22:22 | 5/3/19
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της #DisinfoWeek Europe
Μήνυμα υπέρ της στενής συνεργασίας Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, εν όψει των ευρωεκλογών, έστειλαν οι συντελεστές της εκδήλωσης που έγινε χτες βράδυ στην Αθήνα, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.Η ίδια τεχνολογία, από την οποία προκύπτει η παραπληροφόρηση, κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπισή της, συμπέραναν οι ομιλητές, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ κάνει ουσιαστική προσπάθεια για να ελέγξει Google, Facebook και Twitter.
Η εκδήλωση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο της «εβδομάδας στρατηγικού διαλόγου για την παγκόσμια πρόκληση της παραπληροφόρησης», DisinfoWeek Europe και οργανώθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο, την αμερικανική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πρεσβεία των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης ΔιαΝEOσις.
Δύο διαφορετικές γενιές Αμερικανών πρέσβεων, ο Τζέφρι Πάιατ, νυν πρέσβης στην Ελλάδα, και ο Ντάνιελ Φριντ, επίλεκτο μέλος του Αλταντικού Συμβουλίου Ευρασίας, τρεις ερευνητές, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος του ερευνητικού οργανισμού ΔιαΝΕΟσις και η Σαμάνθα Μπράντσο του Oxford Internet Institute, καθώς και ένας νεαρός Έλληνας επιστήμονας, o Βαλεντίνος Τζέκας, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρίας FightHoax που εφαρμόζει την αιχμή της τεχνολογίας για την ανακάλυψη των ψευδών ειδήσεων, έδωσαν τη δική τους οπτική για «τους παίκτες, τα εργαλεία και τις λύσεις» στην πρόκληση της παραπληροφόρησης, στην εκδήλωση που φιλοξένησε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι η χώρα του ήταν και παραμένει στόχος παραπληροφόρησης και έκανε ειδική μνεία της στοχοποίησής της κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, τονίζοντας ότι οι δυτικές δημοκρατίες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς επιθέσεις παραπληροφόρησης, κυρίως μέσω των κοινωνικών μέσων.
Αν και οι μορφές μπορεί να είναι πολλές, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε ιδιαιτέρα κακόβουλη την παραπληροφόρηση που χρησιμοποιεί ως εργαλείο ένα κράτος για να αποσταθεροποιήσει ένα άλλο και μιλώντας για τη ρωσική προπαγάνδα είπε ότι δεν είναι μεν καινούργια αλλά με τα social media εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.
Ο κ. Πάιατ έκανε έκκληση για ολοκληρωμένες στρατηγικές και συνεργασία Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να ενισχύσουμε τις κοινωνίες μας και να επικοινωνούμε καλύτερα.
Πιστεύω, είπε καταλήγοντας, ότι η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου θα παραμείνουν το χαρακτηριστικό των δημοκρατικών κοινωνιών μας και στην Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, θα αναδειχθούν δημιουργικές ιδέες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέπτυξε την εξέλιξη του «οικοσυστήματος» των media και τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν στις προεκλογικές εκστρατείες των ΗΠΑ από την εποχή του εντύπου ως την εποχή των social media και τη συστηματική αξιοποίησή τους από τον πρόεδρο Ομπάμα και στη συνέχεια από τον πρόεδρο Τραμπ.
Το όριο των 140 χαρακτήρων περιορίζει την ανάπτυξη και το βάθος της σκέψης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι μ' αυτόν τον απλουστευμένο λόγο είναι πιο εύκολο να αποδομήσεις από το να οικοδομήσεις και όχι μόνον σε εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Η παραπληροφόρηση αποσταθεροποιεί όχι μόνον ένα κυρίαρχο κράτος, αλλά ολόκληρο το διεθνές σύστημα, προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη της υπεράσπισης της δημοκρατίας ανήκει και στις αρχές και στους πολίτες με τις κατάλληλες πολιτικές και πρωτοβουλίες.
Οι κακόβουλες παρεμβολές των κοινωνικών μέσων στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 ήταν το έναυσμα για να ασχοληθεί ο Β. Τζέκας με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία αλλά με τα κατάλληλα δεδομένα και την κατάλληλη εκπαίδευση.
«Συγκλονίστηκα κατά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, πώς μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Παντού ξεπηδούσαν ψεύτικες ειδήσεις και εξτρεμιστικές απόψεις. Συνειδητοποιούσα ότι χάνουμε τον πόλεμο της γνώσης και της κοινής λογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά από τρία χρόνια συστηματικής δουλειάς στο FightHoax, σε συνεργασία με πρακτορεία ειδήσεων, ακαδημαϊκά ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμούς, «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα fake news, τις ακραίες απόψεις, το χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο και να εντοπίζουμε τους κακόβουλους παίκτες».
Περιγράφοντας τα fake news ή ψευδείς ειδήσεις είπε ότι συνήθως είναι μικρού μεγέθους, δεν έχουν υπογραφή και απευθύνονται στο συναίσθημα, προκαλώντας κυρίως την οργή και αγανάκτηση.
Το 2018, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου σ’ αυτή τη χώρα πήραν τις ειδήσεις από τα κοινωνικά μέσα και όχι από τις τηλεοράσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γεωργακόπουλος, στη συζήτηση που ακολούθησε τους χαιρετισμούς των κ. Πάιατ, Πιερρακάκη και του εκτελεστικού αντιπροέδρου του Ατλαντικού Συμβουλίου Ντέιμον Γουίλσον.
Οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων είναι μεγάλο μέρος του προβλήματος, αλλά μπορούν να δώσουν και τις τεχνικές λύσεις τους προβλήματος, υπογράμμισε ο ερευνητής της ΔιαΝΕΟσις, συμφωνώντας με τη Σαμάνθα Μπράντσο.
Μπορούν να ανιχνεύσουν τα «τρολ» και αυτούς που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, άρα μπορούν τεχνικά να το αντιμετωπίσουν αν υπάρχουν αρκετοί πόροι γι αυτό, είπε ο κ. Γεωγακόπουλος.
Αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριοποίηση της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών, η οποία πιέζει τις πλατφόρμες Google, Facebook και Twitter, καθώς είναι οι πιο αποτελεσματικές, να εκδίδουν μηνιαία αποτελέσματα με το τι κάνουν ακριβώς για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.
«Αν και ως Αμερικανός θα μπορούσα εύκολα να κατηγορήσω τις Βρυξέλλες για γραφειοκρατία, αλλά πρέπει να πω ότι η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης και συζητούν με τις εταιρίες των social media», συμφώνησε και ο πρέσβης Ν. Φριντ.
Ο κ. Φριντ μίλησε για ένα πλαίσιο αρχών που διασφαλίζει την ποιότητα των ειδήσεων με κυριότερες τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και την προβολή των διαφορετικών απόψεων χωρίς προκαταλήψεις.
Καταλήγοντας ζήτησε από τις δημοκρατικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να δράσουν από κοινού, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ακολουθήσουν τις καλύτερες παραδόσεις στις οποίες θεμελιώθηκαν.
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της #DisinfoWeek Europe θα γίνουν επίσης στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες από τις 5 ως τις 7 Μαρτίου.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαευρωεκλογέςΗΠΑΤζέφρι Πάιατfake news
Σχετικά άρθρα