10:40 | 18/2/19
Το BBC γράφει για το σκηνικό στην αγορά ακινήτων και την καχυποψία για το πρόγραμμα με τη χρυσή βίζα
Μια εικόνα γνώριμη σε όλους όσοι ζουν, ζούσαν ή ψάχνουν σπίτι στο κέντρο της Αθήνας- αν και η κατάστασηδεν αφορά αποκλειστικά το κέντρο- περιγράφει δημοσίευμα του BBC με τίτλο «Οι Έλληνες στριμώχνονται από τους ξένους επενδυτές στην "έκρηξη ακινήτων" της Αθήνας».
Το βρετανικό δίκτυο συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με την Geraldine Hynes, 63χρονη δασκάλα αγγλικών, η οποία αναζητά σπίτι για αγορά εδώ και δύο χρόνια. Δηλαδή μετά την έξωσή της από το προηγούμενο διαμέρισμά της, το οποίο νοίκιαζε για 32 χρόνια, όταν το αγόρασαν Κινέζοι επενδυτές.
«Θέλω κάποια ασφάλεια, σε περίπτωση που ξανασυμβεί το ίδιο» λέει η γυναίκα από την Ιρλανδία. Κερδίσει έναν μέσο μισθό, από τα μαθήματα αγγλικών, που παραδίδει, ενώ η σύνταξη του Έλληνα συζύγου της κόπηκε από τα 1.500 ευρώ που ήταν προ κρίσης, στα 500.
«Όταν μας έκαναν έξωση υπήρχαν διαμερίσματα που πωλούνταν στην περιοχή έναντι 100.000 ευρώ. Σήμερα δεν μπορώ να βρω τίποτα κάτω από τα 250.000 ευρώ. Αυτές είναι κινεζικές και ρωσικές τιμές, όχι ελληνικές» εξηγεί.
Όπως σημειώνει το BBC, η οικονομική κρίση οδήγησε την οικονομία της Ελλάδας σε συρρίκνωση άνω του 25%, αλλά επιτέλους υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.
Η αγορά ακινήτων, που ήταν κάποτε «εντελώς νεκρή», βρίσκεται σε άνθιση. Οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 3,7% πέρσι.
«Αλλά η εξέλιξη αυτή προκαλεί αμηχανία. Η ώθηση της αγοράς φαίνεται να οφείλεται στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα με τη "χρυσή βίζα", με το οποίο πολίτες εκτός ΕΕ λαμβάνουν κατοικία και ελεύθερη μετακίνηση μέσα στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, σε αντάλλαγμα για τις επενδύσεις τους. Η ανησυχία είναι πως οι ξένοι επενδυτές επωφελούνται ενώ οι Έλληνες μένουν απ’ έξω» γράφει το BBC.
Σύμφωνα με το Enterprise Greece, το 2018 δόθηκαν σχεδόν 10.000 άδειες για επενδυτές και τις οικογένειές τους. Η μεγαλύτερη αγορά είναι αυτή των Κινέζων, και ακολουθούν Ρώσοι και Τούρκοι, με εκατοντάδες επενδυτές να καταφτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας κάθε εβδομάδα για να τους κάνουν ξενάγηση πράκτορες real estate.
«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που αγοράζουν ακίνητα από Έλληνες και τα μεταπωλούν σε Κινέζους» λέει στο βρετανικό δίκτυο ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής – Αθήνας, ο οποίος εκτιμά πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των ακινήτων που πωλούνται στην Αθήνα καταλήγουν στα χέρια επενδυτών με χρυσή βίζα. «Επηρεάζει τους ντόπιους που προσπαθούν να νοικιάσουν σπίτι και βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν. Πολλά ακίνητα περνούν από ελληνικά χέρια σε ξένα, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό» προσθέτει.
Οι τιμές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας έπεσαν τόσο πολύ στη διάρκεια της κρίσης, που οι επενδυτές αγοράζουν τρία ή τέσσερα διαμερίσματα σε καλά τουριστικά σημεία και τα νοικιάζουν μέσω Airbnb. Αυτό έστειλε τις τιμές σε άνοδο- που έφτασε το 17% πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos.
Οι κάτοικοι, που είχαν επωφεληθεί από τα τουριστικά έσοδα, παρά τη γενική οικονομική δυσκολία της Ελλάδας, αρχίζουν τώρα να νιώθουν τις αρνητικές συνέπειές τους.
«Κάθε χρόνο είχα όλο και περισσότερους επισκέπτες, που είναι καλό» σχολιάζει στο βρετανικό δίκτυο ο Σπύρος Μπέλας, ιδιοκτήτης καφέ στο Κουκάκι, περιοχή στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε Airbnb.
«Αλλά τώρα νομίζω πως τα πράγματα ξέφυγαν. Τα ενοίκια διπλασιάστηκαν στα 600 ευρώ, μερικές φορές φτάνουν τα χίλια. Δεν πιστεύω πως αυτό αντανακλά την ελληνική πραγματικότητα. Το μισό προσωπικό μου χρειάστηκε να μετακομίσει από την περιοχή».
Φίλος του λέει στο BBC πως ο σπιτονοικοκύρης του του αύξησε το ενοίκιο στο στούντιο στο οποίο μένει από 220 ευρώ στα 400. «Αν δουλεύεις σε εστιατόριο ή μπαρ εδώ, ο μισθός σου είναι 600-700 ευρώ» λέει.
Υπάρχουν βέβαια και κάτοικοι της Αθήνας, όπως η Ηρώ Χριστοδουλάκη, που έχουν βγει κερδισμένοι από την κατάσταση. Η 31χρονη και ο σύντροφός της αγόρασαν και ανακαίνισαν τρία διαμερίσματα για λογαριασμό της Airbnb. Το ένα πουλήθηκε πρόσφατα σε Κινέζο επενδυτή για 58.000 ευρώ, οκτώ φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που είχαν πληρώσει για να το αγοράσουν πριν δύο χρόνια.
Το ζευγάρι απευθύνεται σε ξένους αγοραστές γιατί «πληρώνουν περισσότερα από τους Έλληνες» και πούλησαν το διαμέρισμα μέσω μιας κινεζικής εταιρείας διαχείρισης, σε αγοραστή που δεν το είδε ποτέ.
«Στη διάρκεια της κρίσης υπήρχαν τόσα πολλά εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν είχαν τα χρήματα να τα ανακαινίσουν» λέει η ίδια. «Όλα τα διαμερίσματά μας ήταν ακατάλληλα για να ζήσει κανείς εκεί, όταν τα αγοράσαμε. Δεν τα βγάλαμε από την αγορά, φτιάξαμε κάτι νέο».
Δεν είναι πάντως μόνο οι Έλληνες που ανησυχούν για τον όγκο της χορηγούμενης χρυσής βίζας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πως το πρόγραμμα μπορεί να διευκολύνει το οργανωμένο έγκλημα και το ξέπλυμα χρήματος.
πηγή
Σχετικά άρθρα