήρια, τις γνώσεις του, τις συστάσεις του γιατρού του, την εμπιστοσύνη στο φάρμακο που έχει συνηθίσει να λαμβάνει, αποφασίζει τελικά ποιο σκεύασμα μεταξύ των ομοειδών της ίδιας δραστικής ουσίας θα προμηθευτεί, εάν φυσικά ο γιατρός του, του έχει αφήσει τέτοιο περιθώριο επιλογής. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα εκτυπώνεται στην ηλεκτρονική συνταγή μια υπεύθυνη δήλωση του ασφαλιζόμενου την οπoία υπογράφει και αναφέρει επί λέξει: «Ενημερώθηκα από τον φαρμακοποιό για χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο»».

«Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να τιμωρήσει με πρόστιμο τον φαρμακοποιό για τις δεσμευτικές επιλογές γιατρού ή και ασφαλισμένου» αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος επίσης εκτιμά ότι «η φορολόγηση αυτή δεν είναι μόνο για το 2018. Ήρθε για να μείνει και να προστεθεί στις ήδη πολλές προϋπάρχουσες» αλλά «το φαρμακείο δεν αντέχει». Προσθέτει, δε, ότι «έχοντας συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ότι το ποσοστό διείσδυσης γενοσήμων πρέπει να φθάσει στο 60%, από 29% που είναι σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί εάν επικρατήσει η λογική μαστιγώματος των φαρμακοποιών μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών