16:53 | 13/7/18
Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει το τελευταίο εικοσιτετράωρο μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Χαν περί δήθεν ζητήματος αλλαγής συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας
Αν και η Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά τη δήλωση, η ΝΔ πρόλαβε και εξέδωσε ανακοίνωση με κατηγορίες εναντίον Τσίπρα και Καμμένου για «μυστική διαπραγμάτευση» με στόχο να αλλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Νέο «επεισόδιο» στην κόντρα, η δήθεν είδηση πως ο πρωθυπουργός, μίλησε και ο ίδιος για διαπραγματεύσεις των συνόρων.Η είδηση που έκανε το γύρο του διαδικτύου από ΜΜΕ προσκείμενα στη γαλάζια παράταξη, σχολιάζει τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
Στην εν λόγω είδηση, αφήνονται αιχμές πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και εκείνος σε συζητήσεις για αλλαγή συνόρων.
Κυβερνητικές πηγές επιτίθενται σήμερα σε ΜΜΕ αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας ως εθνικά επικίνδυνη τη στάση που κρατά για εθνικά θέματα η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα. Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», τονίζουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου.
«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη» επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές.
Ταυτόχρονα, συμπληρώνεται πως «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Οι δηλώσεις Χαν
Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν μονταρισμένο απόσπασμα από την ομιλία του επιτρόπου διεύρυνσης και ευρωπαϊκής πολιτικής καλής γειτονίας της Ε.Ε, Γιοχάνες Χαν, σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια τον εμφάνιζε να δηλώνει: «Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».Η είδηση έπαιξε σε διάφορα ΜΜΕ ως πρόταση του Χαν για αναδιάρθρωση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε η Κομισιόν αναγκάστηκε να διαψεύσει κατηγορηματικά την είδηση, διευκρινίζοντας τί ακριβώς εννοούσε ο Χαν.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο Γιοχάνες Χαν μίλησε για αλλαγή συνόρων. Αντιθέτως, στο εν λόγω συνέδριο υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ.
Στο θέμα αυτό έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.
Όπως είναι εμφανές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφερόταν στις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ στις δηλώσεις του.
Χαν: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν»
Με σημερινές του δηλώσεις, ο ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε και ο ίδιος τη δήλωσή του περί «αναδιάρθωσης» των ελληνοαλβανικών συνόρων.Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στις Βρυξέλλες, ο Γιοχάνες Χαν είπε πως λυπάται που τα λόγια του παρεξηγήθηκαν.
«Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ιστορία 70 ετών. Όπως είπε πρόκειται για «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθετηση της ΑΟΖ - ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν. «Είμαι βέβαιος 100%, ότι όταν επιλυθούν αυτά τα θέματα, όποιος σήμερα μας κατηγορεί για προδοσία θα ντροπιαστεί από την κοινή γνώμη», ανέφερε ο Έντι Ράμα. Σημείωσε, τέλος, πως όταν και στην Αλβανία και στην Ελλάδα κάποιοι κάνουν λόγο για «προδότες», σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για να βρουν λύσεις προς το καλύτερο συμφέρον των χωρών τους και των λαών τους.
Ο Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στα Τίρανα σε λίγες ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, ως τον Ιούνιο του 2019, μετά τη σχετική απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.
Ο Γ. Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες».
Ανέφερε ως παράδειγμα την πΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με την Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή», πρόσθεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης.
Τι είναι οι πυραμίδες;
Στο παραπάνω σχόλιο κυβερνητικών πηγών, γίνεται αναφορά σε «πυραμίδες». Τι είναι όμως αυτές οι πυραμίδες στα ελληνοαλβανικά σύνορα;Οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής». Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή.
Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Έχουν ύψος κοντά στα δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».
Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.
πηγή
Σχετικά άρθρα