Ζάεφ: Η τροποποίηση του Συντάγματος θα 'περάσει' από τη Βουλή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ζάεφ: Η τροποποίηση του Συντάγματος θα 'περάσει' από τη Βουλή

18:59 | 26/11/18

Πεπεισμένη ότι οι τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ψηφιστούν από το κοινοβούλιο,εμφανίζεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την διαδικασία, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν σχετικά με τις πρόσφατες προφυλακίσεις πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του VMRO-DPMNE, Μίλε Γιανακίεφσκι, (πρώην υπουργός Μεταφορών), Κίριλ Μποζίνοφσκι, (πρώην ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου) και Σάσο Μιγιάλκοφ, (πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών), για υποθέσεις που συνδέονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

«Λυπάμαι που οι βουλευτές δήλωσαν ότι αυτό (σ.σ. οι προφυλακίσεις) θα επηρεάσει. Ελπίζω ότι θα παραμείνουν στις αρχικές θέσεις τους (σ.σ. υποστήριξη συνταγματικών τροπολογιών)» είπε ο Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος.Το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών