Παίζουν την “κολοκυθιά” τα Σκόπια; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παίζουν την “κολοκυθιά” τα Σκόπια;

13:17 | 3/6/18

Εάν τα "μπρος-πίσω" συνεχιστούν, η διαπραγμάτευση κινδυνεύει να χάσει την δυναμική της και να βρεθούμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε - Οι "τεχνικές λεπτομέρειες", η φράση κλειδί και η διπλωματία των ΜΜΕ

Σε επικοινωνιακή καμπάνια, με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις - καθώς γίνεται σαφές ότι τα Σκόπια επιδιώκουν να ανασκευάσουν θέσεις που διατύπωσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - παραπέμπει η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάνει λόγο για "τεχνικές λεπτομέρειες" που πρέπει να επιλυθούν, ωστόσο καθώς ο χρόνος κυλά γίνεται σαφές ότι δεν είναι ούτε "τεχνικές", ούτε "λεπτομέρειες" οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Αντίθετα, τα Σκόπια εμφανίζονται να κάνουν πίσω, την ώρα που είχε σχεδόν ανακοινωθεί μία συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα "σφράγιζαν" ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συμφωνίας.

Το όνομα "Severna Makedonja" δεν φαίνεται να ακυρώνεται ως η επικρατέστερη εκδοχή. Ωστόσο, στα "δύσκολα" ζητήματα της εφαρμογής μίας ονομασίας erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, προκύπτει πλέον ότι ο Ζάεφ συναντά υπαρκτά εμπόδια στο πρόσωπο του Προέδρου Γκεόργκε Ιβανόφ, ως γνήσιου εκπροσώπου των εθνικιστών.

Η φράση - κλειδί που απέδωσαν στον Ζάεφ τα ΜΜΕ της πΓΔΜ είναι ότι "όποια συμφωνία επιτευχθεί, πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες των δύο χωρών, αλλά και στην αντιπολίτευση, ώστε όχι μόνο να λυθεί ένα ζήτημα, αλλά να αποτελέσει εργαλείο φιλίας των δύο λαών".

Η δημόσια διπλωματία - με εργαλείο προφανώς την επικοινωνία και τα ΜΜΕ - είναι πλήρως αποδεκτή εδώ και αρκετά χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων εκτός των επίσημων "καναλιών" και βοηθά όταν οι κυβερνήσεις θέλουν να "μετρήσουν" αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ή να προετοιμάσουν τους πολίτες για τα δύσκολα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να παρακολουθούμε μία ανταλλαγή μηνυμάτων στο Σκοπιανό, παράλληλα με τις συναντήσεις και τις συνομιλίες σε επίπεδο πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και εμπειρογνωμόνων. Μέχρι ενός σημείου.

Εάν τα "μπρος-πίσω" συνεχιστούν, ωστόσο, η διαπραγμάτευση κινδυνεύει να χάσει την δυναμική της και να βρεθούμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε.

πηγή, φωτογραφία AP

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών