11:31 | 19/7/18
Οι συγκρούσεις, οι συναντήσεις, οι διαβουλεύσεις και το τελικό τηλεφώνημα. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να αναθέσει στον αντίπαλο του στις εσωκομματικές τη διοργάνωση του συνεδρίου
Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ επεφύλασσε μία είδηση με ιδιαίτερο εσωκομματικό ενδιαφέρον: Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 12ου τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τον αντίπαλο του στις εσωκομματικές εκλογές με θερμά λόγια (“ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την παράταξη σε όποια θέση και εάν βρέθηκε, ένας άνθρωπος που αγαπά τη ΝΔ όσο λίγοι”). Οι σχέσεις Μητσοτάκη- Μεϊμαράκη ωστόσο έχουν περάσει από 40 κύματα μετά την εκλογή του πρώτου στην ηγεσία της ΝΔ.
Η πιο πρόσφατη ένδειξη των τεταμένων σχέσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων ήταν η διαφορετική στάση τους απέναντι στον Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ.Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για τις θετικές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την κυβέρνηση αποδίδοντας την μάλιστα σε προσωπικές του σκοπιμότητες. Ενώ ο κ.Μεϊμαράκης σημείωσε με ικανοποίηση τα εγκώμια Μοσκοβισί για τη στάση της ΝΔ το καλοκαίρι του 2015, όταν με πρόεδρο τον ίδιο η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο με επιχείρημα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Η τελευταία κρίση στις σχέσεις των δύο είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου ένα μήνα, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε προτείνει στον κ.Μεϊμαράκη να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και πριν από τρεις μήνες, πληροφορίες ανέφεραν ότι σε έτερη συνάντηση τους ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει από τον αντίπαλο του στις εσωκομματικές εκλογές και πρώην πρόεδρο του κόμματος να μην είναι στα ψηφοδέλτια για να λάβει την απάντηση “εγώ είμαι στρατιώτης της παράταξης”.
Και οι δύο πλευρές διέψευδαν τις σχετικές πληροφορίες και αλληλοκατηγορούνταν για τις διαρροές πίσω από αυτές. Όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ένα στέλεχος που έχει τη δική του ιστορία στην πορεία της ΝΔ (και δεν είναι από τους ανθρώπους που κάνουν εύκολα στην άκρη ή φοβούνται τις αιχμηρές δηλώσεις). Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στο πλαίσιο της συστράτευσης, συμπόρευσης και ενότητας όλων (και σκεπτόμενος προφανώς ότι είναι καλύτερα να έχει το “Βαγγέλα” μέσα στο παιχνίδι, παρά εκτός και δυσαρεστημένο), να του προτείνει τη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπης του συνεδρίου, που εδώ που τα λέμε “ταιριάζει γάντι” στα ενδιαφέροντα του Μεϊμαράκη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή και αρέσκεται να τον αποκαλούν “φωνή της συνείδησης της παράταξης”.
Επισήμως, η απόφαση είχε ληφθεί εδώ και καιρό στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν οι δυο τους. Στην πραγματικότητα, πρώτα έγινε μία κρούση από συνεργάτες του προέδρου σε συνομιλητές του Μεϊμαράκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε με το χαρακτηριστικό του στυλ: “Γιατί, μου πρότεινε κάτι και το αρνήθηκα;” Με τον τρόπο αυτό διεμήνυσε πως θα ήταν θετικός και έτσι προχθές το απόγευμα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ του τηλεφώνησε και του πρότεινε και επίσημα τη θέση του προέδρου της επιτροπής του συνεδρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, η επιτροπή αυτή ενδέχεται να είναι και η “μαγιά” για την εκλογική επιτροπή εφόσον δεν έχουν γίνει κάλπες μέχρι το συνέδριο.
Πάντως και οι δύο πλευρές διέψευδαν ότι έγινε κάποιο συνολικότερο deal, δηλαδή ότι υπήρξε συζήτηση για τοποθέτηση του κ.Μεϊμαράκη στο Επικρατείας της ΝΔ. Συνομιλητές του κ.Μεϊμαράκη έλεγαν άλλωστε πως αν και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, ο ίδιος θα επιθυμούσε να δώσει τη μάχη του σταυρού σε κάποια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που θα προκύψουν από το “σπάσιμο” της Β΄ Αθηνών.
Σύμφωνα δε με άλλες πηγές, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Μεϊμαράκη, ο δεύτερος είπε στον πρώτο “έχω συγκεκριμένες απόψεις για το συνέδριο και το κόμμα” λαμβάνοντας την απάντηση πως το συνέδριο θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπουν το καταστατικό. Φέρεται επίσης να του είπε πως θα συνεχίζει να εκφράζει τις απόψεις του για θέματα όπως η συναίνεση και για πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Πάντως ακόμη και στελέχη που δεν συγκαταλέγονται στους φίλους του κ.Μητσοτάκη, αναγνώριζαν την επιλογή αυτή του προέδρου της ΝΔ ως μία έξυπνη κίνηση διότι: Δίνει όντως το μήνυμα της συστράτευσης όλων. Καθησυχάζει μία μερίδα παλαιότερων κομματικών στελεχών, που ανησυχούσαν για παραγκωνισμό. Κλείνει ένα εσωκομματικό μέτωπο, που δεν εξυπηρετούσε την ενότητα. Και κλείνει επίσης τα στόματα όσων (εντός και εκτός ΝΔ) θα ασκούσαν κριτική στον κ.Μητσοτάκη εάν επέλεγε πχ ένα στενό του συνεργάτη για την επιτροπή του Συνεδρίου.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Βαγγέλης ΜεϊμαράκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων