20:57 | 23/8/18
Συνεχίζεται η διερεύνηση του γεγονότος
Έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ξεκίνησε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να αποτραπεί ανάλογο συμβάν με το χθεσινό και στόχο οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.Όπως αναφέρει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σημερινή ανακοίνωσή του, αυτή η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, ενώ σημειώνεται ότι ήδη από τα τέλη του 2017 «με απόφαση της διοίκησης ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα».
Εξάλλου, αναφορικά με τη χθεσινή εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην Αττική, ο Διαχειριστής αναφέρει ότι συνεχίζεται η αναλυτική διερεύνηση του γεγονότος και «οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν».
Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής έρευνας, το χθεσινό συμβάν οφείλεται σε αστοχία διακόπτη που εγκαταστάθηκε το 2014 και η συντήρησή του θα έπρεπε να γίνει το 2020. «Η βλάβη ενός τόσο καινούριου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Όπως αναλυτικά σημειώνεται στην ανακοίνωση «σχετικά με τα τεχνικά αίτια για το χθεσινό συμβάν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014.
Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020».
«Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα» καταλήγει η ανακοίνωση.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αττικήδιακοπή ρεύματοςΕλλάδα
Σχετικά άρθρα