02:24 | 20/11/18
"Ακαδημία κατασκόπων" φιλοδοξεί να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας στην Ελλάδα την ευθύνη του φιλόδοξου project, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Politico
Τη δημιουργία μιας "ακαδημίας κατασκόπων" οραματίζονται οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ. Πρόκειται για ένα από τα 17 φιλόδοξα project που εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα της συμφωνίας PESCO για στενότερη στρατιωτική και επιχειρησιακή λειτουργία των κρατών - μελών και στα οποία αναμένεται να καταλήξουν οριστικά στη διήμερη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο που φέρεται να έχει περιέλθει σε γνώση του Politico, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει αναλάβει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο νέο project.Η κοινή ακαδημία κατασκοπίας θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ. Πρόκειται για μία εξέλιξη που μέχρι πρότινος μπλόκαρε το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρώντας ότι θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά στη συμμαχία Five Eyes, στην οποία μετέχει μαζί με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, και τη Ν. Ζηλανδία. Το εμπόδιο αυτό όμως τείνει πλέον να ξεπεραστεί οριστικά στην μετά Brexit εποχή.
Το Politico επισημαίνει ωστόσο το γεγονός ότι προκαλεί έκπληξη η πρόταση να αναλάβει το σχέδιο η Ελλάδα, μαζί με τη βοήθεια της Κύπρου, "δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα".
Η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων και, σύμφωνα με το προσχέδιο, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από τις χώρες - μέλης της.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, ενώ η χώρα μας θα ηγείται και του project για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Politico, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του project για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger, η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του project για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η Τσεχία θα αναλάβει επίσης επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός.
Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο, όπως επισημαίνει το Politico, είναι όλα αυτά τα projects να γίνουν πραγματικότητα. Επικαλείται μάλιστα δηλώσεις διπλωματών που αναφέρουν ότι "πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες πέρυσι, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει πέρα από τον σχεδιασμό".
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΕυρωπαϊκή Ένωσηκατάσκοποι
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων