Έκλεισε η συμφωνία - Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ και erga omnes | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έκλεισε η συμφωνία - Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ και erga omnes

19:03 | 12/6/18

Για την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη λίγα λεπτά μετά τις 6 ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικράτειας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και την γ.γ. του πρωθυπουργού Ιωαννα Πεπέ.

«Ήρθα λίγο ξαφνικά, αλλά μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ για τη διαφορά σε ό,τι αφορά την ονομασία. Έχουμε μια συμφωνία, είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Πρόσθεσε ότι «το σημαντικότερο όλων είναι πως με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική μας κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Όπως ξεκαθάρισε, «η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία».

Επόμενο βήμα θα είναι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19.30 αναμένεται διάγγελμα και από τον Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης θα ενημερώσει και το κοινοβούλιο σε ειδική διάσκεψη όπως προβλέπεται και από τον κανονισμό.

Η μονογραφή της συμφωνίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα βρίσκεται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες στις Πρέσπες θα βρεθεί και ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Μία ημέρα πριν την ερχόμενη Παρασκευή, θα διεξαχθεί σχετική συζήτηση στην Ελληνική Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών