10:14 | 13/11/18
Οριστικό “ναι” στη μη περικοπή των συντάξεων θα πει η Κομισιόν. “Πράσινο φως” θα δώσει και για φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών, επιδόματα σε χαμηλόμισθους και οικογένειες. Οι διαβουλεύσεις, τι προηγήθηκε και πως φτάνουμε στη συμφωνία
Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία και για την οριστική και μόνιμη ακύρωση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων αλλά και την εφαρμογή των ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ βρίσκονται πλέον Αθήνα και Βρυξέλλες.Κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν χθες ότι το θέμα της περικοπής διαφοράς στις «παλιές» συντάξεις έχει φύγει από την ατζέντα των συζητήσεων από την προηγούμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 25 Οκτωβρίου. Τότε οι τεχνοκράτες των Υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης με τη συνηγορία και των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχθηκαν ότι και χωρίς την περικοπή συντάξεων ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 είναι εξασφαλισμένος.
Το θέμα που αναμένεται να λύσει το Eurogroup της Πέμπτης είναι το πακέτο των ελαφρύνσεων που θέλει να υλοποιήσει η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, όπου επίσης υπάρχει θετική εισήγηση και από την Commission.
Βάση της συζήτησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι στο πακέτο των ελαφρύνσεων να περιλαμβάνονται μέτρα που δεν στοχεύουν μόνο σε κάποια εισοδηματική ενίσχυση αλλά θα έχουν και ένα ευρύτερο αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Το «προαπαιτούμενο» αυτό της Επιτροπής εκπληρώνουν:
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύριες συντάξεις για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 33,3% και των εισφορών κύριας και επικουρικής σύνταξης σε νέους επιστήμονες . Γι αυτό άλλωστε υπάρχει προετοιμασία από το αρμόδιο υπουργείο εργασίας νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην Βουλή .- Το νέο οικογενειακό και διευρυμένο στεγαστικό επίδομα
- Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29 στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% .
Πέραν αυτών, οι 4500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και οι 3000 για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι επιδοτούνται από κοινοτικούς πόρους άρα είναι συμβατά με την αναπτυξιακή προοπτική που ζητά η επιτροπή.
Το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά στο 10% σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020 συνάντησε κάποιες αντιρρήσεις καθώς είναι βασίζεται σε ένα φόρο με πολύ υψηλή απόδοση και στοχεύει περισσότερο σε εισοδηματική ενίσχυση και έχει λιγότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Ζητούν ελάχιστο περιθώριο
Θέμα προς συζήτηση παραμένει ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ ως πρόβλεψη για το 2019 ώστε να μπορεί να καλυφθεί μια μικρή απόκλιση που μπορεί να αποτυπωθεί σε κάποια στατιστική αναθεώρηση τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο του 2020. Όταν δηλαδή θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά στοιχεία του 2019.Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται είτε ο ανασχεδιασμός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ (μικρότερη μείωση το 2019 και μεγαλύτερη το 2020) είτε η η περικοπή κάποιων δαπανών όπως πχ το ΠΔΕ το οποίο κάθε χρόνο παρουσιάζει υποεκτέλεση από 200 έως και 300 εκατ. ευρώ. Άλλωστε αν επιταχυνθούν οι δημόσιες επενδύσεις υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθούν χρηματοδοτικά με δεδομένο ότι από το 2019 ως το 2022 θα εισρεύσουν στην Ελλάδα και τα 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών με τον επόμενο χρόνο να αναμένονται 1,2 δισ. ευρώ σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα βήματα
Αν όλα πάνε καλά την Πέμπτη μένει να λυθεί ένα τεχνικό θέμα: Το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου θα έχει βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Εκεί μπορεί να συζητηθεί και η Ελλάδα ως εμβόλιμο θέμα αν και θα υπάρχει το πρόβλημα ότι οι υπουργοί οικονομικών δεν θα έχουν στα χέρια του την επίσημη γνώμη της Επιτροπής για τον Ελληνικό προϋπολογισμό που θα είναι έτοιμη μαζί με αυτές των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ στις 21 του μήνα. Πάντως η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Όλαφ Σολτς γεννούν προσδοκίες ότι και το τεχνικό εμπόδιο του Εurogrοup θα ξεπεραστεί. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτός από το να διαψεύσει κατηγορηματικά σενάρια περί μερικής εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις έσπευσε χθες να υποστηρίξει και την διαδικασία και τις επιλογές της Αθήνας.Πάντως με την - τυπική πλέον - απόφαση των υπουργών Οικονομικών για τις αλλαγές οικονομικής πολιτικής που θέλει να υλοποιήσει η Αθήνα η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην νομοθέτηση των μέτρων καθώς δεν χρειάζεται πια η έγκριση αλλαγής μέτρων από Εθνικά Κοινοβούλια.
Τέλος αυτονόητο είναι ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό θα έχει μόνο ένα σενάριο: Αυτό που θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των ελαφρύνσεων της Θεσσαλονίκης.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων