10:45 | 19/12/18
Με την ένταξη του ανεξάρτητου βουλευτή στη γαλάζια ΚΟ, το Μοσχάτο εκτιμά ότι στενεύουν τα περιθώρια για πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Υψηλοί τόνοι και για τρομοκρατία και η προειδοποίηση Μητσοτάκη για “επαναστάσεις”
Στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης εκτιμούν από τη Νέα Δημοκρατία ότι θα αναδειχθεί το Σκοπιανό, καθώς μετά τη χθεσινή προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, οι ελπίδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “μπλόκο” στη συμφωνία των Πρεσπών ενισχύονται.Στο Μοσχάτο θεωρούν ότι η ένταξη Θεοχάρη στην ΚΟ της ΝΔ φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς ο μέχρι χθες ανεξάρτητος βουλευτής ήταν εξ αυτών στους οποίους φέρεται να υπολόγιζε το Μαξίμου. Εφέρετο μάλιστα μέχρι πριν από δύο μόλις εβδομάδες να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Θεοχάρης υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αρχικώς είχε δηλώσει θετικός στη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον προχωρούσε η συνταγματική αναθεώρηση.
Εν τω μεταξύ όμως και ενώ το deal με το ΣΥΡΙΖΑ χώλαινε ως προς το σε ποιο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να ενταχθεί, ο κ.Θεοχάρης είχε συνάντηση με τη γαλάζια ηγεσία στην οποία φέρεται να δρομολογήθηκε υπό άκρα μυστικότητα η προσέγγιση του με τη ΝΔ. Ο προερχόμενος από το Ποτάμι βουλευτής δήλωσε την Κυριακή στον Ελεύθερο Τύπο ότι είχε “δεύτερες σκέψεις” για τη συμφωνία των Πρεσπών μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας “μακεδονικής γλώσσας” στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει όλους τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους εάν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ.
Και χθες η προσέγγιση του βουλευτή με τη ΝΔ επισφραγίστηκε στη συνάντηση του με τον κ.Μητσοτάκη, μετά την οποία και οι δύο πλευρές τόνιζαν ότι ο κ.Θεοχάρης συντάσσεται με την γαλάζια προσπάθεια για ένα προοδευτικό μέτωπο μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Θεοχάρης θα ενταχθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο του Νοτίου Τομέα της πρώην Β΄Αθηνών. Στο εσωτερικό της ΝΔ υπήρξαν βέβαια γκρίνιες (όπως και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πέτρου Τατσόπουλου με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές) από στελέχη που δεν λησμονούν τι ς συνθήκες υπό τις οποιες έφυγε ο πρώην γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επί κυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο η ένταξη του υπηρετεί την κεντρική στρατηγική του Μοσχάτου για κλονισμό της κυβέρνησης με αφορμή το Σκοπιανό και αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που βλέπουν εν τέλει στη ΝΔ.
Ενώ λοιπόν αρχικά και στη ΝΔ θεωρούσαν ότι ο κ.Τσίπρας είχε τους 151 βουλευτές για να περάσει τη συμφωνία, θεωρούν πλέον εδώ και ημέρες ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία και η συμφωνία των Πρεσπών ενδέχεται να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι το Μαξίμου έχει 148-149 βουλευτές και ότι δεν θα είναι εύκολο να φτάσει τους 151.
Το Ποτάμι βρίσκεται βεβαίως στο “μικροσκόπιο” όχι μόνο του Μαξιμου αλλά και της ΝΔ, έστω και εάν τα σενάρια προεκλογικής συνεργασίας με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν διαψευστεί επισήμως από τους δύο ενδιαφερόμενους. Ωστοσο δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του ομιλία για τον προϋπολογισμό στη Βουλή έσπευσε να απορρίψει την πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για μυστική ψηφοφορία στο Σκοπιανό εκτιμώντας ότι αυτή είχε ως στόχο τη διευκόλυνση των αμφιταλαντευόμενων στο Ποτάμι και ιδιαίτερα του Σταύρου Θεοδωράκη. Η στάση του κ.Θεοδωράκη όμως θα είναι καθοριστική, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει και τη στάση βουλευτών όπως ο Σπύρος Λυκούδης (Ψαριανός- Αμυράς θεωρούνται σίγουροι πως θα καταψηφίσουν), αλλά ίσως εξ αντανακλάσεως και την τελική στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχει παραπέμψει το ζήτημα στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ (καίτοι το ΚΙΝΑΛ καταψηφίζει τη συμφωνία) καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι μετά την ψηφοφορία θα προκηρύξει εκλογές.
Εν τω μεταξύ στο συνέδριο της ΝΔ συζητήθηκε έντονα το άνοιγμα του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Μάριου Γεωργιάδη προς την αξιωματική αντιπολίτευση και σχολιάστηκε με ανακούφιση η δήλωση χθες του έτερου βουλευτή του Βασίλη Λεβέντη, Γιάννη Σαρίδη, πως ψήφισε μεν τον προϋπολογισμό, αλλά θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ.Μητσοτάκης βεβαίως κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό προκάλεσε τον κ.Τσίπρα να μιλήσει για το Σκοπιανό, ύψωσε όμως και πάλι τους τόνους για τα θέματα της τρομοκρατίας και της κατά τη ΝΔ ανομίας. Απέδωσε την επίθεση κατά του Σκάι στη “στρατηγική της έντασης” από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, την οποια χρέωσε προσωπικά στον πρωθυπουργό και σε οξείς τόνους δήλωσε μάλιστα: “Όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα”, θέλοντας να δείξει μία σκληρή στάση μηδενικής ανοχής που θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:ΝΔΠολιτικήΧάρης Θεοχάρης
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων