11:59 | 18/1/19
Το μεσημέρι Τσακαλώτος, Δραγασάκςη, Αχτσιόγλου και Σταθάκης θα καθορίσουν την «ελληνική» ατζέντα των θεμάτων
Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των 222,5 δισ. και η εξυγίανση των 84,5 δισ. των κόκκινων δανείων είναι τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την δεύτερη αξιολόγηση μετά τα μνημόνια.Δεν είναι τυχαίο ότι ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί μετά την επίσημη ατζέντα των συναντήσεων την Τετάρτη στην Αθήνα είδε και Τραπεζίτες και επιχειρηματίες . Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων είναι το θέμα που θέτουν ως πρώτο οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ως πρώτο σε σημασία για την δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ξεκινά επισήμως την Δευτέρα.
Σήμερα το μεσημέρι σε μια συνάντηση προετοιμασίας και συντονισμού ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπουργός οικονομίας κ. Ανάπτυξης κ Γιάννη Δραγασάκη, η Υπουργός εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης μαζί με τον υφυπουργό παρα των Πρωθυπουργό κ Δημήτρη Λιάκο θα καθορίσουν την «ελληνική» ατζέντα των θεμάτων.
Η συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με χαμηλότερα όρια προστασίας αλλά συνεισφορά από Τράπεζες το κούρεμα των δανείων και επιδότηση της δόσης από το κράτος είναι ένα βασικό θέμα που θέλει περάσει η ελληνική πλευρά.
Η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε όλους είναι ένα δεύτερο μεγάλο θέμα Το δεύτερο αυτό θέμα επείγει για να ρυθμιστεί με βιώσιμο τρόπο το τεράστιο ιδιωτικό κόκκινο χρέος των 222,5 δισ. ευρώ το οποίο απαρτίζεται από τα 104 δισ. ευρώ των οφειλών στην εφορία των 34 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και των 84,5 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων.
Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών είναι ένα τρίτο πολύ σημαντικό θέμα αφού το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ με το ΤΧΣ με την μεταφορά μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού και την παροχή εγγυήσεων από το κράτος για τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές απώλειες των τραπεζών είναι ένα από τα θέματα για τα οποία και οι δανειστές απαιτούν άμεση λύση.
Η επιτακτική ανάγκη ταχείας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων για την πραγματκή οικονομία φαίνεται από τα συμπεράσματα έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σύμφωνα με τα οποία δύο στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους, ενώ επίσης μόνο δύο στις δέκα έχουν συνάψει δάνειο με επιτόκια χαμηλότερα του 4%, ενώ έξι στις δέκα εταιρείες δεν έχουν σκοπό να ζητήσουν νέο δάνειο λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Η συνολική πιστωτική επέκταση της οικονομίας παραμένει ακόμη αρνητική ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμη πόσα είναι τα χρήματα που χρωστά η κάθε επιχείρηση σε προμηθευτές και εργαζομένους.
Η υπόλοιπη ατζέντα
Βεβαίως οι δανειστές θα ζητήσουν να μάθουν την πρόοδο και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά το μνημόνιο. Τα βασικότερα είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου που είναι ακόμη προβληματική η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και οι αλλαγές στο δημόσιο αλλά και για την πρόθεση της Κυβέρνησης για αύξηση του κατώτερου μισθού.Η αξιολόγηση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή οπότε ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα δώσουν στην δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματά τους.
Στις 31 Ιανουαρίου το Euro working group θα συνεδριάσει για να έχει ενημέρωση από τους θεσμούς για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Ελλάδας . H θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εγκριθεί από το Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου ενώ μέχρι και τις 27 του επόμενου μήνα θα δημοσιευτεί και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν όλα έχουν πάει καλά τα πρώτα 650 εκ ευρώ της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες θα εκταμιευτούν έως και τα τέλη Μαρτίου.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα