Γαβρόγλου για συμφωνία Κράτους - Εκκλησία: Εκβιάζει μερίδα του κλήρου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γαβρόγλου για συμφωνία Κράτους - Εκκλησία: Εκβιάζει μερίδα του κλήρου

13:09 | 25/2/19

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαντά για τα ζητήματα της Παιδείας, της εκκλησίας αλλά και της επικαιρότητας

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την νέα αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια που θα αφορά το Διεθνές πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ελπίζουμε τα υπόλοιπα ιδρύματα .Εκεί θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το Λύκειο". Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον news24/7.

Για τη Γ' Λυκείου:

"Εδώ και έναν χρόνο επεξεργαζόμαστε τα προγράμματα σπουδών και την ύλη για την Γ Λυκείου του 2020. Οι επιστημονικές ενώσεις κατάθεσαν τις προτάσεις τους. Έχουμε πάρει την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προχωράμε σε αποδοχή με κάποιες τροποποιήσεις ενδεχομένως. Το ανακοινώνουμε από τώρα αντί του Ιουνίου σεβόμενοι τους γονείς και τους φροντιστές. Συζητάμε για τέσσερα μαθήματα έξι ώρες το κάθε μάθημα με λελογισμένη αύξηση της ύλης. Κάθε αύξηση της ύλης δεν είναι υποχρεωτικά αποστήθιση."

Για τα Λατινικά:

"Η αρχική μας σκέψη ήταν ότι καταργούνται τα λατινικά από μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι μαθητές και αντικαθίστανται από την κοινωνιολογία. Τα λατινικά γίνονται κατ' επιλογήν μάθημα στην Γ' λυκείου. Θα μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά ανάμεσα στα λατινικά, τις ξένες γλώσσες και το σχέδιο. Τα προαιρετικά μαθήματα δεν εξετάζονται για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά για το απολυτήριο πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν"

Για τις θέσεις της ΝΔ:

"Να μας πει η ΝΔ τι ακριβώς λέει επί του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα καταγγέλλουν ότι είναι πρόχειρο και βιαστικό, κάνουν κριτική επί της διαδικασίας. Την καλώ να μας πει: Δέχονται την Γ λυκείου όπως είναι σήμερα; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σήμερα Γ Λυκείου, είναι το προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη παιδεία. Το θέμα της ύλης είναι επιστημονικό, δεν είναι πολιτικό. Τα πρόσωπα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχουν επιλεγεί με κομματικά κριτήρια. Είναι αδιέξοδο να συζητάμε τις λύσεις χωρίς να έχουμε εντοπίσει ποιο είναι το πρόβλημα. Για εμάς το πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Γ Λυκείου."

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις:

3 Σεπτεμβρίου 2018 κάναμε μια συνολική εξαγγελία για τις πανελλαδικές. Πρώτα η ύλη, αμέσως μετά οι οδηγίες για τον τρόπο που θα τίθενται οι ερωτήσεις, αμέσως μετά το σύστημα εισαγωγής. Θα συμπληρώνεται ένα μηχανογραφικό, στις σχολές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση θα πηγαίνουν χωρίς εξετάσεις με το απολυτήριό τους, στις υπόλοιπες θα δίνουν εξετάσεις. Μιλάμε για χιλιάδες θέσεις για τις οποίες δεν θα χρειάζονται εξετάσεις.

Για τα Θρησκευτικά:

Η συγγραφή ενός βιβλίου παίρνει περίπου 1,5 χρόνο. Είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή του βιβλίου των θρησκευτικών. Με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος.

Για την εκκλησία:

Για τέτοιου είδους δύσκολα ζητήματα οι διαδικασίες διαλόγου δεν είναι ευθύγραμμες. Υπήρξε το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας, υπήρξε η αντίδραση της ιεραρχίας που δεχόταν να συζητηθούν όλα εκτός από τον μισθό. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή από πλευράς Εκκλησίας και κυβέρνησης, συζητήσαμε, την πρώτη φορά αναλύσαμε το περιεχόμενο της συμφωνίας, τη δεύτερη φορά τους είπαμε αναλυτικά τι θα περιέχει η συμφωνία, την τρίτη φορά τους δώσαμε ένα κείμενο, η επιτροπή μας είπε ότι το διάβασε και δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει το μισθολογικό. Η πρότασή μας εξασφαλίζει τους κληρικούς πιο πολύ απ όσο είναι σήμερα εξασφαλισμένοι. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Εμείς ενισχύουμε το καθεστώς που λέει ότι είναι υπάλληλοι της Εκκλησίας. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας δια του εκπροσώπου του κάνει δηλώσεις που δεν μας τιμούν ως κοινωνία. Τους δώσαμε ένα κείμενο δέκα σελίδων και λένε διαφωνούμε χωρίς να εξηγήσουν σε τι και γιατί. Και στο τέλος λένε έχουμε 12.000 άμβωνες και έρχονται εκλογές. Εκβιαζόμαστε; Αυτή δεν είναι η γραμμή της Εκκλησίας. Ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος ούτε υπενόησε κάτι τέτοιο. Κάποιοι έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν μόνο 6000 οργανικές θέσεις σε σύνολο 10.000. Τι είδους συνδικαλιστικό όργανο είναι αυτό που δεν πάει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και λέει απλώς "διαφωνούμε"; Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να μπει μια τάξη, να διορθωθεί η ακαταστασία που είναι σε βάρος των κληρικών, άρα αν προχωρήσει ο διάλογος μπορούμε να προωθήσουμε οργανικές θέσεις και για τους υπόλοιπους 4.000. Ισχύει το ή όλα ή τίποτα, όπως υπαγορεύει το άρθρο 15 της συμφωνίας. Από πλευράς μας δεν είναι καθόλου προγραμματισμένο να πάει η συμφωνία στις καλένδες. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης. Αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Είναι ευτύχημα ότι η Εκκλησία έχει επικεφαλής τον συγκεκριμένο ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προφανώς έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τη διαδοχή του αλλά χαίρει του σεβασμού, πιστεύω, των περισσότερων ιεραρχών.

Για τα Πανεπιστήμια:

Θα λειτουργήσουν νέες σχολές και τμήματα όπως είναι η Νομική Πάτρας, το αγγλόφωνο τμήμα στη Φιλοσοφική Αθήνας, ξενόγλωσσο τμήμα στα Τρίκαλα, το Διεθνές πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και από τον Σεπτέμβριο του 2020. Το άνοιγμα προς τα έξω πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα υπονομεύει την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια:

Η πολιτεία υπάρχει και για να προστατεύει την κοινωνία από αυτά που δεν ξέρει. Στις ΗΠΑ οι φοιτητές χρωστούν 1,5 τρισ. από τα δάνεια που έχουν πάρει για να πληρώσουν τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει απίστευτες φούσκες ως προς τον δανεισμό. Εγώ εργάστηκα στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή εργαστήκαμε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τους στη χώρα μας.

Για τις προσλήψεις:

Για τους 485 δικαιωθέντες του ΑΣΕΠ το 2008 ήδη έχουν αρχίσει οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το διορισμό τους. 4500 εκπαιδευτικοί για παιδιά με ειδικές ανάγκες θα προσληφθούν για το νέο έτος. Έχουμε δεσμευτεί για 5250 προσλήψεις για το 2020 και για άλλους τόσους το 2021.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών