Μίζες σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το σκάνδαλο σε Γιέιλ και Στάνφορντ (φωτο - βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μίζες σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το σκάνδαλο σε Γιέιλ και Στάνφορντ (φωτο - βιντεο)

19:30 | 14/3/19

Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των αμερικανικών πανεπιστημίων. Πλούσιοι γονείς, που πλήρωναν αδρά προκειμένου να παραποιηθούν τα στοιχεία και οι επιδόσεις των παιδιών τους ώστε αυτά να γίνουν δεκτά σε κάποιο από τα κορυφαία πανεπιστήμια της αμερικανικής ελίτ. Πέντε fast facts για το πώς λειτουργούσε μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ

Διάσημοι ηθοποιοί, υψηλόβαθμοι μάνατζερ, επιχειρηματίες, εύποροι Αμερικανοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο παράνομων εισαγωγών σε κορυφαία πανεπιστήμια που συγκλονίζει τις ΗΠΑ. Η καλά σχεδιασμένη "μπίζνα" είχε στηθεί σε ένα μικρό προπαρασκευαστικό κολέγιο του Newport Beach και εκτιμάται ότι απέφερε στους "εγκεφάλους" της περί τα 25 εκατ. δολάρια.

Η απάτη έμοιαζε σχεδόν τέλεια: ψεύτικα αποτελέσματα διαγωνισμάτων, αθλητικά έγγραφα, φωτογραφίες, δωροδοκίες, όλα φυσικά με το αζημίωτο. Όλα κατέρρευσαν ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση στην οποία μετείχαν πάνω από 300 αστυνομικοί, τουλάχιστον 10 άτομα συνελήφθησαν, δεκάδες γονείς, υπάλληλοι και προπονητές είδαν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης και το κύρος κορυφαίων πανεπιστημίων, όπως τα Γιέιλ, Στάνφορντ και Τζορτζτάουν υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα στην έως τώρα ιστορία τους.

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το σκάνδαλο που συγκλονίζει αυτή την περίοδο τις ΗΠΑ:

1. Βοηθάμε τα παιδιά των πλουσίων να μείνουν στο σχολείο
Ο βασικός εγκέφαλος της κολοσσιαίας απάτης, ο 58χρονος Ουίλιαμ "Ρικ" Σίνγκερ, λειτουργούσε το παράνομο δίκτυό του από το 2011, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα. Έχοντας απλώσει τα πλοκάμια του σε ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων με θέσεις - κλειδιά για την εισαγωγή υποψηφίων σε πανεπιστήμια, τους δωροδοκούσε προκειμένου να πετύχει την εισαγωγή των "πελατών" του στα πανεπιστήμια που σπουδάζει η αμερικανική ελίτ.

Ο Σίνγκερ πλήρωνε κατά μέσο όρο τους συνεργάτες τους με 10.000 δολάρια ανά παραποιημένο τεστ. Προηγουμένως βέβαια αυτός είχε πληρωθεί από 15.000 έως 75.000 δολάρια ανά... κεφάλι που έπρεπε να βολέψει. Ο ίδιος πίστευε ότι επιτελεί σημαντικό έργο. Σε ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία με γονείς - υποψήφια θύματα, ακούγεται να λέει: "Αυτό που κάνουμε είναι να κρατάμε τα παιδιά των πλουσιότερων Αμερικανών στα σχολεία"...

2. Διάσημοι σταρ και CEOs την "πάτησαν"...

Στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης εξάρθρωσης του κυκλώματος συνελήφθησαν συνολικά 33 γονείς που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά ώστε τα "βλαστάρια" τους να πάρουν ένα καλό πτυχίο από ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο. Αναπόφευκτα, οι προβολείς στράφηκαν στους πιο διάσημους: Την πρώην "Νοικοκυρά σε Απόγνωση" και υποψήφια για Όσκαρ Φελίσιτι Χόφμαν και την αειθαλή πρωταγωνίστρια του "Full House", Λόρι Λάφλιν. Η λίστα των συλληφθέντων περιλαμβάνει ακόμα διάσημους CEOs, ιδρυτές και διευθυντικά στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων.


Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Λόρι Λάφλιν και Φελίσιτι Χάφμαν εμπλέκονται στην απάτη με τις εισαγωγικές εξετάσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ  AP

Οι γονείς συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για συνωμοσία, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, όχι όμως και τα παιδιά τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μάλιστα, τα παιδιά είχαν "μαύρα μεσάνυχτα" για τις ραδιουργίες των παιδιών πίσω από τις πλάτες τους.

3. Προπονητές στην απάτη

Δεν ήταν μόνο εξεταστές και υπάλληλοι πανεπιστημίων μέσα στο "κόλπο γκρόσο". Στην απάτη εμπλέκονται και δεκάδες κορυφαίοι προπονητές και στελέχη των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών αθλητικών ομίλων στις ΗΠΑ. Τα σπορ αποτελούν παραδοσιακά την μεγαλύτερη "κερκόποτα" εισαγωγής στα αμερικανικά πανεπιστήμια, προσφέροντας υποτροφίες σε νέους με εξαιρετικά αθλητικά ταλέντα και επιδόσεις.


Ο Εισαγγελέας παρουσίασε παραποιημένα έγγραφα με πλαστές φωτογραφίες υποψηφίων  AP

Το κύκλωμα, κατόπιν δωροδοκίας και χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, ακόμη και πλαστές φωτογραφίες, μετέτρεπε άσχετους με τα σπορ υποψηφίους, σε αριστούχους αθλητές.

4. Ταλαντούχοι φοιτητές στα... αζήτητα

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα πραγματικά και μεγαλύτερα θύματα αυτής της απάτης είναι οι ουσιαστικά άξιοι και ταλαντούχοι υποψήφιοι που έμειναν εκτός, χάνοντας τη θέση τους σε κάποιο κορυφαίο πανεπιστήμιο από κάποιο "βύσμα" οι γονείς του οποίου είχαν "χρυσοπληρώσει" το δίκτυο του Σίνγκερ.

Είναι απλά μαθηματικά: Για κάθε φοιτητή που έγινε δεκτός σε ένα πανεπιστήμιο μέσω της απάτης, κάποιος άλλος που άξιζε πραγματικά τη θέση έμεινε απ' έξω. Όσον αφορά στα πλουσιόπαιδα που μπήκαν παράνομα, οι αρχές πετάνε το μπαλάκι στα πανεπιστήμια: Αυτά θα αποφασίσουν αν θα τους κρατήσουν ή όχι!

5. Είναι όλα καταγεγραμμένα!

Ο εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ήταν κατηγορηματικός: Μπορεί κάποιοι ευκατάστατοι να κατάφεραν να "αγοράσουν" μια θέση για τα παιδιά τους στα κορυφαία πανεπιστήμια, δεν πρόκειται να καταφέρουν όμως να εξαγοράσουν τη Δικαιοσύνη.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δημοσιοποίησαν εκατοντάδες σελίδες καταγεγραμμένων συνομιλιών που "καίνε" τους εμπλεκόμενους και δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση. Όπως ήταν επόμενο, τα αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στις συνομιλίες των δύο γνωστών ηθοποιών.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών