12:16 | 23/8/18
Τα πυρά σαμαρικών στελεχών κατά της αριστεράς συνεχίζονται, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την επιχείρηση αποδόμησης της εξόδου από το μνημόνιο, καταγγέλοντας την κυβέρνηση ακόμη και για χουντική συμπεριφορά
Το αιώνιο δίλημμα "στροφή στο κέντρο ή στροφή στη δεξιά" εξακολουθεί να ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς στελέχη της σκληρής δεξιάς αποδίδουν στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο χαρακτηριστικά... αντικομμουνιστικά.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει πολλάκις τονίσει ότι η ΝΔ απευθύνεται και στους πολίτες, που πίστεψαν "στα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά απογοητεύθηκαν". Και αυτό καθώς στην ηγετική ομάδα αντιλαμβάνονται ότι το να αυξηθούν οι απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, που ενδεχομένως θα κρίνει και την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Υπάρχουν εξάλλου στελέχη που διαχρονικά πιστεύουν ότι η μάχη των εκλογών δίνεται στο πολιτικό κέντρο, αν και τα χαρακτηριστικά αυτού έχουν αλλάξει λόγω μνημονίου: Από την εποχή του μεσαίου χώρου, σε μία εποχή νέων, σκληρών, διαχωριστικών γραμμών.
Παρόλα αυτά οι παλιές διαχωριστικές γραμμές δεν έχουν εντελώς ατονήσει και οπωσδήποτε άλλα στελέχη τα απασχολεί το ερώτημα κατά , πόσον με αυτό τον τρόπο μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους και ακόμη και στους απογοητευμένους από το ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη όμως όπως ο Μάκης Βορίδης και κυρίως ο Άδωνις Γεωργιάδης, βλέπουν στην ήττα Τσίπρα την ευκαιρία να... τελειώνουν μια και καλή με την αριστερά ως ιδεολογία και δη ως κυβερνητική δύναμη.
Μετά τη δήλωση Βορίδη στο Ραδιόφωνο 24/7 πως "Για τη χρεοκοπία ευθύνεται η ηγεμονία της ιδέας της αριστεράς περί δημοσιονομικής πειθαρχίας" και πως "Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές", τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, επίσης με δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο 24/7, υπερασπιζόμενος τον άλλοτε συνοδοιπόρο του στο ΛΑΟΣ απέναντι στα βέλη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος είχε σχολιάσει πως: "Αυτά που λέει ο Βορίδης για ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς τα έλεγαν και οι ναζί".
Ο κ.Γεωργιάδης επέμεινε πως: "Δικαιώθηκαν οι ιδέες της Αριστεράς; Οχι. Οπου κυβέρνησε η Αριστερά είτε θρηνούμε αίμα είτε φτώχεια. Θυμηθείτε την άνοιξη της Πράγας και δείτε τι γίνεται στην Βενεζουέλα όπου δεν έχουν χαρτί υγείας, πάρτε την εκδοχή του Κάστρο, του Βιετνάμ ή της βόρειας Κορέας. Οπου κυβέρνησε η Αριστερά τα πράγματα πήγαν χάλια. Οπου κυβέρνησε η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα".
Το ζήτημα βέβαια στην πραγματικότητα που έθεσε ο κ.Βορίδης, δεν είναι εάν είναι καλύτερη η αριστερά ή η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά αφορούσε στη δημιουργία προϋποθέσεων στο κράτος ώστε κανένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό να μην έλθει ξανά στην εξουσία, δήλωση αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενη.
Πέραν όμως της "αντικομμουνιστικής" διάθεσης στελεχών της σκληρής δεξιάς, που βλέπουν στην αριστερά έναν ιδεολογικό αντίπαλο και στις επόμενες εκλογές την ευκαιρία μίας "δεξιάς ρεβάνς", ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως αποκαλύπτεται ο εξής προβληματισμός στο εσωτερικό της ΝΔ: Η φράση Γεωργιάδη: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προσπάθεια να έρθει στο πλαίσιο της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας" δεν είναι τυχαία, καθώς με την εφαρμογή και ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στη ΝΔ διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απευθυνθεί σε δικά τους παραδοσιακά, αστικά ακροατήρια, αλλά και διότι η "στροφή προς το ρεαλισμό" του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνει τη ρητορική (που είχε ξεκινήσει ο Αντώνης Σαμαράς) περί επικίνδυνων ακροαριστερών.
Καθώς όμως ο κύβος ως προς την παραμονή στην ευρωζώνη ερρίφθη από το ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο επικεντρώνει στις κατηγορίες περί "χούντας του ΣΥΡΙΖΑ" (αντίστοιχες δηλώσεις έκανε χθες στο Ραδιόφωνο 24/7 ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης) και στην επιχείρηση αποδόμησης της εξόδου από τα μνημόνια, παράλληλα με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί ποτέ να φέρει πραγματική ανάπτυξη και να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις λόγω των ιδεοληψιών της. Επιπλέον κατηγορούν τον κ.Τσίπρα για διχαστικό λόγο με αφορμή το διάγγελμα του, με στελέχη των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Σαμαρά να υπερασπίζονται τον πρώην πρωθυπουργό και το Γιάννη Στουρνάρα.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα σαμαρικά κυρίως στελέχη επιμένουν σε σκληρό αντικομμουνιστικό ροκ: Θεωρούν (κάτι που και επί κυβέρνησης Σαμαρά ήταν κεντρική στρατηγική) πως η ΝΔ έχει απώλειες και αντιμετωπίζει κίνδυνο εκ δεξιών της και όχι από το κέντρο, συνεπώς πιστεύουν ότι σε αυτό το ακροατήριο πρέπει πρωτίστως να απευθυνθεί.
Βίκυ Σαμαρά, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικά άρθρα