Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί Σύνταγμα και Εκκλησία. Όχι σε εκλογή Προέδρου από το λαό (βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί Σύνταγμα και Εκκλησία. Όχι σε εκλογή Προέδρου από το λαό (βιντεο)

17:35 | 14/11/18

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει συνταγματικό ακτιβισμό και συριζοποίηση του Συντάγματος. Επέμεινε στην ψήφιση όλων των άρθρων που προτείνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασίσει ο λαός στις επόμενες εκλογές και για το περιεχόμενο του Συντάγματος. "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του λαού" δήλωσε

Στην πρόταση του να ψηφιστούν όλα τα άρθρα που προτείνουν προς αναθεώρηση τα δημοκρατικά κόμματα με 180 και να αποφασίσει ο λαός στις επόμενες εκλογές και για το περιεχόμενο του Συντάγματος, επέμεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με την πρόταση αυτή, είπε, οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν όχι μόνο την επόμενη κυβέρνηση αλλά και την κατεύθυνση του Συντάγματος. "Αναρωτιέμαι γιατί δεν δέχεστε αυτή την πρόταση κ.Τσίπρα; Τι πιο δημοκρατικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός και για το περιεχόμενο της αναθεώρησης", σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης και προκάλεσε τον πρωθυπουργό: "Ποιος τρέμει τελικά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού; Ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις, θα ψηφίσουμε και τις δικές σας και θα αποφασίσει ο λαός τι θα αλλάξει στο Σύνταγμα στις επόμενες εκλογές".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι δε θα επιτρέψει "συνταγματικό ακτιβισμό και συριζοποίηση του Συντάγματος" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί και το Σύνταγμα, αλλά και την Εκκλησία.

Ο κ.Μητσοτάκης που νωρίτερα συναντήθηκε με την Ένωση Κληρικών, αφιέρωσε άλλωστε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στις σχέσεις Εκκλησίας- κράτους, αναφερόμενος τόσο στη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου όσο και στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του λαού" δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη του στο αίτημα των ιερέων πως πρέπει να παρεμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ δήλωσε εκ νέου ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα. "Δε θα δεχθούμε καμία αλλαγή που να δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς, ο απλός ιερέας είναι στήριγμα της κοινωνίας" είπε. Προειδοποίησε επίσης για διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε επικίνδυνες και προβληματικές πολλές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με συλλογή υπογραφών και μέσω των κοινωνικών δικτύων, τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενός συστήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία και τις επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με τελική δυνατότητα προσφυγής στο λαό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο εσωκομματικός διάλογος στη ΝΔ κατέληξε στην άποψη πως η απευθείας εκλογή Προέδρου από το λαό δημιοιυργεί προβλήματα και επομενως λύση είναι είτε εκλογή από διερυμένο εκλεκτορικό σώμα είτε εκλογή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.



"Καμμένος και Παππάς ζήτησαν να μην αρθεί η ασυλία τους Δεν είναι απλά υποκριτές αλλά είναι και δειλοί"

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ειρωνικά τις διακηρύξεις Τσίπρα για την αλλαγή του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας: "Ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Παππάς ζήτησαν να μην αρθεί η ασυλία τους πρόσφατα. Δεν είναι απλά υποκριτές αλλά είναι και δειλοί".

Υπενθύμισε δε στον κ.Τσίπρα που είχε καλέσει τα κόμματα να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην αναθεώρηση και να μην επιβάλλουν κομματική πειθαρχία, ότι στη διαδικασία της αναθεώρησης παραδοσιακά δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία.

Επέστρεψε επίσης στον πρωθυπουργό την αιχμή περί βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσουν προτάσεις της κυβέρνησης, διερωτώμενος εάν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συμφωνούν με όλες τις προτάσεις και φωτογραφίζοντας το Νίκο Φίλη και τις αντιρρήσεις του για το άρθρο 3.

Τόνισε δε πως η ΝΔ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 γιατί τη θεωρεί μείζονας σημασίας.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών