Ανάκτηση της ιστορικής μνήμης μέσα από την μάχη για τις οφειλές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ανάκτηση της ιστορικής μνήμης μέσα από την μάχη για τις οφειλές

09:48 | 17/4/19

Νέα δεδομένα στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δημιουργεί η ιστορική συνεδρίαση για το θέμα στην Ολομέλεια

Ιστορική χαρακτήρισε την συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μιλώντας στο ρ/σ news 24/.

Πρόσθεσε ότι θα επανενεργοποιήσει τη βούληση της Ελλάδας να διεκδικήσει σθεναρά τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι η Βουλή που μπορεί να διεκδικήσει, αλλά η κυβέρνηση.

"Αυτή τη φορά", είπε, "η Γερμανία πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ προσεκτική γιατί σε περίπτωση απόρριψης της ρηματικής διακοίνωσης ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης και θα σκεφτεί μήπως βρεθεί μπροστά σε ασύμμετρες δυσκολίες. Μια ελληνική κυβέρνηση που θα δείξει σθένος και αποφασιστικότητα στο ζήτημα, η Γερμανία θα αναγκαστεί να απαντήσει".

“Η περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει αρκεί να πάει αντιπροσωπεία άμεσα στο γερμανικό κοινοβούλιο και στα κοινοβούλια των συμμάχων μας στο β παγκόσμιο πόλεμο” είπε ο κ. Συγγελάκης και συμπλήρωσε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκτήσει ότι έχει ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της.

“Δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο το οποίο θα στείλει κι ένα μήνυμα στην ακροδεξιά” τόνισε η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη.

Συμπλήρωσε ότι “το ποσό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το να γίνει πράξη η διεθνής αυτή επιταγή, είναι και υλικό και ηθικό το ζήτημα”.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να “πατήσει” πάνω στην απόφαση του Διστόμου, όπου το 2000 οι κάτοικοι δικαιώθηκαν με ποσό μεγαλύτερο από 80 εκατομμύρια. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε γωνιά της Ελλάδος κρύβει ένα αιματοβαμμένο χωριό, πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να αποζημιωθούν συγγενείς θυμάτων.

Θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα η κίνηση, εμείς προχωρήσαμε στα βήματα και τελικά φτάσαμε στην μέρα όπου θα υπάρξει πρόταση που θα τεθεί στην ολομέλεια, είπε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. "Η πρώτη ενέργεια θα είναι να καλέσουμε τους Γερμανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν αρνηθούν θα κινηθούμε δικαστικά, το ζήτημα θα το διεθνοποιήσουμε έτσι κι αλλιώς", είπε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι στη Γερμανία έχουμε πολλούς υποστηρικτές και υπάρχει νέο σωματείο με την ονομασία “Σεβασμός στην Ελλάδα”.

Σε ερώτηση αν πρόκειται για ράπισμα στην ακροδεξιά είπε ότι “η μάχη για τις οφειλές είναι παράλληλη με τη μάχη για την ανάκτηση της ιστορικής μνήμης.

Από την πλευρά του ο Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Χρειάζεται πολλή δουλειά τόνισε για να συμπληρώσει ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που διεκδικούν.

"Μακάρι να είχα πόστο στην κυβέρνηση του Βερολίνου", είπε ο καθηγητής.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών