Το μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής στα Άγραφα με τη μοναδική θέα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής στα Άγραφα με τη μοναδική θέα

10:41 | 6/11/18

Το ιστορικό μοναστήρι που πελεκίσθηκε στους απόκρημνους βράχους - Δείτε τις φωτογραφίες

Φωλιασμένη σε μία απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων και σε υψόμετρο 1400 μέτρων, κοντά στο χωριό Καρίτσα, στην Καρδίτσα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Ένα από τα πιο ιστορικά κι εντυπωσιακά μοναστήρια στην Ελλάδα, χάρη στο τοπίο που το περιβάλλει, τη θέα που προσφέρει προς τη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και την αρχιτεκτονική του.

Η Παναγία Πελεκητή χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά της από τον τρόπο που χτίστηκε, αφού πελεκίσθηκε ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος. Συγκεκριμένα, η Παναγία υπέδειξε στους τεχνίτες ακόμη και τον τρόπο οικοδόμησης, όταν παρουσιάστηκε με όραμα στον πρωτομάστορα, λέγοντάς του: «Θα πελεκήσεις τον βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία, την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».

Έτσι σμιλεύτηκαν τα κελιά μέσα στην πέτρα, σε τέσσερα επίπεδα, όπου οι μοναχοί ζούσαν και λειτουργούσαν το μοναστήρι. Οι κρύπτες και οι καταπακτές που υπάρχουν στη μονή «μαρτυρούν» πως υπήρξε καταφύγιο αρματολών και κλεφτών στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς, τον Ναό της Αναλήψεως του Χριστού και τον Ναό της Παναγιάς Φανερωμένης. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χάρη στην περίτεχνη κατασκευή του και την πλούσια ιστορία του. Ωστόσο εκτιμάται πως από τα εκκλησιαστικά κειμήλιά του και τον πλούτο της σπάνιας βιβλιοθήκης του διασώζονται ελάχιστα.

Στο χώρο της Μονής βρίσκεται και ένα πηγάδι. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι τεχνίτες ξεκίνησαν να πελεκάνε, αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα λόγω της έλλειψης νερού. Τότε, εμφανίσθηκε ξανά σε όραμα η Παναγία η οποία τους είπε: «Σηκώστε, εδώ αυτή την πλάκα και θα βρείτε νερό». Όπως κι έγινε. Στο σημείο που βρέθηκε το νερό, υπάρχει σήμερα το πηγάδι.














Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών