Προς λύση στο σταυρόλεξο των Πρεσπών: Ο Σταύρος, ο Γιώργος Παπανδρέου και η ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προς λύση στο σταυρόλεξο των Πρεσπών: Ο Σταύρος, ο Γιώργος Παπανδρέου και η ΝΔ

11:21 | 18/1/19

Πιο κοντά στους 151 μετά τη χθεσινή απόφαση του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση. Η Γεννηματά στέλνει μηνύματα στον πρώην πρωθυπουργό και τα στελέχη για να μη διαταραχθεί η ενότητα του ΚΙΝΑΛ. Η ΝΔ όμως επιμένει, τονίζοντας προς αμφιταλαντευόμενους βουλευτές ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος

Με τη χθεσινή απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση στο Σκοπιανό, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να έρχεται πιο κοντά, καθώς αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είπε ευθέως κατά τη συνεδρίαση τι θα πράξει, έδειξε να κλίνει προς ψήφιση και μαζί του ο Γιώργος Μαυρωτάς και βεβαίως και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος αρχικά φερόταν να εξετάζει την αποχή.

Επομένως αναμένεται να προστεθούν τρεις ψήφοι στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, συν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης, δηλαδή 152, εάν τελικώς δεν αλλάξει κανείς γνώμη.

Η απόφαση του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση προφανώς έγινε δεκτή στο κυβερνητικό στρατόπεδο με ανακούφιση, καθώς δεν είναι πια απολύτως αναγκαίο να αναζητηθούν αλλού οι 151 ψήφοι (αν και με αποχώρηση του Ποταμιού, η συμφωνία πάλι θα περνούσε με πλειοψηφία επί των παρόντων, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε για πολιτικούς λόγους το 151), δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ. Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι το Μαξίμου δε θα ήθελε να αδράξει την ευκαιρία για να στριμώξει περισσότερο τη Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας χθες στον Alpha είπε μεν ότι δε θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ κάλεσε όλα τα στελέχη του Κινήματος “να μην πληγώσουν την παράταξη” και μίλησε πολλάκις για την ενότητα.

Ο παράγων ΓΑΠ

Το μήνυμα Γεννηματά πήγαινε κυρίως στο Γιώργο Παπανδρέου, η στάση του οποίου θεωρείται καθοριστική και η επί της ουσίας σιωπή του οποίου ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο πρώην πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει να τοποθετηθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δηλώσεις Γεννηματά για ενότητα αφορούσαν βεβαίως και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος χθες το πρωί στο Κόκκινο FM έκανε άνοιγμα στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι “έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για ένα διάλογο δύο όμορων χώρων μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του απάντησε εμμέσως λέγοντας πως “Η χώρα «βράζει» και εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και γενικότερα εξαιτίας μιας αδύναμης κυβέρνησης, η οποία στην πραγματικότητα στηρίζεται από τα υπολείμματα της Ακροδεξιάς. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θέτουν την προσωπική άποψή τους πάνω από όλα αυτά.” Και επέμεινε στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος.

Ο κ.Κρεμαστινός πάντως μιλώντας χθες το βράδυ στο Open διέψευσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Θετική άποψη απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών φέρονται να έχουν ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο προερχόμενος από το Ποτάμι βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν.

Η ΝΔ από την πλευρά της σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει την πίεση προς όλους τους βουλευτές, αν και ήταν εμφανές το μούδιασμα από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, το οποίο αναμένετο να επέλεγε την αποχώρηση ως μία μέση λύση. Ωστόσο οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς σύμφωνα με πληροφορίες δεν δέχθηκαν την αποχή, επιμένοντας ότι ήθελαν να καταψηφίσουν, καθώς εξάλλου φέρονται να έχουν κλείσει μία θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε να μην αποχωρήσει κανείς βουλευτής από το Ποτάμι, καθώς εξάλλου έχει μείνει με πέντε βουλευτές και μία ακόμη διαγραφή ή αποχώρηση θα σήμαινε πως θα έχανε την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Επισήμως η ΝΔ έχει αποφύγει όλο το τελευταίο διάστημα να αναμειχθεί στα εσωκομματικά του Ποταμιού αν και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για υπόγειο φλερτ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης έκανε ανοίγματα στον κ.Θεοδωράκη, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως το Σεπτέμβριο του 2015 ο κ.Τσίπρας επέλεξε τον κ.Καμμένο ξανά ως κυβερνητικό εταίρο απορρίπτοντας τη συνεργασία με το Ποτάμι.

Ωστόσο ανεπίσημα πολλοί γαλάζιοι ήδη μουρμουρίζουν ότι ο κ.Θεοδωράκης ουσιαστικά στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ εάν ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών (υπέρ της οποίας πάντως είχε ταχθεί εξαρχής και δημόσια ο επικεφαλής του Ποταμιού), καθώς εξάλλου η ΝΔ όχι μόνο είχε δηλώσει ότι ψήφος εμπιστοσύνης σήμαινε ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το αντίθετο, ότι δηλαδή όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, στηρίζει την κυβέρνηση, που ο κ.Μητσοτάκης αποκαλεί “κυβέρνηση κουρελού” και η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για κυβέρνηση Τσίπρα- Ζουράρι- Παπακώστα.

Οι τρεις ενστάσεις της ΝΔ για τη ρηματική διακοίνωση

Πηγές της ΝΔ εστίαζαν χθες στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης Ζάεφ, το οποίο ερμηνεύουν τελείως διαφορετικά από ό,τι το Μαξίμου. Συγκεκριμένα έλεγαν ότι επιβεβαιώνεται η αναφορά σε “μακεδονικό λαό” στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άρα στην πραγματικότητα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο.

Οι ίδιες πηγές εστίαζαν σε δύο ακόμη σημεία, που αφορούν και την κύρια γαλάζια κριτική στη συμφωνία, τη γλώσσα και την εθνότητα.

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, πηγές της ΝΔ λένε πως όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. “Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα”, σημειώνουν.

Αντίστοιχα όσον αφορά στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν; “Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά.”

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών