Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Στις κάλπες 57 εκατ. ψηφοφόροι - Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Στις κάλπες 57 εκατ. ψηφοφόροι - Κρίσιμο τεστ για Ερντογάν

12:46 | 31/3/19

θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια. Όλη η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη περισσότερο σε κλίμα βουλευτικών παρά δημοτικών εκλογών. Ο Ερντογάν έκανε 102 μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 56.911.967 ψηφοφόροι για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις 194.390 κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες(μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι θα ψηφίσουν και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα στην ανατολική Τουρκία. Από τις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η ψηφοφορία σε αυτές τις πόλεις και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν από τις 8 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα που θα κλείσουν οι κάλπες. Πρέπει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή της ώρας στην θερινή, στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει πλέον διαφορά ώρας με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες. Στην Κωνσταντινούπολη που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 10.560.963 ψηφοφόροι.

Δώδεκα είναι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Στους περισσότερους όμως μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο, τα κόμματα κατεβαίνουν με συμμαχίες. Κυριότερες είναι αυτές του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα των Εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η συμμαχία της αντιπολίτευσης ή αλλιώς η συμμαχία του “Λαού” που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το “Καλό κόμμα” που είναι το νέο εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Άκσενερ και έχει αποσπαστεί από αυτό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το κόμμα αυτό είχε κάνει το ντεμπούτο του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σε κάποιες περιπτώσεις στην συμμαχία αυτή συμμετέχει άτυπα και το κουρδικό κόμμα, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών κάτι που προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Έτσι στους περισσότερους μητροπολιτικούς δήμους έχουμε κούρσα ουσιαστικά μόνο δύο υποψηφίων. Η συμμαχία αυτή της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως θα κοστίσει στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, τον μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας με υποψήφιο τον Μανσούρ Γιαβάς, προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο.

Στη Σμύρνη που παραδοσιακά είναι προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν αναμένεται κάποια ανατροπή, ενώ στην Κωνσταντινούπολη πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι για να μπορέσει να κρατήσει τον Μητροπολιτικό δήμο που κερδίζει από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ισχυρός υποψήφιος για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν μονόδρομος. Ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται πως θα δώσει μάχη στήθος με στήθος για να εξασφαλίσει την νίκη. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ψαλίδα έχει κλείσει και δεν αποκλείεται ακόμη και μια βραδιά θρίλερ με την πλάστιγγα να γέρνει προς τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η αντιπολίτευση και στην Κωνσταντινούπολη προσβλέπει στις ψήφους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων κάτι που ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χθεσινές (Σάββατο) τελευταίες δυο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πόλη. Η έντονη εθνικιστική ρητορική που επέλεξε ο Πρόεδρος της χώρας στην άκρως πολωμένη προεκλογική περίοδο έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να προσεγγίσει τους κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ψηφοφόροι του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη ψήφισαν συνειδητά το κουρδικό κόμμα για να περάσει το εκλογικό όριο και να εισέλθει στην Βουλή. Το αν αυτή η άτυπη συμμαχία θα εξοφληθεί σε αυτές τις δημοτικές εκλογές υπέρ του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τον Μητροπολιτικό δήμο της Πόλης θα το δείξει η καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ της Κυριακής.

Αντιστοίχως μεγάλες προσδοκίες από την περίοδο των επιτηρητών στους Δήμους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει το κυβερνών κόμμα, καθώς οι διορισμένοι αυτοί δήμαρχοι με αποτελεσματική χρήση κρατικών κονδυλίων έκαναν έργα υποδομών και με την στήριξη της κυβέρνησης. Οι κάλπες θα αποκρυσταλλώσουν και τον αντίκτυπο της περιόδου αυτής στους ψηφοφόρους των περιοχών αυτών που σε μεγάλο ποσοστό είναι κουρδικής καταγωγής.

Όλη η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη περισσότερο σε κλίμα βουλευτικών παρά δημοτικών εκλογών. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε 102 μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες.

Οι εκλογικές απαγορεύεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι που είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών