18:08 | 16/3/19
"Οι βεβαιότητες κατέρρευσαν μαζί με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, τώρα αναζητούμε νέα δεδομένα" είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου στην εισήγησή της. "Τα δικαιώματα δεν είναι παραχώρηση" σημείωσε η Αννέτα Καββαδία
Οι συλλογικοί αγώνες και οι ατομικές ελευθερίες είναι το θέμα που απασχόλησε την έναρξη της δεύτερης μέρας του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα, τις εργασίες του οποίου άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.«Τα δικαιώματα δεν είναι παραχώρηση» δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτηση της η βουλευτής της Β´ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ενώ ανέπτυξε την αρνητική επίδραση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τόσο στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής όσο και στο πλαίσιο των ατομικών ελευθεριών.
«Όταν μιλούμε για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και για ελευθερίες στην Ευρώπη, πρέπει να έχουμε ορισμένα πράγματα ξεκάθαρα στο μυαλό, στον λόγο και στην πολιτική μας πράξη. Κατ' αρχάς, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν είναι παραχώρηση, αλλά κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών. Δεν δόθηκαν από κάποιον καλόβολο πεφωτισμένο ηγεμόνα, αλλά ξεπήδησαν από αιματηρές επαναστάσεις και συλλογικούς αγώνες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία.
«Για την Αριστερά είναι αυτονόητο, νομίζω, ότι στην Ευρώπη που εμείς θέλουμε, όλα τα δικαιώματα απολαμβάνουν ισότιμης έννομης προστασίας, χωρίς διάκριση. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν δικαιώματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Το ζητούμενο είναι η πλήρης, χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, απόλαυση όλων των δημοκρατικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που είναι σύμφυτα με την ίδια την έννοια μιας εξελιγμένης και προοδευτικής κοινότητας από κάθε άτομο που διαβιεί και από τις ελεύθερες συνενώσεις που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια ολιστική αντίληψη περί δικαιοσύνης, κράτους δικαίου και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η οποία απορρίπτει τον ιεραρχικό διαχωρισμό τους σε ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά ως παρωχημένη και αναγνωρίζει ότι όλα τα δικαιώματα, όλων των κατηγοριών είναι εξίσου σημαντικά σε μια σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη κοινωνία και οφείλουν να απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας από το νόμο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πώς θα επιβαλλόταν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες η αποσάθρωση της κοινωνικής συνοχής, η απορρύθμιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας σφαίρας, όλα αυτά που επιδιώκει ο νεοφιλελευθερισμός; Πώς αλλιώς παρά μόνο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, κρίσης και υποχώρησης των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών που εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντιδράσουν, να αντισταθούν και να αμυνθούν;» τα ερωτήματα που έθεσε η κ. Καββαδία και έσπευσε να συμπληρώσει:
«Το έχουμε δει να συμβαίνει, ακόμα και σε χώρες που δεν θα το περίμενε κανείς: με την εφαρμογή του δόγματος "τάξη και ασφάλεια", η διαμαρτυρία ποινικοποιείται, τα δικαιώματα της συνάθροισης, του συνδικαλίζεσθαι και της συλλογικής δράσης καταστρατηγούνται, η οποιαδήποτε αντίθετη με τη μονολιθική κυρίαρχη αφήγηση λοιδορείται και οι κοινωνικοί αγώνες, η αντίσταση και η άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην περιστολή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της, συκοφαντείται και, τελικά καταστέλλεται βίαια. Έτσι, η "απελευθέρωση" της οικονομίας, οι περίφημες "μεταρρυθμίσεις" των νεοφιλελεύθερων δογματικών κηρύκων που έχουν τον φανατισμό ενός ιεροκήρυκα σε έκσταση, έχουν ως προϋπόθεση την πολιτική ανελευθερία. Παραδοσιακά δικαιώματα που θεωρούνταν, και δικαίως, αυτονόητα και κατάκτηση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, όπως τα δικαιώματα των κατηγορουμένων στις ποινικές δίκες, παραβιάζονται στο όνομα -δήθεν- της "αποκατάστασης της νομιμότητας". Μέτρα έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται, δήθεν, για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας κανονικοποιούνται και μονιμοποιούνται, ώστε να χρησιμοποιηθούν γρήγορα για την καταστολή διαδηλώσεων και άλλων κινημάτων διαμαρτυρίας».
Συνεχίζοντας την ομιλία της υπογράμμισε «οι γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους τομείς δεν είναι, δυστυχώς, αποτέλεσμα μιας γενικότερης ευρωπαϊκής τάσης. Όπως και αντίστοιχες πρωτοβουλίες αριστερών και προοδευτικών κυβερνητικών σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, είναι μάλλον κάποια αναχώματα σε μια γενικότερη συντηρητική στροφή της Ευρώπης. Το συμπέρασμα: ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά όχι μόνο την κοινωνική συνοχή και τα συλλογικά δικαιώματα, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές και δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου».
«Πρέπει να αγωνιστούμε για να επικρατήσει η ιδέα ότι, ενώ ο σεβασμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για τη συλλογική, αγωνιστική διεκδίκηση και την απόλαυση των συλλογικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, συγχρόνως, ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη για όλους, άρα και ο σεβασμός των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι να εξαλειφθούν οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που λειτουργούν σαν λίπασμα της αδικίας, της αυθαιρεσίας και της πραγματικής ανομίας. Η οικονομική εξαθλίωση, η κοινωνική αποξένωση, η καλλιέργεια του ατομικισμού αντί της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός δογματισμός, αυτές είναι οι βαθύτερες αιτίες της εκ νέου ανάδυσης του φασισμού και του ρατσισμού στην ήπειρό μας και κανένα νομοθέτημα από μόνο του δεν αρκεί για να τις αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε η κ. Καββαδία.
Επικαλούμενη τη δημοσιογραφική της ιδιότητα η κ. Καββαδία τόνισε «η ενημέρωση είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Το έργο που προσφέρει είναι ο ελεύθερος διάλογος και η παράθεση όλων των απόψεων, στο πλαίσιο του δημοκρατικού και ανοικτού διαλόγου που είναι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ελεύθερης βούλησης του πολίτη μιας δημοκρατίας. Και το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής: έχει, άραγε, καμία σχέση με αυτό το ιδανικό η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη; Έχουμε φτάσει σε πολλές περιπτώσεις στο σημείο να αντιμετωπίζουμε εμετικές, χυδαίες επιθέσεις, γεμάτες από ρητορική μίσους, ρατσισμό και σεξισμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχθούμε, άραγε, αυτόν τον οχετό μίσους, όπως επίσης την συστηματική παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, τα fake news που κρύβονται πίσω από την πλήρη διαστρέβλωση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης και της έκφρασης, προφανείς δημοκρατικές αξίες που πρέπει να διαφυλάξουμε; Δεν είναι, άραγε, αλήθεια, ότι η απραξία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα συστηματικής διαστρέβλωσης της αλήθειας, παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχής της ελευθεροτυπίας και το δικαίωμα στη σκέψη και την έκφραση, δεδομένου ότι θρέφει το τέρας του φασισμού;».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία άφησε αιχμές για το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία επιχειρούν να εμφανίσουν τον δράστη ως έναν άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα ενώ στην πραγματικότητα όπως είπε πρόκειται για έναν λευκό νεοναζιστή άνδρα.
«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, λοιπόν, πρέπει να παλέψει για αυτήν την άλλη Ευρώπη. Για την Ευρώπη που θα εμπνέει τους πολίτες της και θα αντιμάχεται το μίσος, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και κάθε είδους πολιτικό και θρησκευτικό δογματισμό που κρατούν τους ανθρώπους καθηλωμένους, υποταγμένους στην άγνοια και υποχείρια της τυραννίας. Αυτά τα ιδεώδη δεν είναι ουτοπικά, δεν είναι χίμαιρες. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και δεδομένα σε μια εξελιγμένη, ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία, όπως θέλουν να λογίζονται οι ευρωπαϊκές, όχι ζητούμενα» τόνισε η κ. Καββαδία και κατέληξε:
«Στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε ο νόμος είναι το καταφύγιο και η άμυνα του αδυνάτου, όχι το όπλο και το φόβητρο του δυνατού. Η δική μας Ευρώπη υπάρχει για να υπερασπίζεται πρώτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον ορθό λόγο, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη για όλους, χωρίς διακρίσεις. Εάν η Ευρώπη πάψει να είναι παράγοντας ατομικής ελευθερίας, αλλά και συλλογικής ευημερίας για τους λαούς της, τι άλλο, άραγε, της μένει;».
"Η Ευρώπη δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κοινωνιών"
«Αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι ένας γρίφος για το τι θέλει να κάνει, τι μπορεί να κάνει και ποιο είναι το μέλλον της» υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.« Η Ευρώπη δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κοινωνιών, το υπόδειγμα της οικονομικής πολιτικής προκάλεσε θύματα» συμπλήρωσε για να τονίσει πως η ανεργία και η φτώχεια είναι καταστάσεις στις οποίες περνά ευκολότερα η Ακροδεξιά ιδεολογία, καθώς χάνονται οι κοινωνικές ταυτότητες, «όποτε το τελευταίο καταφύγιο είναι η εθνική ταυτότητα και κάπως έτσι ξεθωριάζει η ευρωπαϊκή ενότητα».
Η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις αντιφάσεις που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε ένα στάδιο κατά το οποίο, όπως τόνισε, επιχειρείται η συγχώνευση Νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξίας. «Δείτε το Brexit, μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα αποφάσισε πως θα είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ και παρακολουθούμε τα ρήγματα που προκλήθηκαν από αυτή την απόφαση» είπε μεταξύ άλλων.
Ειδικά όμως για τις κοινωνικές αντιφάσεις η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσέθεσε πως στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και έτσι για παράδειγμα στη Γαλλία των Κίτρινων γιλέκων πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις έρχεται εκείνο της Μαρίν Λεπέν. «Βλέπουμε να ανεβαίνουν τα ακροδεξιά κόμματα που υπόσχονται την επιστροφή στα έθνη κράτη. Με το σήμα μπαλίτσα να δίνεται από την Αμερική του Τράμπ, όπου η πολιτική που ακολουθεί είναι η συγχώνευση του Νεοφιλελευθερισμού με την Ακροδεξιά. Το αποτέλεσμα είναι ο προστατευτισμός άρα η επιστροφή στα κράτη έθνη», υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
«Δεν αρκεί να κάνουμε κριτική στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και των δημοκρατικών λειτουργιών της γιατί μέσα από αυτό προκαλείται σύγχυση στους πολίτες οι οποίοι τελικά δεν γνωρίζουν εάν εκείνος που εφαρμόζει τις πολιτικές της ΕΕ τις πιστεύει ή όχι» είπε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ζητήματα που δεν έχουμε απαντήσει και είναι γεγονός ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι κρίσιμες αφού θα καθορίσουν το πεδίο για τα επόμενα πέντε χρόνια» τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής.
«Οι βεβαιότητες κατέρρευσαν μαζί με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, τώρα αναζητούμε νέα δεδομένα» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου και συμπλήρωσε «το τοπίο είναι γκρίζο, η λιτότητα μαζί με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους οδήγησαν στην κατάρρευση των κοινωνικών συμβολαίων που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο». Κα επισήμανε τον κίνδυνο του φόβου και της ανασφάλειας που αναπτύσσονται μέσα στις κοινωνίες, «καταστάσεις οι οποίες ενισχύονται και από τα ΜΜΕ τα οποία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν βαθύτατα τους πολίτες».
«Η οικονομική κρίση ήρθε για να μείνει. Πάνω σε αυτό το έδαφος βρήκαμε και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι πλειοψηφία των οποίων ήρθε από έναν πόλεμο αναζητώντας έναν καλύτερο κόσμο για αυτούς και τις οικογένειες τους» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ειδικά για τη μεταναστευτική- προσφυγική πολιτική η κ. Χριστοδουλοπούλου στάθηκε επικριτικά απέναντι στην ΕΕ, «η οποία την ίδια ώρα -λόγω της Συνθήκης της Γενεύης- που καλοδεχόταν τους πρόσφυγες, έβρισκε τους πρόθυμους να κλείσουν τα σύνορα, τους πρόθυμους που έβαζαν τον πρόσφυγα εχθρό του εργαζομένου και επίσης τον έβαζαν εχθρό απέναντι στις κοινωνίες, γιατί οι πρόσφυγες έχουν μια θρησκεία που μάλλον υπονοεί το έγκλημα».
Πάντως επέκρινε και την Αριστερά, καθώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση της όταν μετά την επίθεση στο Μπατακλάν άρχισε το «ξήλωμα» όλων των δημοκρατικών αρχών της Ευρώπης, όπως είπε. «Η Γαλλία ανέστειλε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες για να μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει και δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία από πουθενά, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς, η οποία δεν είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι κοινωνίες δεν κινδυνεύουν από τους αδύναμους αλλά από τους δυνατούς. Ακόμα και σήμερα υπάρχει μια αμηχανία από την Αριστερά και φαίνεται να έχει ταμπού να μιλήσει δυναμικά για το προσφυγικό» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοδουλοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί πως εξήρε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για τη στάση της στο προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας την φωτεινό παράδειγμα αστικής δημοκρατίας και επεσήμανε πως η στάση της έγινε όπλο της Ακροδεξιάς.
Καταλήγοντας η κ. Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι η Ευρώπη ηττήθηκε γιατί επέτρεψε στην Ακροδεξιά να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός και επισήμανε την ανάγκη να απαντήσει η Αριστερά με έναν άλλο τρόπο για να αποκτήσουν οι άνθρωποι ξανά ελπίδα.
Στάθηκε εξίσου επικριτική στις πολιτικές του Ματεό Σαλβίνι με αιχμή το μεταναστευτικό και τόνισε ότι η ίδια δεν μετανιώνει για όσες υποχωρήσεις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική του πολιτική και στην ιδεολογική του τοποθέτηση γιατί στάθηκε ανάχωμα και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία.
Η συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνεχίζεται με θέμα «Αριστερά, ασφάλεια και Κοινωνικό Κράτος: προκλήσεις και πολιτικές» και ομιλητές σύμφωνα με το πρόγραμμα την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Ευρωπαϊκή ΑριστεράΠολιτική
Σχετικά άρθρα