Οι κεντρώοι της ΝΔ πήραν το όπλο τους: Καρφιά Χατζηδάκη - Δένδια κατά Γεωργιάδη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι κεντρώοι της ΝΔ πήραν το όπλο τους: Καρφιά Χατζηδάκη - Δένδια κατά Γεωργιάδη

21:09 | 4/3/19

Η “όλη ΝΔ” έδωσε το παρών στη νέα παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου του κόμματος, ο οποίος συμφώνησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ότι η ιδεολογική μάχη με την αριστερά πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα και αστική ευγένεια - Ο Χατζηδάκης μίλησε για τη σύγχρονη, μετριοπαθή, ευρωπαϊκή ΝΔ και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν

Η νέα παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη “Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις”, μετατράπηκε στην πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα της πρώην Β΄ Αθηνών, αλλά και σε ένα πολιτικό μανιφέστο των κεντρώων της γαλάζιας παράταξης απέναντι στη σκληρή σαμαρική δεξιά, με καρφιά για τον Άδωνι Γεωργιάδη και πολλαπλά μηνύματα.

Και όπως έλεγαν συνεργάτες του κ.Χατζηδάκη στη συνέχεια, ήταν ένα δυναμικό ξεκίνημα για τον ίδιο, που συνδυάστηκε όμως με το γνωστό προφίλ της μετριοπάθειας και της σοβαρότητας, παρά την σταθερή όξυνση του πολιτικού κλίματος. Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι από τη σύνθεση του ακροατηρίου μπορούσε κανείς να διακρίνει την παρουσία «της όλης ΝΔ», ενώ ήταν προφανές ότι παρίστατο προσωπικότητες που συμβολίζουν τα ανοίγματα που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι με τον κ.Χατζηδάκη αντιλαμβάνονται με κοινό τρόπο τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση. “Ο Κωστής τοποθετείται ξεκάθαρα, χρειάζεται μία θαρραλέα αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση με την αριστερά” επισήμανε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον κ.Χατζηδάκη ότι η ιδεολογική μάχη με την αριστερά πρέπει να δοθεί με πειθώ και με επιχειρήματα, καθώς και ότι είναι μία μάχη κατά του κρατισμού προκειμένου όπως είπε “να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς εργοδότες και αποτελέσματα χωρίς δουλειά”.

Σημείωσε επίσης με νόημα ότι ο κ.Χατζηδάκης λέει με το βιβλίο του πως “θα πρέπει να προσπαθήσουμε στο ύψος της ευπρέπειες να διεξάγουμε αυτό τον πολιτικό διάλογο, να υποστηρίξουμε την κυρίαρχη ιδεολογία μας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και αυτοπεποίθηση απέναντι στην αριστερά, με κανέναν τρόπο όμως να μην πέσουμε στην παγίδα εξομοίωσης του επιπέδου μας”. Μία ακόμη αναφορά που ερμηνεύτηκε ως “καρφί” κατά του κ.Γεωργιάδη, καθώς άλλωστε έκανε λόγο για την αστική ευγένεια της ΝΔ, κατά την περίφημη ρήση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Υποστήριξε ότι αυτή η λογική αποτελεί απαραίτητη συνθήκη πολιτικής επικράτησης της ΝΔ και χαρακτήρισε το βιβλίο του κ.Χατζηδάκη “ευαγγέλιο αυτής της προσπάθειας”.

Ο κ.Χατζηδάκης εξήγησε στη συνέχεια ότι κάλεσε στη νέα παρουσίαση του βιβλίου του τον κ.Δένδια γιατί γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια στην ΚΟ της ΝΔ και στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά, αλλά και γιατί έχουν κοινή αντίληψη για το ποιο πρέπει να είναι το πλαίσιο της ΝΔ παρά τις πολλές αποχρώσεις. “Είμαστε και οι δύυ υπέρ μίας σύγχρονης και ευρωπαϊκής ΝΔ” τόνισε. Εγκωμίασε επίσης το έργο Δένδια στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας πως είναι “ο υπουργός που σήκωσε το βάρος για την εκκαθάριση το άγους της ΧΑ”.

Δήλωσε επίσης με νόημα: “Πιστεύω στη ΝΔ που υπερασπίζεται με θάρρος και παρρησία τις ιδέες της, αλλά διαλέγεται με αξιοπρέπεια και ευπρέπεια με την αριστερά” εξηγώντας γιατί κάλεσε στην παρουσίαση ως ομιλητή και το συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, που προέρχεται από την κεντροαριστερά και έχει οικογενειακές ρίζες στην αριστερά, με συγγένειες στο ΚΚΕ και το ΕΑΜ.


Οι μεταρρυθμίσεις προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ

“Με τις μεταρρυθμίσεις δεν τελειώσαμε το 2014. Τα σημαντικά είναι μπροστά μας. Και πρέπει να τα προωθήσουμε, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα” εκτίμησε επίσης ο κ.Χατζηδάκης.

Υποστήριξε ειδικότερα ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει ηστοχοθεσία και η αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, με αντικειμενικά κριτήρια, τα ηλεκτρονικά δικόγραφα στη δικαιοσύνη, για την επιτάχυνση των δικών μαζί με τη σύσταση ειδικών τμημάτων για υποθέσεις που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, επαναφέροντας, ουσιαστικά, τη λογική του νόμου 4262/2014 που καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η δημιουργία πρότυπων σχολείων.

“Είμαι βέβαιος ότι αυτά είναι προτεραιότητες τις επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είμαι βέβαιος γιατί, όπως ξέρετε, είμαι αρμόδιος για τον συντονισμό της εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ” πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι “η επανάσταση της κοινής λογικής”.

Ο κ.Χωμενίδης από την πλευρά του εκτίμησε ότι μπροστά στη λαίλαπα του εθνικολαϊκισμού οι δυνάμεις που αντιστάθηκαν βρήκαν μία κοινή γλώσσα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ομογενοποιήθηκαν. Διαφώνησε με την άποψη περί αριστερής ηγεμονίας, εκτιμώντας ότι από τη Μεταπολίτευση και μετά η αριστερά εξέφραζε συνδικαλιστικά αιτήματα τα οποία μακροπρόθεσμα φαλκίδευαν τα συμφέροντα των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά ήταν η εκάστοτε κυβερνώσα παράταξη του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ που έσπευδε να ικανοποιεί τα αιτήματα αυτά για πελατειακά οφέλη. Σημείωσε επίσης ότι ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι ευθύνεται συνολικά το πολιτικό προσωπικό για την κρίση για αυτό εκτίμησε ότι “το πιο πειστικό επιχείρημα των εθνικολαϊκιστών είναι το ‘είμαστε έντιμοι, είμαστε τα καλά παιδιά και εσείς είστε τα κακά παιδιά γιατί χρεοκοπήσατε τη χώρα’ και αυτό πρέπει να απαντηθεί.”

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Τσακλόγλου σημείωσε ότι του έκανε εντύπωση όταν γνώρισε τον κ.Χατζηδάκη ότι “δεν διεκδικούσε το αλάθητο και σεβόταν την αντίθετη άποψη, δηλαδή το είδος του πολιτικού που έχουμε ανάγκη την εποχή της πολακιάδας”. Σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποκτήσει αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη και υπενθύμισε αυτό που έλεγε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, δεν ξέρουμε πως θα επανεκλεγούμε εάν το κάνουμε”.

Ποιοι έδωσαν το παρόν- Κοσμοσυρροή στο Κολλέγιο Αθηνών

Η προσέλευση στην παρουσίαση του βιβλίου του κ.Χατζηδάκη ήταν τέτοια που δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος γύρω από το Κολλέγιο και η εκδήλωση καθυστέρησε 50 λεπτά.

Γέμισε το μεγάλο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών (η μεγαλύτερη κλειστή αίθουσα στον Βόρειο Τομέα ) και ήταν πάρα πολύς ο κόσμος που έμεινε έξω από το Θέατρο, ωστόσο οι διοργανωτές είχαν προβλέψει να υπάρχουν στο φουαγιέ δύο μεγάλες οθόνες για να παρακολουθεί ο κόσμος την παρουσίαση.

Βουλευτές αυτή τη φορά δεν είχαν προσκληθεί, αλλά έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Μαρία Σπυράκη, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Δήμα, Νίκη Κεραμέως, Κατερίνα Μάρκου, Χάρης Θεοχάρης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, Μαριέττα Γιαννάκου και ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Στέλιος Κιμπουρόπουλος, τα στελέχη των κυβερνήσεων και του κόμματος της ΝΔ επί Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, Λευτέρης Ζαγορίτης, Πέτρος Δούκας, οι δήμαρχοι από το Βόρειο Τομέα Γιώργος Μαρκόπουλος, Δημήτρης Στεργίου, οι καθηγητές πανεπιστημίου Νίκος Αλιβιζάτος, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Απόστολος Γεωργιάδης, Γιώργος Ιωάννου και οι πρυτάνεις Θάνος Δημόπουλος και Ισμήνη Κριάρη, ο Θόδωρος Φέσσας, από τον καλλιτεχνικό χώρο οι Γιάννης Σμαραγδής και Πέγκυ Σταθακοπούλου, αλλά και αντιπροσωπεία του Παναθηναϊκού, την οποία ο κ.Χατζηδάκης ευχαρίστησε. Σχολίασε μάλιστα “οι παναθηναϊκοί είμαστε πονεμένοι άνθρωποι” και όταν κάποιος από το ακροατήριο του φώναξε να μην ξεχνά και τους οπαδούς του Ολυμπιακού, είπε αστειευόμενος: “Καλοδεχούμενοι και ο ψήφοι των ολυμπιακών και έχουν διπλή αξία γιατί οι παναθηναϊκοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να με ψηφίσουν”.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών