20:44 | 13/10/18
Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων ο κυβερνητικός εταίρος έστειλε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Το ζήτημα του Καμμένου και γενικότερα το θέμα των συνεργασιών κυριάρχησε στις τοποθετήσεις και δεν έλειψαν τα καρφιά
Στον... αστερισμό του Πάνου Καμμένου κινήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία δεν έλειψε και η εσωκομματική κριτική με προεξάρχοντα τον Νίκο Φίλη.Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ξεκαθάρισε και προς τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά και προς ΗΠΑ και πΓΔΜ ότι εναλλακτική στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει και πως εάν η συμφωνία δεν εφαρμοστεί από τη γειτονική χώρα, η Ελλάδα δε θα δεχθεί την ένταξή της σε ΕΕ, ΝΑΤΟ ή οποιαδήποτε άλλη συμμαχία.
Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δε θα πέσει, αλλά θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία και προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής “και τότε θα δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος”- για να τα ακούει προφανώς ο Πάνος Καμμένος.
Το Μαξίμου δεν θέλησε χθες να σηκώσει το γάντι που πέταξε ο κυβερνητικός εταίρος, επιθυμώντας να χαμηλώσει τους τόνους, βάζοντας όμως τα όρια του που προσδιορίζονται από την προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών ως τη μόνη επίσημη πολιτική. Ωστόσο οι αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ πια δοκιμάζονται από τη συγκυβέρνηση με τον κ.Καμμένο και αυτό κατέστη σαφές σε παρεμβάσεις πολλών μελών της ΚΕ.
Από την άλλη δεν έλειψαν και τα μέλη που εξέφρασαν προβληματισμό εμμέσως και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, ξεκινώντας από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θέτοντας το ερώτημα πως είναι δυνατές οι συμμαχίες με κόμματα που δεν ασπάζονται τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχει βέβαια εξάλλου και μία γενικότερη αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών της στρατηγικής κτισίματος ενός προοδευτικού μετώπου με την κεντροαριστερά (που είναι και η κεντρική γραμμη Μαξίμου- Κουμουνδούρου) και όσων επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβαζε κατά βάση δικούς του κομματικούς υποψήφιους. Αυτό το ζήτημα όμως επί της ουσίας έχει κριθεί και απλώς υπάρχουν γκρίνιες από ενδιαφερόμενα στελέχη.
Οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση, τις ευρωεκλογές αλλά και την επομένη των εθνικών εκλογών ήταν πάντως ένα θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση.
Ο Νίκος Φίλης όπως αναμένετο έθεσε και το ζήτημα Καμμένου, όπως και το θέμα της ΕΡΤ, κάνοντας σκληρή κριτική για το ύφος και ήθος της αριστερής κυβέρνησης. Η κόντρα του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για την ΕΡΤ μαίνεται εξάλλου εδώ και ημέρες. Ο κ.Παππάς αναμένεται να απαντήσει στον κ.Φίλη στην ομιλία του την Κυριακή.
Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης θα μιλήσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε επιστρέψει ακόμη από το Χονγκ Κονγκ.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία για τη νέα Πολιτική Γραμματεία, για την οποία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πανος Σκουρλέτης πρότεινε να είναι ενιαία (υπενθυμίζεται ότι είχε χωριστεί σε Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Συμβούλιο) και να έχει μικρότερο αριθμό μελών, είτε 21 συν δυο (πρόεδρος και γραμματέας) είτε 23 συν δυο. Στο νέο όργανο αναμένεται μεταξύ άλλων να είναι υποψήφιος και να έχει ισχυρή στήριξη ο κ.Φίλης και γενικότερα στόχος είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων