10:43 | 4/6/18
Δημοσιονομικό περιθώριο για ελαφρύνσεις πάνω από 10 δις ευρώ, αλλά και συνέχιση των δημοσιονομικών περιορισμών, περιλαμβάνει η οικονομική πολιτική ως το 2022
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022 θα «χαρτογραφεί» την οικονομική πολιτική για μια τετραετία, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και θα κατατεθεί στην Βουλή ως την Παρασκευή, μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις, που θα θεσμοθετούν περίπου 50 από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.Στο μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται εκτός από τα υπερπλεονάσματα από το 2018 έως και το 2022, τα μέτρα και οι περιορισμοί που είναι απαραίτητα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το τέλος της περιόδου. Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Αθήνα και οδήγησαν στην τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα έχει μόνιμο υπερπλεόνασμα ως το 2022 και κατά συνέπεια θα δημιουργείται κάθε χρόνο δημοσιονομικός χώρος, που θα μπορεί να διανεμηθεί, όχι πια ως έκτακτο «κοινωνικό μέρισμα», αλλά σε μόνιμες ελαφρύνσεις. Η αρχή θα γίνει για το υπερπλεόνασμα του 2018, που, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, θα φτάνει τα 700 εκ ευρώ.
Το 2019 αναμένεται να προκύψει υπερπλεόνασμα 1,3 δις ευρώ, το 2020 2,26 δις ευρώ το 2021 4,2 δις ευρώ Το 2022, σύμφωνα με πληροφορίες , το υπερπλεόνασμα θα φτάσει τα 2,5 δις ευρώ.
Συνολικά για την τετραετία 2019-2022 θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 10 δις ευρώ που όμως δεν έχει ακόμη συζητηθεί πως θα κατανεμηθεί.
Όλα αυτά θα μπορούν να γίνουν υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:
Στο ΜΠΔΣ θα επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά η δέσμευση για περικοπή των συντάξεων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 1% του ΑΕΠ μαζί με τα κοινωνικά αντίμετρα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές το κόστος των οποίων θα φτάνει το 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, το 2020 θα πρέπει να περικοπεί το αφορολόγητο με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 1% του ΑΕΠ και να εφαρμοστούν και τα φορολογικά αντίμετρα το κόστος των οποίων θα είναι 1% του ΑΕΠ.
Αναλαμβάνεται η δέσμευση για μόνιμη ετήσια είσπραξη 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ ή οποιοδήποτε φόρο το διαδεχθεί μετά και την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου. Από το 2019 θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια.
Θα υπάρχει οροφή για το μισθολογικό κονδύλι του δημοσίου, τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας, αλλά και στόχοι για την αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων και ειδικά του ΦΠΑ.
Το πολυνομοσχέδιο
Μαζί με το ΜΠΔΣ θα υπάρχουν διατάξεις που θα κλείνουν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.Κομμάτι του νομοσχεδίου θα είναι και η επέκταση του στεγαστικού επιδόματος σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, τα οποία είτε μένουν στο νοίκι, είτε πληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Ως γνωστόν, το επίδομα θα ξεκινά από 70 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα φτάνει τα 210 ευρώ. Το μέτρο είναι ένα από τα αντίμετρα του 2019 και οι λεπτομέρειές του συμφωνήθηκαν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
Παράλληλα, θα υπάρχουν και οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν και για τα αναπηρικά επιδόματα.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και οι διατάξεις που θα κάνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια ένταξης στο νόμο Κατσέλη (άρση του απορρήτου για όσους κάνουν αίτηση) και θα τίθενται στόχοι για ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις με την ένταξη σε ρύθμιση έστω και εκ των υστέρων και των χρεών του 2017 και την αύξηση του ορίου ρύθμισης οφειλών από ελεύθερους επαγγελματίες από τα 50.000 στα 125000 ευρώ.
EWG την Πέμπτη
Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων θα εξεταστεί από την συνεδρίαση του EWG την Πέμπτη. Εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν, θα εξεταστούν και τα μέτρα που έχουν συγκεκριμένους στόχους, που θα πρέπει να επιτευχθούν για να κλείσει η αξιολόγηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου, που θα κρίνουν και την εκταμίευση της υποδόσης των 1 δις ευρώ, που εκκρεμεί από το Ιανουάριο, όταν εγκρίθηκε για την Ελλάδα η συνολική δόση των 6,7 δις ευρώ.Τάσος Δασόπουλος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων