16:48 | 7/10/18
Από την Καβάλα, ο πρώην πρωθυπουργός παρότρυνε τον Κ. Μητσοτάκη να επιχειρήσει να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών εκ των υστέρων, ως προς το σκέλος της ένταξης στην ΕΕ. Τον κάλεσε επίσης να κάνει μειώσεις φόρων όπως έκανε εκείνος - Δε θα μας απαγορεύσουν να λέμε για λαθρομετανάστες, δήλωσε μάλιστα
Την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρεμβαίνοντας για το ζήτημα σε ομιλία του στην Καβάλα.Ο κ.Σαμαράς παραδέχθηκε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η συμφωνία θα είναι τετελεσμένη υπόθεση. Υποστήριξε όμως, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι μπορεί και πρέπει να ανατραπεί η συμφωνία ως προς το σκέλος της ένταξης στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί μακεδονική ιθαγένεια και γλώσσα, και βάζοντας έτσι τον πήχη στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
“Η ΝΔ όπως έχει επανειλημμένως διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτή τη συμφωνία. Ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση. Τελεία και παύλα… Όπως ήλθαν τα πράγματα βέβαια, δεν ξέρω αν θα φτάσει τελικά ως την Ελληνική Βουλή - πάντως εμείς δεν θα την ψηφίσουμε!” τόνισε ειδικότερα ο κ.Σαμαράς.
“Αν επικυρωθεί τελικά από την Ελληνική Βουλή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ κι όσων «πρόθυμων» συνεργαστούν μαζί του, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι ήδη σχεδόν «τετελεσμένο»! Αλλά μέχρις εκεί…” πρόσθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως: “Όλες οι υπόλοιπες, οι πιο μακροχρόνιες δεσμεύσεις της Συμφωνίας αυτής, δεν πρόκειται να σταθούν. Οι επόμενες Ελληνικές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν – αργά ή γρήγορα -να αποδεσμευτούν αναπόφευκτα από αυτές. Αυτή είναι η γνώμη μου…”
Δήλωσε πως: “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε «Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα». Αυτό προφανώς, θα έχει συνέπειες και μέσα στην Ελλάδα. Γιατί τότε θα νομιμοποιούσαμε το Σκοπιανό αλυτρωτισμό μέσα στην ίδια τη χώρα μας” και πρόσθεσε: “Ούτε μπορούμε να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να διαπραγματευθούμε με τα Σκόπια τη μελλοντική τους ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη. Δεν μπορεί η Βουλγαρία, ως μέλος της ΕΕ να διαπραγματεύεται μαζί τους τα πάντα στο μέλλον, και η Ελλάδα να μη μπορεί – λόγω δεσμεύσεων από τις Πρέσπες – να διαπραγματευθεί το παραμικρό. Δηλαδή η Βουλγαρία να δικαιούται να θέσει βέτο για την ένταξή τους στην Ευρώπη - αλλά εμείς όχι! Δεν μπορούμε να συζητήσουμε, αν τα Μακεδονικά προϊόντα της Καβάλας, θα μπορούν να ονομάζονται «μακεδονικά»!”
Ο κ.Σαμαράς κατέληξε ως προς το Σκοπιανό: “Είμαι βέβαιος, ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα αποδεσμευτεί από τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις αυτής της εκτρωματικής συμφωνίας.”
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν πάντα αντίθετος με ονομασία που θα περιελάμβανε τον όρο Μακεδονία, αμφισβητώντας έτσι ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση στο Βουκουρέστι και υποστήριξε ότι: “Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλώς πυροδοτεί νέες εκρήξεις. Στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι …Αλβανοί! Γιατί διευκολύνει τη «μεγάλη Αλβανία»! Θα ζητήσουν κι εκείνοι τώρα να αναγνωριστεί η δική τους εθνότητα μέσα στα Σκόπια, ως πλήρως ισοδύναμη! Μιλάω για τους Αλβανούς ως απολύτως ισοδύναμη εθνότητα μέσα στα Σκόπια. Όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, πρόκειται να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της χώρας Αλβανίας και του αλβανικού Κοσσυφοπεδίου.”
Ο κ.Σαμαράς κάλεσε επίσης όλους τους ψηφοφόρους της δεξιάς να στηρίξουν την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως “Η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη εγγύηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και θα φύγει…Τόσο απλά! Δεν περισσεύει κανείς” και προσθέτοντας πως “δεν χωράνε γκρίνιες, διαγκωνισμοί και επιπόλαιες κουβέντες.”
Απέρριψε επίσης εκ των προτέρων (απευθυνόμενος καταρχήν στο ΚΙΝΑΛ) το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης που να περιλαμβάνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ειδικότερα πως “Η ΝΔ είναι ακόμα η εγγύηση συνεργασίας με όσους πιστεύουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το έχουμε ήδη κάνει πράξη στα δύσκολα... Αλλά με τους ψεύτες και τους συκοφάντες δεν θα συνεργαστούμε! Ποτέ!”
Ο κ.Σαμαράς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οικονομία, υπερασπιζόμενος τη δική του διακυβέρνηση, η οποία όπως υποστήριξε ήταν η μόνη που μείωσε θεαματικά τα ελλείμματα, μείωσε φόρους και εισφορές, δεν αποδέχθηκε τη δημιουργία υπερταμείου (για την ένταξη αρχαιολογικών χώρων στο οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), ενώ επικαλέστηκε το Γιάννη Βρούτση για να υποστηρίξει ότι οι εταίροι το 2014 είχαν αποδεχθεί ότι δε χρειαζόταν περικοπή συντάξεων, αλλά στη συνέχεια τη ζήτησαν λόγω της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.
Είπε μάλιστα ότι ο κ.Μητσοτάκης θα μειώσει τους φόρους διότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση Σαμαρά. “Εμείς μειώσαμε θεαματικά τα ελλείμματα φροντίζοντας ταυτόχρονα να μειώνουμε και τους φόρους και τις εισφορές! Κι επιμένω σε αυτό, διότι αυτό ακριβώς υπόσχεται να κάνει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις εκλεγεί. Τον ρωτάνε πώς θα το κάνει; Η απάντηση είναι απλή. Το ξανακάναμε το 2012-14 και πέτυχε. Κι έτσι μπορεί να γίνει ξανά”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στο Χρηματιστήριο που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση και σημείωσε: “ Το καλοκαίρι του 2014, πριν ακόμα διαφανεί ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, το Χρηματιστήριο βρισκόταν στις 1400 μονάδες! Το επιχειρηματικό κλίμα προεξοφλούσε τότε, ότι η Ελλάδα άρχιζε να στέκεται στα πόδια της. Τώρα, επί Τσίπρα, ενάμιση μήνα αφού «βγήκαμε» κι όλας, υποτίθεται, από τα μνημόνια, το Χρηματιστήριο έπεσε κάτω από τις 700 μονάδες! Κάτω από τα μισά…Για όποιον έχει μάτια και βλέπει, αυτό λέει πολλά…”
Προειδοποίησε εκ νέου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσει για την οικονομία, αλλά είπε ότι θα λογοδοτήσουν και γιατί “άνοιξαν τα σύνορα στις ορδές των λαθρομεταναστών.” Σαμαράς: Δε θα μας απαγορεύσουν να τους λέμε “λαθρομετανάστες”
Ο κ.Σαμαράς επέμεινε στον όρο “λαθρομετανάστες” υποστηρίζοντας ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό από όσους πέρασαν τα σύνορα την τελευταία τριετία ήταν αληθινοί πρόσφυγες. Υπερασπίστηκε μάλιστα τη χρήση του όρου “λαθρομετανάστες” λέγοντας: “Εδώ μιλάμε για παράνομους μετανάστες. Που πάνε τώρα να μας… απαγορεύσουν να τους λέμε «λαθρομετανάστες»! Ενώ ο όρος «λαθρομετανάστες» υπάρχει εδώ και δεκαετίες και επισήμως στο δίκαιο της χώρας. Και δικαίως υπάρχει. Για να διαχωρίζονται από τους νόμιμους μετανάστες. Που οι άνθρωποι είναι καταγεγραμμένοι, δουλεύουν, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές”.
Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι άνοιξε τα σύνορα στους “λαθρομετανάστες” που “πέρασαν από την Ελλάδα μαζικά το 2015 και αποσταθεροποίησαν ολόκληρη την Ευρώπη” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε στον Ερντογάν ένα όπλο που δεν είχε πριν - να εκβιάζει την Ελλάδα και να πιέζει ολόκληρη την Ευρώπη κάθε τόσο. “Αυτά όλα δεν υπήρχαν πριν το 2015. Οι συγκρούσεις στη Συρία μαίνονταν από το 2011, αλλά εμείς τα σύνορα τα κρατάγαμε κλειστά! Κι όσους κατάφερναν να περάσουν τους μαζεύαμε, κι εφ’ όσον ήταν λαθρομετανάστες τους εντοπίζαμε και τους μεταφέραμε στην «Αμυγδαλέζα». Όπου δεν τους πείραζε κανείς, ούτε πείραζαν κι αυτοί κανένα. Και μετά από λίγο έφευγαν για την πατρίδα τους. Ούτε έδερναν, ούτε σκότωναν, ούτε βίαζαν τους συμπατριώτες τους. Κι όταν γύριζαν στην πατρίδα τους, έφτανε εκεί το «μήνυμα» ότι η «πύλη εισόδου» της Ελλάδας ήταν κλειστή.”
Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν ανθρωπισμό και υποκρισία κάνοντας λόγο για κολαστήρια ανθρώπινων ψυχών και λέγοντας: “Προφανώς καμία απολύτως σύγκριση με την Αμυγδαλέζα, για την οποία χάλαγαν τον κόσμο, όταν δεν δούλευε κάποιο… aircondition! Όπως χάλαγαν τον κόσμο, όταν ολοκλήρωσα το φράχτη στον Έβρο…”
Ο κ.Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το αίσχος -όπως είπε- δεν μπορεί να το καθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ που το δημιούργησε, τονίζοντας οτι πρέπει: “Οι πρόσφυγες να πάρουν το άσυλο που δικαιούνται - και οι λαθρομετανάστες να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους. Και τους πραγματικούς πρόσφυγες που θα πάρουν άσυλο, να τους απορροφήσουν όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι και όλες οι χώρες! Όπως άλλωστε δηλώνει ξεκάθαρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.”
Ο κ.Σαμαράς επανάλαβε και τη δική του άποψη για το ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να έχει η ΝΔ δηλώνοντας ότι: “Ο πατριωτισμός γίνεται ξανά επίκαιρος – παντού!” και φέρνοντας τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, απορρίπτοντας όμως ταυτόχρονα τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για στροφή σε ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμό.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςΔημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΚαβάλαΝΔΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων