Στο Ασπρόπυργο εντοπίστηκαν άγνωστα στοιχεία για την υπόθεση Novartis | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο Ασπρόπυργο εντοπίστηκαν άγνωστα στοιχεία για την υπόθεση Novartis

19:14 | 7/1/19

Τεράστιος ο όγκος τους, οι εισαγγελείς επιχειρούν να εντοπίσουν αυτά που θα τους οδηγήσουν στην άκρη του νήματος

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκονται άγνωστα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση Novartis τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν πρόσφατα από εταιρία που φέρεται να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές έφτασαν σε αυτά μετά από πληροφορία που τους δόθηκε και θεωρήθηκε αξιόπιστη. Πρόκειται για το μπακ απ της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο φυλασσόταν σε εταιρία που φέρεται να είχε συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με την Novartis.

Ο όγκος των συγκεκριμένων στοιχείων, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, είναι τεράστιος και «ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα αξιολογήσουν» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, «χρειάστηκαν τρεις σκληροί και πολλά τεραμπάιτ δεδομένων» για να φτάσουν στο γραφείο των εισαγγελέων.

Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε η ίδια πηγή πως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών εκτιμά ότι «στην περίπτωση που έπρεπε να αποτυπωθούν τα στοιχεία της υπόθεσης σε χαρτί θα χρειάζονταν 14 χρόνια!».

Μέσα από το λαβύρινθο του τεράστιου όγκου των στοιχείων οι εισαγγελείς διαφθοράς επιχειρούν να εντοπίσουν αυτά που θα τους οδηγήσουν στην άκρη του νήματος αλλά και σε πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Νέα συνάντηση με το FBI

Σε κάθε περίπτωση η ανταλλαγή στοιχείων με τους Αμερικανούς είναι γεγονός με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη διαβιβάζεται έγγραφο της ελληνικής πλευράς προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνάντηση με το FBI αυτή τη φορά υπό την αιγίδα της Eurojust, στη Χάγη.

Αν και ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ραντεβού τους με το Αμερικανικό κλιμάκιο στη Βιέννη οι Έλληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν στοιχεία σε στικάκι που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρεται να προσανατολίζεται στη διενέργεια έρευνας ώστε να ελεγχθεί η βασιμότητά τους. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης ενώ για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε μαζί τους βρέθηκε και ο εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο, στο οποίο συμμετέχουν εισαγγελείς αλλά και το FBI, όσα στοιχεία ανταλλάσσονται, πλέον, μεταξύ των δυο χωρών να φέρουν την θεσμική «σφραγίδα» της Eurojust ώστε να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει. Μάλιστα, για το επίμαχο ταξίδι ο κ. Αγγελής υπέβαλλε σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στην αντεπίθεση ο Μανιαδάκης

Η έρευνα είναι πολυπλόκαμη και εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών λειτουργών, ελέγχονται και εκατοντάδες άλλα, τα οποία ενδεχομένως έχουν διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας διερευνάται ακόμη και το ενδεχόμενο ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδιάκης, να έχει διαπράξει τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της ενεργητικής δωροδοκίας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογεί όλα τα στοιχεία της υπόθεσης λαμβάνοντας υπόψιν και την παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κατηγορούμενου. Η πρώτη αναφορά στον όνομα του κ. Μανιαδάκη είχε γίνει πριν από περίπου ένα χρόνο από τη μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» η οποία, ωστόσο, στη συνέχεια κι ενώ μεσολάβησαν οι δυο καταθέσεις του κ. Μανιαδάκη με την κωδική ονομασία του «Γιάννης Αναστασίου», ανακάλεσε τις αρχικές της καταγγελίες.

Τα δεδομένα άλλαξαν, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, όταν ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας έβαλε και πάλι στο κάδρο τον κ. Μανιαδάκη. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος καθηγητής θεωρεί πως τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η δικαιοσύνη δεν ήταν ικανά να τον καταστήσουν κατηγορούμενο. Για το λόγο αυτό, μέσω του συνηγόρου του, κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επιπλέον, όπως ισχυρίζεται, η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών. Επίσης, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, επικαλούμενος το σκεπτικό ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του δεν μπορούσε η Εισαγγελία να του επιβάλλει τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντως, συνεχίζει τον έλεγχο για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα με στόχο άμεσα να φτάσει στα τελικά συμπεράσματα της ώστε για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να προχωρήσει σε άσκηση ποινικών διώξεων ενώ για εκείνους που τα στοιχεία είναι μηδενικά η υπόθεση να μπει στο αρχείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται από τους εισαγγελικούς λειτουργούς η έρευνα να ολοκληρώνεται κομμάτι - κομμάτι με τη χρονική περίοδο 2010-2012, οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ρίξουν φως στην υπόθεση μέσα από μαρτυρίες , μεταξύ αυτών και των προστατευόμενων μαρτύρων η αξιοπιστία των οποίων , όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από το νόμο.

Μια ακόμη δεξαμενή άντλησης στοιχείων είναι τα κατασχεθέντα από τη Novartis ,ο όγκος των οποίων είναι τεράστιος, αλλά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα . Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοιγμα λογαριασμών έχει ζητηθεί και για συνεργάτες των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.


Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών