ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια φόρων η Ελλάδα λόγω μνημονίων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια φόρων η Ελλάδα λόγω μνημονίων

15:02 | 5/9/18

Την μεγαλύτερη αύξηση φόρων κατέγραψε η Ελλάδα, έως φυσικό επακόλουθο των μνημονίων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για τα κράτη - μέλη του

Την υπερφοολόγηση που επέβαλαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του τρίτου μνημονίου αποτυπώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις φορολογικές αλλαγές, ανακηρύσσοντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ανάμεσα στα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Ο οργανισμός επισημαίνει το ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα η οποία την περίοδο 2015 - 2018 ήταν υποχρεωμένη σε μια περιοριστική πολιτική.

Όπως τονίζει η Ελλάδα έχοντας να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο χρέος ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις παράλληλα με την μεγαλύτερη περικοπή δημοσίων δαπανών.

Με βάση την έκθεση, κατά τα έτη 2016 -2017 η Ελλάδα είχε την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ (2%) μετά το Μεξικό (5%) λόγω των πολλών κυμάτων φορολογικών μέτρων σε εισόδημα περιουσία εργασία και κατανάλωση.

Σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης τα φορολογικά έσοδα σχεδόν αυξήθηκαν κατά την διετία 2015 -2016 ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα διατηρεί αυτά τα θλιβερά πρωτεία ακόμα κι αν το έτος αναφοράς είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007- 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Για την ιστορία, στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (από το 30,4% στο 23%).

Ειδικά για την φορολογία των επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018.

Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων όπου η μείωση είναι κατά μέσο όρο στο 5,5% Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες, με τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί από το 2016 και βρίσκεται από το 26% στο 29%.

Φανερή είναι επίσης η αντίθετη πορεία της Ελλάδας ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και στην φορολογία της εργασίας.

Ο ΟΟΣΑ καταγράφει αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων και με τις αυξήσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και με την αναλογικές εισφορές που ίσχυσαν με το νέο ασφαλιστικό.

Μάλιστα τονίζεται ότι οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα φτάνουν σήμερα και το 85%.

Τονίζεται πάντως ότι εκτός από την χώρα μας ανάλογες επιβαρύνσεις παρατηρούνται στη Λετονία, στην Ιρλανδία, στη Σλοβενία, καθώς και στο Μεξικό και στην Τουρκία.

Η έκθεση του οργανισμού καταγράφει επίσης υψηλή φορολογία και την περιουσία λόγω των στρεβλώσεων που διαιωνίζει ο ΕΝΦΙΑ.

Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Ως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την έκτη θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ειδικά για την Ελλάδα γίνεται αναφορά στην διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο). Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα ψηφισμένα φορολογικά αντίμετρα, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της περικοπής του αφορολόγητου κατά περίπου 3.000 ευρώ από το 2020 καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 26%.

Ωστόσο, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών