20:15 | 17/4/19
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για θεαματική κωλοτούμπα και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι ηθικά σωστό αλλά νομικά δύσκολο και εστίασε στο κατοχικό δάνειο. Η αναφορά του στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. "Η Ευρώπη θα αντέξει όπως η Παναγία των Παρισίων", δήλωσε
Στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, την οποία χαρακτήρισε νομικά και πολιτικά εφικτή εστίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι αν και ηθικά σωστό το ζήτημα είναι νομικά δύσκολο, προτείνοντας για αυτό το λόγο την έμφαση στο κατοχικό δάνειο, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε θεαματική κωλοτούμπα και στο θέμα των αποζημιώσεων, ότι ως κυβέρνηση ξέχασε τους παλικαρισμούς που έκανε ως αντιπολίτευση και ανοίγει πάλι τη συζήτηση τώρα μόνο για προεκλογικές σκοπιμότητες. Κατήγγειλε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δυσκόλεψε την προσπάθεια των επόμενων κυβερνήσεων για διεκδίκηση, αναφερόμενος στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ το Μάρτιο του 2015 πως το ζήτημα είναι ηθικό.
Σημείωσε ότι η ΝΔ συμφωνεί και θα υπερψηφίσει το διακομματικό κείμενο της επιτροπής ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε αυτή την ιστορική εκκρεμότητα, είπε όμως ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να κρατηθεί αυτή η συζήτηση μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις, στις οποίες όπως είπε δυστυχώς μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση.
“Το γεγονός ότι η συζήτηση λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 2019 ενώ το πόρισμα της επιτροπής είχε κατατεθεί από το 2016 δε μας κάνει πολύ αισιόδοξους ότι είναι αλήθεια ότι εξετάζεται το ζήτημα σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο” σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι η ΝΔ ήταν το κόμμα που από την αρχή χειρίστηκε με ευθύνη και ρεαλισμό το σημαντικό αυτό θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου που αφορούν το ελληνικό κράτος, αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες.
Υπενθύμισε ότι το Σεπτέμβριο του 2012 στο ΓΛΚ συστάθηκε ειδική ομάδα ανώτερων υπαλλήλων που για πρώτη φορά κατέγραψε και ταξινόμησε όλο το υλικό και αυτό το υλικό είναι που επικαλείται έκτοτε το ελληνικό κράτος. Υπενθύμισε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2013 η έκθεση διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να στοιχειοθετήσει νομικά τις απαιτήσεις του κράτους, όμως το ΝΣΚ ζήτησε και πάλι ποσοτικό προσδιορισμό αξιώσεων του κράτους από του υπουργείο Οικονομικών, που συνέστησε νέα επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της το Δεκέμβριο 2014.
Επισήμανε ότι αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές, για το κατοχικό δάνειο, που διαθέτει η κάθε ελληνική κυβέρνηση, οι μόνες θέσεις που επισήμως έχουν κατατεθεί από την Αθήνα στο Βερολίνο και αυτό είναι έργο της ΝΔ.
Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ πρώτη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ασχολήθηκε με το θέμα χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού. Υπενθύμισε ότι το 2014 κατόπιν πρότασης του Μανώλη Γλέζου ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκηςεπιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε μία διεθνή καμπάνια στήριξης και προβολης των ελληνικών θέσεων γιατί ο νομικός δρόμος ξέρουμε ότι ειναι δύσκολος.
Σημείωσε ότι λόγω των εκλογών του Ιανουαρίου του2015 η επιτροπή δεν ολοκλήρωσε το έργο της, τα συμπεράσματα της όμως είναι τα πληρέστερα που διαθέτει το Κοινοβούλιο και αυτά που υιοθέτησε η επιτροπή που συνέστησε στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία απέδωσε τα εύσημα στον Κώστα Τζαβάρα πρόεδρο της προηγούμενης επιτροπής
“Μετά το 2015 παρά τα μεγάλα λόγια και τη διαρκή επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση Τσίπρα ουσιαστικά απουσίαζε τα τέσσερα αυτά χρόνια από την εθνική αυτή προσπάθεια”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι το τελευταίο ντοκουμέντο ενεργής διεκδίκησης των αποζημιώσεων από την Ελλάδα παραμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης στις 16 Ιανουαρίου 2015 στην οποία αναφέρονται δηλώσεις τότε αντιπροέδρου κυβέρνησης και υπεξ Βενιζέλου που επαναλαμβάνει ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές.
“Επί 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παλικαρισμούς της εποχής που ήταν στην αντιπολίτευση και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είχαμε μία ακόμη θεαματική κωλοτούμπα. Υστερα από τόσες εκδηλώσεις θεαματικού κιτς -μέχρι και την μπάντα του στρατού είχαμε να παιανίζει αντάρτικα, μέχρι εκεί έφτασε ο Καμμένος-στο σημερινό πόρισμα που είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής” πρόσθεσε.
Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι “στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς, λεονταρισμούς και ευαισθησίες, τι είχε να πει όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την κ.Μέρκελ την εποχή της μεγάλης αντιπαράθεσης; Είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία για ανάδειξη εκ νέου του αιτήματος δεν είναι κάτι καινούριο, έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε ο Τσίπρας το Μάρτιο του 2015 και προσθέτει ότι είναι ένα διμερές θέμα ξεχωριστό το οποίο για μας έχει πρωτίστως ηθική και όχι υλική αξία”.
Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Εσείς ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε να φέρετε πίσω τις γερμανικές οφειλές και ως κυβέρνηση μας είπατε ότι το ζήτημα είναι απλώς ηθικό” και πρόσθεσε: “Αναρωτιέμαι πόσο δυσκολη κάνετε τη ζωή μίας επόμενης κυβέρνησης όταν αποδεδειγμένα μπροστά στη Γερμανίδα καγκελάριο ο κ.Τσίπρας λέει ότι το ζήτημα είναι ηθικό δηλαδή θα μπορούσε να κλείσει με μία συγνώμη, με μία απολογία”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: “Εγώ δε θα κρύψω τίποτε από το λαό δε θα παίξω παιχνίδια εντυπώσεων και θα πω ότι όσο ιερή είναι αυτή η διεκδίκηση μας, άλλο τόσο είναι και δύσκολη”, υπενθυμίζοντας τη νομική πολυπλοκότητα διεκδίκησης από άλλο κράτος και την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Γερμανίας στη διένεξη με την Ιταλία.
“Ασφαλώς οι Ελληνες που υπήρξαν θύματα ναζιστικών θηριωδιών δικαιούνται και πρέπει νομικά να συνεχίσουν να διεκδικούν αποζημιώσεις, όμως το έρεισμα στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει τη δική της διεκδίκηση υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά αυτή η διεκδίκηση είναι νομικά και πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας” σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Υπενθύμισε ότι σε αυτό το σημείο είχαν συμφωνήσει στη Βουλή το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης και ζήτησε: “Να κινηθούμε με ρεαλισμό όχι με δήθεν ηρωικές χειρονομίες που θα πέσουν στο κενό αλλά με κινήσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας και όχι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις”.
Αναφέρθηκε δε στην δράση του Επίτιμου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο υπενθυμίζοντας ότι καταδικάστηκε δις εις θάνατο “αυτός που τα fake newsτης εποχής, άξιοι πρόδρομοι της δικής σας μονταζιέρας τόλμησαν να παρουσιάζουν ως συνεργάτη των Γερμανών”.
Ο κ.Μητσοτάκης κλείνοντας υπενθύμισε ότι πίσω από τη δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν η βαθιά πίστη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να ξαναζήσει τέτοια τραγωδία όπως αυτή του Β Παγκοσμίου. Αναφέρθηκε δε στην πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. “Όλοι στεναχωρεθήκαμε , ίσως και να δακρύσαμε, όταν είδαμε την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες, γιατί στη Γαλλία κάηκε ένα κομμάτι και της δικής μας ψυχής” είπε και πρόσθεσε: “Η Ευρώπη θα αντέξει, όπως άντεξε και η παναγία των Παρισίων και θα ξαναχτιστεί για μία νέα εποχή”.
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικά άρθρα