20:58 | 5/12/18
«Στο άρθρο 16 κρίνεται η τύχη της αναθεώρησης συνολικά» εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας την σημασία της συζήτησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Έντονη ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια καταγράφηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με βουλευτές της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σε μια συνεδρίαση που κράτησε άνω των έξι ωρών. Το αντικείμενο της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης ήταν οι διατάξεις του Συντάγματος για τα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 16, η αναθεώρηση ή μη του οποίου ίσως κρίνει και συνολικά την τύχη της αναθεώρησης και των υπόλοιπων άρθρων του Συντάγματος.Αυτό λίγο-πολύ τόνισε κι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. «Στο άρθρο 16 κρίνεται η τύχη της αναθεώρησης συνολικά, όπως είχε κριθεί και η τύχη της αναθεώρησης του 2008 εν πολλοίς» επισήμανε ο Β. Βενιζέλος παρατηρώντας ότι «η επόμενη Βουλή θα σταθμίσει αν αναθεωρήσει το άρθρο 16 και έτσι και τη διάταξη περί Προέδρου της Δημοκρατίας ή αν ξεκινήσει νέα διαδικασία αναθεώρησης για το άρθρο 16, θυσιάζοντας την αναθεώρηση της διάταξης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το δίλημμα».
Ν. Παρασκευόπουλος: Μόνο στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο διασφαλίζεται η ελευθερία παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Νίκος Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι μόνο στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο διασφαλίζεται η ελευθερία της γνώσης, καθώς και παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης. Ο Ν. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κι αυτό θα επηρεάζει και τις προτεραιότητες της έρευνας. Ο Κ. Δουζίνας, αλλά κι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισαν ότι τα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού που επικαλούνται τα στελέχη της Ν.Δ. είναι Δημόσια ή μη κερδοσκοπικά και σε καμία περίπτωση ιδιωτικά.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς παρατήρησε ότι η θέση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αλλάξει από το 2008 όταν τόνιζαν ότι υποστήριζαν μόνο μη κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ σήμερα μιλούν καθαρά για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ο Αρ. Μπαλτάς κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ για προαγωγή του λόμπι των ιδιωτικών κολλεγίων.
Η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «ασυμβίβαστο» μεταξύ της λειτουργίας ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης γίνεται έρευνα. «Την ιδιωτική παραπαιδεία, που είναι καθεστώς στην Ελλάδα, την έχει άλλη χώρα σ’ όλον τον κόσμο;» αναρωτήθηκε από την μεριά του ο Θοδωρής Δρίτσας.
Το παράδειγμα της Κύπρου και την ανάγκη ανακοπής του brain drain επικαλούνται οι βουλευτές της ΝΔ
Η βουλευτίνα της ΝΔ Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 16 θα υπάρξει η δυνατότητα να αναστραφεί το brain drain τόσο για τους φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό προκαλώντας παράλληλα και φυγή οικονομικών πόρων, αλλά για τους καθηγητές Πανεπιστήμιων οι οποίοι επίσης φεύγουν μαζικά. Την ίδια ώρα, υπάρχει η δυνατότητα να προσελκυστούν φοιτητές από το εξωτερικό στην χώρα μας με σημαντικό οικονομικό όφελος. Η Ν. Κεραμέως επικαλέστηκε το σχετικό παράδειγμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου, παράδειγμα που ήταν αξιοποιήθηκε αρκετά από την μεριά της Ν.Δ.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει ιδιωτικά Πανεπιστήμια θυμίζοντας ότι το 2009 οι χώρες αυτές ήταν τέσσερις, αλλά στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι υπόλοιπες χώρες (Μπουτάν, Βόρεια Κορέα και Κούβα) επέτρεψαν την λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δεν αμφισβήτησε ότι τα Δημόσια Πανεπιστήμια είναι από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εκτίμησε όμως ότι αυτό δεν θα είναι για να μην λειτουργήσουν ιδιωτικά.
Ο Β. Βενιζέλος παρατήρησε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη ιδιωτικά Πανεπιστήμια λόγω των νόμων της Ε.Ε. που αναγνωρίζουν Πανεπιστήμια που λειτουργούν νόμιμα σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. «Πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα της ορθολογικής και έντιμης αναθεώρησης του άρθρου 16, εάν και η Πλειοψηφία της σημερινής Βουλής θέλει να υπάρχει αναθεώρηση γενικώς» τόνισε ο Β. Βενιζέλος υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα αλλαγής του άρθρου 16.
Κώστας Παπαγιάννης
Σχετικές ετικέτες:Ευάγγελος ΒενιζέλοςΠΑΣΟΚΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων