11:31 | 14/10/18
"Δεν έχω, ούτε θα αποκτήσω προσωπικό πλάνο καριέρας" τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής, λέγοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ "δεν υπάρχουν πρίγκιπες και πριγκιποπούλες" και συμπληρώνει: "Η ΝΔ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη Δημοκρατία"
H Ρένα Δούρου μιλά στο Νews 24/7 και τοποθετείται πάνω σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας. Για τις ευθύνες στη Μάνδρα, για τα πεπραγμένα της στην Περιφέρεια Αττικής, για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, για την επόμενη μέρα στον τόπo αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα δικά της πολιτικά σχέδια.Κυρία Δούρου, πρόσφατα ήρθε η κλήτευση από την Εισαγγελία για την περίπτωση των πλημμυρών της Μάνδρας. Τελικά τι θα μπορούσε να είχε γίνει και δεν έγινε;
Θα επαναλάβω καταρχήν αυτό που έχω διαμηνύσει σε όλους τους τόνους: ότι είμαι έτοιμη να συμβάλλω, ανά πάσα στιγμή, από όποια θέση κι αν κληθώ, στο έργο της Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων απαιτεί ο καθένας από τη θεσμική του θέση, χωρίς κανενός είδους πολιτικές ή άλλες ιδιοτέλειες, να συμβάλλει ώστε να μπει τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας και ανευθυνότητας. Και είμαι συνεπής σε ό,τι λέω.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε απευθύνθηκα το μοιραίο βράδυ των πλημμυρών του Νοεμβρίου του 2017 στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας – κάτι για το οποίο μάλιστα λοιδορήθηκα.
Από την πλευρά μας, ως αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λογοδοτούμε καθημερινά ενώπιον των πολιτών, και μάλιστα λειτουργώντας σε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο, παρά τη σοβαρότητα των αρμοδιοτήτων, δεν παρέχει καμία απολύτως ασυλία.
Παρόλα αυτά εμείς κάνουμε αυτό για το οποίο μας επέλεξαν οι συμπολίτες μας. Υλοποιούμε έργα που προστατεύουν ζωές και περιουσίες. Έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, που εκκρεμούσαν χρόνια. Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Η χώρα μας όφειλε από το 2013 να έχει συντάξει Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Αττική – κάτι που υλοποιήσαμε τώρα εμείς. Παράλληλα εκπονούμε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Γιατί πρέπει στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις μας να λαμβάνουμε πλέον υπόψη έναν σημαντικό παράγοντα: εκείνο των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Στην Ημερίδα για τις "επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής" που διοργανώσαμε φέτος στις αρχές Ιουλίου, τόνιζα ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Και δυστυχώς, λόγω ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, η Αττική βρέθηκε αθωράκιστη μπροστά σε τέτοια ακραία φαινόμενα, τα οποία θα γίνονται όλο και συχνότερα. Όπως τόνισε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας, περιοχές σαν τη Μάνδρα ή το Μάτι υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα και πολλές στην Αττική.
Συχνά υπάρχει αναφορά στη στοχοποίησή σας από μέσα και πολιτικούς αντιπάλους. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Η στοχοποίηση θεωρείται δεδομένη όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα τέτοιο αξίωμα και υπό αυτή την έννοια αναμενόμενη, αποδεκτή και, τολμώ να πω, πρόκληση. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση είναι η συκοφάντηση και η παραπληροφόρηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες, να συντάξουν και "κατηγορητήριο" με σκοπό την κατασυκοφάντησή μου.
Όμως εμείς "ξεκλειδώσαμε" ένα σοβαρό έργο για το οποίο άλλοι είχαν αδιαφορήσει και είναι σήμερα οι ίδιοι που, υποκριτικά και χωρίς ίχνος ντροπής, μας κατηγορούν.
Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: η αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, με τη βοήθεια φιλικών της μέσων, επιχειρεί να δημιουργήσει αυτό που λέμε "κλίμα" σε βάρος της κυβέρνησης, σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής, όχι με επιχειρήματα. Αλλά με διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Με ψέματα. Τυμβωρυχώντας. Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη Δημοκρατία.
Την πολιτική ευθύνη, αν και όπου υπάρχει, την αποδίδουν, στις κάλπες, οι πολίτες. Το ζητούμενο όμως για κάποιους είναι η πολιτική εξόντωση ενός προσώπου, με εργαλείο τις δύο τραγωδίες. Κάποιοι ενοχλούνται μάλλον από το γεγονός ότι εμείς, στην Αττική, εδώ και 4 χρόνια δίνουμε αποτελεσματικά τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
Συμπληρώθηκαν ήδη 4 χρόνια απ’ όταν αναλάβατε την Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το έργο σας μέχρι στιγμής;
Μιλάμε για μια προσπάθεια διαρκείας που έχει αποτελέσματα. Μόλις ξεκινά η σχολική χρονιά 20 χιλιάδες μαθητές πηγαίνουν πλέον εγκαίρως στα σχολεία τους. Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους, τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Στηρίζουμε με είδη πρώτης ανάγκης μέσω των λαϊκών αγορών συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για 35.000 νοικοκυριά. Στηρίζουμε με 40.000.000 ευρώ όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Κτίζουμε δίκτυο αλληλεγγύης. Πρόσφατα, με επίκεντρο το Κέντρο Logistics, μια αναγνωρισμένη καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κοινές πρωτοβουλίες.
Οι πολίτες μας κρίνουν από τα έργα, όχι τα λόγια. Η Περιφέρεια Αττικής, για πρώτη φορά, μπήκε μπροστά και συνόδευσε νέα παιδιά, startuppers, σε διεθνή φόρα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Από το Ελσίνκι έως το Τελ Αβίβ, τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, διευκολύναμε τη συμμετοχή τους, την επικοινωνία τους με ξένους επιχειρηματικούς κύκλους.
Παράλληλα, υλοποιούμε έργα υποδομής που αλλάζουν την Αττική. Όπως είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου. Ένα έργο που, παρότι δεν έχει την ετικέτα "αντιπλημμυρικό", πρόκειται να ανακουφίσει από τον εφιάλτη των πλημμυρών τους κατοίκους του Ταύρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας. Υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων που καθιστούν την Αττική μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Αλλάζουμε το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση της μείωσης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στο σκάνδαλο της χωματερής της Φυλής.
Καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Σε συνεργασία με τους Δήμους, αξιοποιούμε νέα εργαλεία ανάπτυξης, όπως είναι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Έτσι, για πρώτη φορά, η Αθήνα έχει στη διάθεσή της 85.000.000 ευρώ, ο Πειραιάς 80.000.000 ευρώ, οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας 57.000.000 ευρώ, οι Δήμοι του Νότιου Τομέα 32.000.000 ευρώ, για να λύσουν χρόνια προβλήματα, να βελτιώσουν τις υποδομές τους, να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεών τους. Στηρίζουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές, καταπολεμάμε τη φτώχεια, προωθούμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Παίρνουμε και άλλες πρωτοβουλίες όπως, για παράδειγμα, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη – μια μοναδική πρωτοβουλία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Όλα αυτά οι πολίτες τα διαπιστώνουν καθημερινά. Και αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τους συκοφάντες και όσους, για τους δικούς τους λόγους, πολιτικούς ή προσωπικούς, επιχειρούν συστηματικά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.
Σας βοήθησε το γεγονός ότι στο κυβερνητικό πηδάλιο βρίσκεται το κόμμα στο οποίο ανήκετε;
Καταρχήν πρωταρχικό μου μέλημα δεν είναι τι βοηθά εμένα, αλλά τι βοηθά τους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, το βασικό είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο της, στο πλευρό των συμπολιτών μας. Ειδικά σήμερα που οι ανάγκες είναι μεγάλες. Από το 2015 λέω κάτι που πρόσφατα, λίγο μετά από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, είπε και ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ότι δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ανεξάρτητα από τα μνημόνια. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους, για παράδειγμα, δεν ήταν θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Τώρα που βγήκαμε από την επιτροπεία, πρέπει να τολμήσουμε, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις ασαφείς αρμοδιότητες, την πολυνομία, τη γραφειοκρατία. Να αποκτήσουν πλέον οι Περιφέρειες της Ελλάδας τις δυνατότητες τις οποίες έχουν οι Περιφέρειες άλλων χωρών, με μεγάλη παράδοση στην αυτοδιοίκηση. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν σας φέρνουν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο της Αθήνας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Ισχύουν; Μήπως προτιμήσετε να είστε υποψήφια και πάλι στην Περιφέρεια;
Το αν, το πού, το πότε θα είμαι ή δεν θα είμαι υποψήφια είναι το τελευταίο ερώτημα που απασχολεί σήμερα τους συμπολίτες μου. Ειδικά αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνουμε ότι αποτελούν συνήθως σχεδιασμούς επί χάρτου, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την κοινωνία. Όπως έχω πει πολλές φορές, οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά συλλογική. Δεν είχα, δεν έχω, ούτε θα αποκτήσω προσωπικό πλάνο καριέρας. Έτσι αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω την εμπλοκή μου στα κοινά, από την εποχή που ήμουν φοιτήτρια έως σήμερα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι τον Μάρτιο του 2014, παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν, για να δώσω τη μάχη για την Περιφέρεια, όχι εκ του ασφαλούς. Μια μάχη που δεν ήταν προσωπική μου επιλογή αλλά ανάγκη συλλογική.
Να επανέλθουμε στο κρίσιμο θέμα της Μάνδρας. Τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν, αλλά με αργό ρυθμό. Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;
Όπως προανέφερα, η Αττική ήταν αθωράκιστη μπροστά σε πλημμυρικά φαινόμενα. Ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης εκπονεί ήδη αντιπλημμυρικό σχέδιο για τη θωράκιση κρίσιμων περιοχών του Λεκανοπεδίου.
Από την πλευρά μας, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας δεσμεύσαμε μισό δισεκατομμύριο ευρώ για 168 αντιπλημμυρικά έργα, στο πλαίσιο ενός συνολικού, και όχι αποσπασματικού, αντιπλημμυρικού σχεδιασμού –κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Αττική– και με δική μου εντολή προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα αντιπλημμυρικά έργα τέθηκαν σε απόλυτη προτεραιότητα.
Όσον αφορά το έργο του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, ας δούμε γιατί είχε καθυστερήσει και ποιος ευθύνεται. Με μια απλή ανάγνωση του χρονολογίου φαίνεται ξεκάθαρα πόσο επιταχύναμε εμείς και πόσο καθυστέρησαν, αντίθετα, οι προηγούμενες διοικήσεις.
Επιγραμματικά λοιπόν θα αναφέρω ότι στις 24.9.2003 το ρέμα εντάσσεται στον οικιστικό ιστό του Δήμου Μάνδρας. Κανονικά θα έπρεπε το έργο να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να εντάσσονται στο σχέδιο περιοχές, να μπαζώνονται ρέματα, να καταπατώνται και να κτίζονται ρέματα και να μην έχει γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να μην έχει εξασφαλιστεί η διοχέτευση των ομβρίων. Κι έπρεπε να περάσουν επτά χρόνια, για να αποφασιστεί να ξεκινήσει η μελέτη εκτροπής του και να υπογραφεί, μετά από ενάμισι χρόνο η σχετική σύμβαση με τον μελετητή. Ωστόσο η μελέτη δεν παραδόθηκε εγκαίρως και η τότε Περιφερειακή Αρχή έδωσε δύο παρατάσεις 10 μηνών. Στις 7 Απριλίου 2014 υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Αιγάλεω αίτηση για έγκριση επέμβασης αλλά και για πράξη χαρακτηρισμού, αν δηλαδή είναι ή όχι δασική έκταση. Η αρμόδια Υπηρεσία διαβεβαίωνε τον υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη ότι η διαδικασία δημοπράτησης δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς την πράξη χαρακτηρισμού.
Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι 2 Ιουλίου 2014, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρινόταν με τον όρο να υπάρξει από το Δασαρχείο πράξη χαρακτηρισμού των εκτάσεων. Ο όρος αυτός ουδέποτε ανακλήθηκε ως δεσμευτικός.
Τον Οκτώβριο του 2014, ένα μόλις μήνα μετά από την ανάληψη της Διοίκησης από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, εγκρίναμε όλες τις υπόλοιπες μελέτες του έργου και ζητήσαμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον καθορισμό των οριογραμμών που αφορά την εν λόγω μελέτη. Ο καθορισμός αυτός έγινε μετά από ένα χρόνο, οπότε η μελέτη παραλήφθηκε πλέον στις 5 Φεβρουαρίου 2016 και στις 5 Απριλίου της ίδιας χρονιάς το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ.
Το Δασαρχείο από την πλευρά του στις 20 Φεβρουαρίου 2017 μας απαντά ότι "μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών η αίτηση τίθεται στο αρχείο" αφού πλέον η πράξη χαρακτηρισμού γίνεται με άλλο τρόπο. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έχουμε το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο.
Μετά από την τραγωδία, λάβαμε όλες τις αδειοδοτήσεις, πράξεις χαρακτηρισμού και έγιναν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωρίς να περιμένουμε τη δικαστική απόφαση, με επίταξη. Από τη στιγμή εκείνη ξεκινήσαμε έναν "αγώνα δρόμου" μέχρις ότου φθάσουμε στο σημείο έναρξης των εργασιών, στα τέλη Ιουλίου, και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου σε οκτώ μήνες.
Συνοπτικά: τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε την διοίκηση, για το συγκεκριμένο έργο παρόλο που υπήρχε αναγκαιότητα να γίνει ένδεκα χρόνια πριν το μόνο που βρίσκαμε στα συρτάρια της περιφέρειας ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Τι έλειπε; Τα πάντα!
Συγκεκριμένα, έλειπαν η βασική μελέτη, η τοπογραφική και κτηματολογική μελέτη, η οριστική μελέτη υδραυλικών έργων, η μελέτη οριοθέτησης, η μελέτη ανάλυσης κόστους οφέλους, τα τεύχη δημοπράτησης, ο φάκελος ασφαλείας και υγείας και το έργο δεν είχε ενταχθεί στα εκτελεστέα έργα ούτε είχε εγκριθεί η πίστωση στο προϋπολογισμό. Βασικά το έργο δεν είχε καμία ωριμότητα. Εμείς το ωριμάσαμε και σήμερα δουλεύουν οι μπουλντόζες στη Μάνδρα.
Σε συνέντευξή του πρόσφατα ο πρώην περιφερειάρχης, κ. Γ. Σγουρός, σας ασκεί κριτική…
Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αμαρυσία το 2009 δήλωνε ότι "ούτε ο περιφερειάρχης ούτε ο νομάρχης ούτε ο δήμαρχος ούτε ο κοινοτάρχης γνωρίζουν να σβήνουν φωτιές και άρα δεν μπορούν να έχουν κανένα ρόλο συντονιστή… γιατί απλά δεν ξέρουν να σβήνουν φωτιές…". Είναι ο ίδιος που πέρσι, μετά από τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο, επανέλαβε δύο φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 31 Αυγούστου 2017, ότι "είναι σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν φέρει καμία ευθύνη στο επιχειρησιακό πεδίο". Την ίδια στιγμή που ο σταθμός Σκάι με εγκαλούσε γιατί δεν πήρα μια μάνικα να σβήσω τη φωτιά…
Είναι γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, προκειμένου να στηρίξουν επιλογές του χθες. Όμως ας το πάρουν απόφαση. Εμείς αλλάζουμε την Αττική, στηρίζουμε τους συμπολίτες μας, προστατεύουμε το περιβάλλον. Με καθημερινή προσπάθεια από το φθινόπωρο του 2014. Υλοποιούνται σήμερα κρίσιμα έργα, υποδομής, κοινωνικά, που τα βρήκαμε θαμμένα στα συρτάρια. Θέσαμε την Περιφέρεια σε νέα τροχιά. Και αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, δίνοντας δουλειά σε κόσμο, τονώνοντας τις τοπικές αγορές, αλλάζοντας τα δεδομένα. Και μιλώ συγκεκριμένα, δεν αναφέρω αριθμούς για εντυπωσιασμό. Επί προηγούμενης Διοίκησης, από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας χρηματοδοτούνταν έργα ύψους περίπου 20 με 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σήμερα, έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτούμε έργα 80 με 90 εκατομμυρίων το χρόνο και έχουμε διασφαλίσει αυτή την προοπτική για τα επόμενα 4 χρόνια. Αυτό δεν είναι "υπερδέσμευση". Είναι έργο για τις υποδομές της Αττικής. Αυτές που έμειναν πίσω επί δεκαετίες. Και είναι υποδομές τις οποίες έχουν ανάγκη οι πολίτες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε και τετραπλασιάσαμε τα έργα, δουλεύοντας σε συνεργασία με τους Δήμους, χωρίς κομματικές προτιμήσεις και παρά τα μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας.
Υπάρχει η αίσθηση ότι χωρίς την οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας, η ΑΕΚ δεν θα έχτιζε το γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η αλήθεια σ' αυτήν την υπόθεση ποια είναι;
Στο κεφάλαιο “αθλητισμός” όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν πάρα πολλές "σελίδες", που αφορούν πολλά αθλήματα, πολλούς χώρους, πολλές συνέργειες με εμπλεκόμενους φορείς. Στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις. Μία από αυτές είναι και το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Παρότι προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, λοιδορήθηκα και υβρίστηκα χυδαία, τήρησα την προεκλογική μου δέσμευση: το γήπεδο, η καθ’ όλα δικαιολογημένη προσδοκία ενός κόσμου που έχει σημείο αναφοράς την ΑΕΚ, να μην γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Και όπως έχω υποστηρίξει ήδη από το 2014 η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το ισχύον νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες – προϋποθέσεις που πληρούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για το θέμα.
Πολλοί άνθρωποι, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτουν ότι αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσετε την ηγεσία του κόμματος. Το σκέφτεστε; Έχετε τέτοια φιλοδοξία;
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες. Σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγοκεντρικό κόμμα. Έχει συλλογικά όργανα τα οποία αποφασίζουν. Δεν υπάρχουν “διάδοχοι” ή “δελφίνοι”. Δεν έχουμε “δακτυλίδια διαδοχής” και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που, μεταξύ πολλών άλλων, μας διαφοροποιεί ριζικά από τα υπόλοιπα κόμματα. Έτσι, οι αποφάσεις, είτε πρόκειται για υποψηφιότητες σε εκλογές είτε εσωκομματικές θέσεις, λαμβάνονται συλλογικά. Χωρίς πρίγκιπες και πριγκιποπούλες. Έχουμε πρόεδρο, τον οποίο στηρίζουμε απόλυτα.
Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι οι πολίτες οφείλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να προτιμήσουν το δικό της μοντέλο. Γιατί οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν, κατά τη γνώμη σας, και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ;
Τη σύγκριση δεν θα την κάνω εγώ, αλλά οι πολίτες. Οι πολίτες είναι οι κριτές όλων μας. Όποιος θέλει να επιστρέψουμε σε εκείνη τη διακυβέρνηση που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, στα μνημόνια και την επιτροπεία, μπορεί να επιλέξει τη ΝΔ και όποιους λειτουργούν, αντικειμενικά ή όχι, υποστηρικτικά της.
Υπάρχουν ευδιάκριτες διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην οικονομική πολιτική ή μιλάμε για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Αν επρόκειτο για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, τότε δεν θα είχαν αναληφθεί σοβαρές πρωτοβουλίες και ψηφιστεί σειρά νόμων για να σταθεί ο τόπος στα πόδια του – και μάλιστα σε συνθήκες χρεοκοπίας. Μέσα σε 3,5 χρόνια, υλοποιήθηκαν 18 σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες – οι 16 από αυτές σε καθεστώς επιτροπείας. Υπό αντίξοες συνθήκες, η κυβέρνηση μείωσε κατά 7,5 μονάδες την ανεργία, εξασφάλισε δωρεάν υγεία για όλους τους ανασφάλιστους, στήριξε τα χαμηλά στρώματα με δωρεάν ρεύμα και κοινωνικά επιδόματα, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις, στήριξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προχώρησε το Δασολόγιο και το κτηματολόγιο, εφάρμοσε πραγματική νησιωτική πολιτική. Και πολλά ακόμη. Είναι αρκετά; Σίγουρα όχι. Όμως το βασικό είναι ότι ο τόπος μπαίνει σε τροχιά ανάταξης. Στεκόμαστε στα πόδια μας. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, βιώνουν τα αποτελέσματά της.
Καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αλλά για δύο διαφορετικά νομίσματα. Το νόμισμα του "χθες" και εκείνο του "αύριο".
Νίκος Γιαννόπουλος
Σχετικές ετικέτες:ΠεριφέρειεςΠολιτικήΡένα ΔούρουΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα