Μητσοτάκης: Σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων για δημογραφικό, brain drain και ασφαλιστικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων για δημογραφικό, brain drain και ασφαλιστικό

15:26 | 5/3/19

Δημογραφική πολιτική δε γίνεται με φιλοδωρήματα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνοντας μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των νέων ζευγαριών, για τη στήριξη και προστασία των εργαζόμενων μητέρων, καθώς και των πολύτεκνων, ενώ αναφέρθηκε και σε βοηθούμενη αναπαραγωγή- εκτρώσεις

Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των νέων ζευγαριών, για τη στήριξη και προστασία των εργαζόμενων μητέρων, καθώς και των πολύτεκνων, κατέθεσε στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το δημογραφικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα συνέδεσε το ζήτημα με το brain drain και την ανάγκη μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, επιμένοντας στην ανάγκη μέτρων για την επιστροφή νέων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, αλλά και προκαλώντας το ΣΥΡΙΖΑ να πει γιατί διαφωνεί με το ασφαλιστικό τριών πυλώνων.

O κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ζήτημα του δημογραφικού σχεδόν υπαρξιακό εθνικό διακύβευμα, τονίζοντας ότι: “Η Ελλάδα αιμορραγεί”.

Επισήμανε ότι οι πολιτικές που αφορούν το δημογραφικό δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μία κυβέρνηση και είπε ότι θα ήταν ευχής έργον εάν υπήρχε κλίμα συναίνεσης, αλλά δυστυχώς για κάποιους αυτό δεν ταιριάζει με το δρόμο, όπου θέλουν να οδηγήσουν την πολιτική αντιπαράθεση, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Υπενθύμισε τη φωτογραφία με τα ξυπόλητα κοριτσάκια, που είχε παρουσιάσει σε προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή, για να σχολιάσει ότι σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας η χώρα κατάφερε να κάνει ένα άλμα αισιοδοξίας και το 1955 υπήρξαν 154.000 γεννήσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα της φτώχειας.

Συνέδεσε μάλιστα το δημογραφικό με το brain drain, λέγοντας ότι η φυγή 400.000 νέων -στις πιο δυναμικές ηλικίες και με παραγωγικές δυνατότητες- επιτείνει το πρόβλημα.

Αναφέρθηκε επίσης στη γήρανση του πληθυσμού, τονίζοντας ότι αυτή η διπλή βόμβα - λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι Έλληνες- απειλεί το αύριο, όμως αμφισβητεί και το σήμερα, γιατί επηρεάζει τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας, αλλά και το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις μακροπρόθεσμες εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές του ΔΝΤ η υπογεννητικότητα συνδέεται με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1%.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ν.Δ. –με προσωπική του επιλογή- εισηγείται μια συνολικήπαρέμβαση στο δημογραφικό, ένα σχέδιο 4 κατευθύνσεων: Μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού. Στήριξη των εργαζόμενων γονέων -κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών. Επιστροφή των νέων που έφυγαν. Και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου Ασφαλιστικού.

Χαρακτήρισε κλειδί για μία πολιτική στο δημογραφικό την οικονομική της διάσταση και υποστήριξε ότι: “Τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια.” Και πρόσθεσε ότι επιδίωξη της ΝΔ είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, σε μία οικονομία, που θα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από τους σημερινούς.

Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης νέων γονέων

Αναφέρθηκε ειδικά σε τέσσερα μέτρα που προτείνει η ΝΔ για το δημογραφικό:

1.Άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται

2.Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί και κίνητρα ειδικά σε ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 χρόνια της γυναίκας.

3.Υπαγωγή των βρεφικών ειδών και των ειδών υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Μία πρόταση που όπως σημείωσε ανέφερε νωρίτερα και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

4.Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση ΝΔ, δεσμεύτηκε.

Προστασία εργαζόμενων μητέρων

Για την προστασία των νέων γονέων -και κυρίως της νέας μητέρας- ο κ.Μητσοτάκης πρότεινε:

1.Ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνοτης άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα

2.Αύξηση της άδειας σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και επέκταση της προστασίας από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό, κάτι που θα ισχύει και για τους πατέρες, μόλις αυτοί ανακοινώνουν ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι ασύδοτοι εργοδότες εκμεταλλεύονται σήμερα τους εργαζόμενους και ιδίως τις γυναίκες κατά τρόπο ηθικά απαράδεκτο.

3.Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων

4.Διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή και επέκταση του θεσμού των ολήμερων σχολείων

5.Επαναφορά των επιδομάτων, που όπως τόνισε η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για επιστροφή πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό, υπογραμμίζοντας πως: “Αυτό, ακριβώς, αντιμετωπίζει η τέταρτη κατεύθυνση του σχεδίου μας: Ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό Ασφαλιστικό Σύστημα.”

Ασφαλιστικό τριών πυλώνων

Κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί θεωρεί προοδευτικό να μην εφαρμοστεί στη χώρα μας σύστημα τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό όπως τόνισε ότι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε ειδικότερα:

1.Τη μετάβαση σε ένα ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, με τρεις πυλώνες: Την εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και το ανταποδοτικό μέρος των εισφορών τους για κύρια σύνταξη. Έναν ατομικό «κουμπαρά» που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου. Και μία τρίτη, εθελοντική πηγή, που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.

2.Τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Οι επιπλέον εισφορές τους θα προσμετρώνται στο νέο υπολογισμό της σύνταξης, η οποία και θα αυξάνεται αναλόγως. Υποστήριξε εξάλλου ότι “το Δημογραφικό έχει δύο όψεις: Την ανάγκη αύξησης του πληθυσμού, αλλά και την λεγόμενη «ενεργό γήρανση», δηλαδή περισσότερα χρόνια ζωής με καλύτερη υγεία.”

Βοήθεια σε υπογόνιμα ζευγάρια- στόχος η μείωση των εκτρώσεων

Πρότεινε να τεθεί «δημογραφική ρήτρα» στην νομοθεσία, δηλαδή όλοι οι νόμοι να ελέγχονται ως προς τις επιπτώσεις τους, στις υφιστάμενες οικογένειες και, κατά το δυνατόν, στις επιλογές των νέων, κάτι που θα μπορούσε να αναλάβει το Γραφείο Δημογραφικής Πολιτικής της Βουλής.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ιδωθούν παράλληλα, όπως οι υιοθεσίες, τα υπογόνιμα ζευγάρια και ο “συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων” όπως είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των ζευγαριών που αναγκάζονται να καταφύγουν σε υποβοηθούμενες τεχνικές αναπαραγωγής. Είπε επίσης ότι οι εκτρώσεις εκτιμώνται περίπου στις 150.000 ετησίως πολλές εκ των οποίων αφορούν ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά και σημείωσε ότι εάν μπορούσε έστω και το 10% αυτών των εκτρώσεων να αποφευχθεί, θα είχαμε παραπάνω γεννήσεις απόζευγάρια που μπορούν να υποστηρίξουν παιδιά και θέλουν παιδιά.

Συνέδεσε τέλος το δημογραφικό με το “κεντρικό αίτημα όλων των Ελλήνων για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση μίας αποτελεσματικής δημογραφικής πολιτικής, μιας κυριολεκτικά γόνιμης πολιτικής.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών