Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς τους Βαλκάνιους γείτονες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς τους Βαλκάνιους γείτονες

11:38 | 28/12/18

«Δεν μπορεί να γίνει κανένας μέλος της ΕΕ, εάν προηγουμένως δεν λύσει τις διαφορές που έχει με άλλα κράτη και, ιδίως, με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με γνώμονα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου» τονίζει σε συνεργάτες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι όσα είχε επισημάνει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομισιόν, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Ζ.Κ. Γιούνκερ

Σαφές και συνάμα αυστηρό μήνυμα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική τους, αποστέλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κανόνες: Πριν απ’ όλα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα κράτος, εάν δεν λύσει προηγουμένως τις διαφορές που έχει με άλλα κράτη και, ιδίως, με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε πρόσφατα σε συνεργάτες του ο Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε: «Και αυτό πρέπει να γίνει με έναν γνώμονα: Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Και, βεβαίως, δεν μπορεί κανένα κράτος να φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ, εάν δεν σέβεται στο ακέραιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το εξ αυτού απορρέον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Και αν κοιτάξει κανείς το άρθρο 3 παράγραφος 5 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δει ότι μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Τα παραπάνω, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα είχε τονίσει και στο γεύμα που του είχε παραθέσει προς τιμήν του η Κομισιόν στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ενώ αμέσως μετά, με τη σύμφωνη γνώμη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει με νόημα: «Οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε όλους αυτούς τους λαούς στους κόλπους της Ένωσης. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα προς τα πίσω, ούτε καν αν μείνουμε στάσιμοι. Η Ευρώπη θα προχωρήσει. Όποιος θέλει μπορεί να τρέξει να προλάβει την Ευρώπη αυτή για να γίνει μέλος της». Τότε, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τονίσει με νόημα: Είναι απολύτως ειλικρινής αυτή η τοποθέτηση. Επαναλαμβάνω: Δεν είναι τοποθέτηση εθνική-για να το πω έτσι- ή εθνοκεντρική. Είναι ευρωπαϊκή. Γιατί ως Έλληνες, όταν πρόκειται για κράτη που θέλουν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκεφτόμαστε πρωτίστως Ευρωπαϊκά».

Πηγές που γνωρίζουν, μάλιστα, εκτιμούν πως το σκληρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθύνεται πρωτίστως προς τα Τίρανα, αλλά και στις άλλες βαλκανικές χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασίλης Σκουρής

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών