Παπαδημούλης: «Η εμμονή σε μία νεοφιλελεύθερη Ευρώπη “τρέφει” τον λαϊκιστικό ευρωσκεπτικισμό» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παπαδημούλης: «Η εμμονή σε μία νεοφιλελεύθερη Ευρώπη “τρέφει” τον λαϊκιστικό ευρωσκεπτικισμό»

14:08 | 3/6/18

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τόνισε ότι η γειτονική χώρα «έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά

Την άποψη ότι η «εμμονή σε μια νεοφιλελεύθερη, "γερμανοκρατούμενη" Ευρώπη τρέφει τον λαϊκιστικό ευρωσκεπτικισμό και την άκρα Δεξιά», εξέφρασε με άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής» ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ.

Ο κ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τόνισε ότι η γειτονική χώρα «έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω της σύγκρουσης των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων -Λέγκα του Βορρά και Πέντε Αστέρια- με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση - θεσμική, πολιτική και οικονομική- με ευρύτερες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σημείωσε, επίσης, ότι «απουσιάζει η αριστερή, προοδευτική οπτική για την Ιταλία, αλλά και την Ευρώπη» και χαρακτήρισε «τραγικό» το γεγονός ότι η χώρα «κάποτε είχε μια πολύ δυνατή Αριστερά που άνοιγε δρόμους», ενώ τώρα η ιταλική Αριστερά «είναι πλέον αποδυναμωμένη, πολυδιασπασμένη, ηττημένη και αμήχανη».

Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η στάθεια σε Ιταλία και Ισπανία συμβάλλουν στο να υπάρχουν « πρόσθετοι λόγοι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία-πακέτο για την έξοδο από τα μνημόνια, συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους, στο επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου» και ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις και αναβολές».

Τέλος, πρόταξε τους σταθερούς πυλώνες που θα πρέπει να έχει η ΕΕ --«την αποφασιστική μείωση των ανισοτήτων, την αναδιανομή του πλούτου, την εργασιακή ασφάλεια, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την περιφερειακή ειρήνη και την αλληλεγγύη»-- για να μπορέσει να υπερβεί «τα αδιέξοδα που τροφοδοτούν τον ξενοφοβικό λαϊκισμό και τις νεοφιλελεύθερες "λύσεις" σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Πηγή: ΑΠΕ, φωτογραφία  ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών