Αυτές είναι οι γλώσσες που πρέπει να ξέρεις για να βρεις δουλειά στο εξωτερικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αυτές είναι οι γλώσσες που πρέπει να ξέρεις για να βρεις δουλειά στο εξωτερικό

11:46 | 23/4/19

Με βάση τις τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, μπορεί κάποιος να εντοπίσει ποιες πρόκειται να είναι οι απαιτούμενες γλωσσικές εξειδικεύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συναλλαγών

Το μακρινό 1969 το διάσημο μηνιαίο περιοδικό Historia τιτλοφορούσε το εξώφυλλό του «Τα εγγόνια μας θα είναι άραγε Κινέζοι;» Αν και υποθετικό το ερώτημα, βασιζόμενο στα δημογραφικά δεδομένα εκείνης της εποχής, αποδείχθηκε διορατικό όσον αφορά τις προβλέψεις του για τις πολιτισμικές αλλαγές ενός απώτερου μέλλοντος. Ενός μέλλοντος, που σήμερα, με βάση την οικονομική ανάπτυξη του γίγαντα της Άπω Ανατολής, φαντάζει εφικτό δεδομένου ότι οι προβλέψεις τον θέλουν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2050 και καθιστούν τα κινεζικά μία από τις πιο αναγκαίες γλώσσες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Υψηλά στην ιεράρχηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις προβλέψεις του έως το 2050 υπάρχει μία μελέτη για τη σχέση ανάμεσα στις ομιλούμενες γλώσσες και τις ανταγωνιστικές οικονομίες (Power Language Index Ranking 2059), στην οποία αποφαίνεται ότι οι πέντε γλώσσες που κάποιος οφείλει να γνωρίζει αμέσως μετά τα αγγλικά είναι τα κινέζικα, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα γερμανικά.

Με βάση τις τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, μπορεί κάποιος να εντοπίσει ποιες πρόκειται να είναι οι απαιτούμενες γλωσσικές εξειδικεύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συναλλαγών.

Τα κινεζικά, με τις 12 γλωσσικές παραλλαγές του, με κύρια εξ αυτών τα μανταρίνικα --ομιλείται από 845 εκατ. ανθρώπους και παραμένει η πιο διαδεδομένη μητρική γλώσσα στον κόσμο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: στην Κίνα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η επίπτωση που έχει η χρήση κινητού τηλεφώνου τα τελευταία χρόνια στη συμπεριφορά των κινέζων καταναλωτών. Σύμφωνα με τη στατιστική έρευνα για την ανάπτυξη του Ιντερνέτ στην Κίνα (CNNIC), οι χρήστες ανέρχονται σε 656 εκατ., δηλ. το 92,5% του συνόλου των παρόντων στο διαδίκτυο.

Και στην περίπτωση που η ασιατική αγορά συνεχίσει τους ίδιους ρυθμούς αύξησης της χρήσης του Ιντερνέτ, τα κινεζικά είναι υποψήφια να καταλάβουν τη θέση που έχουν τα αγγλικά ως πιο διαδεδομένη γλώσσα στο διαδίκτυο.

Ήδη, η Σαγκάη που αποτελεί το λίκνο των επιχειρήσεων τεχνολογίας αιχμής της Κίνας έχει «ξαναβαπτισθεί» ως «Σίλικον Βάλεϊ του hardware», ενώ εταιρείες όπως η Huawei έχουν ακόμη πιο αυξημένες πιθανότητες να κυριαρχήσουν στην αγορά και να γίνουν πρωτοπόρες στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται.

Όσον αφορά τη Γηραιά Ήπειρο, τα πρωτεία στην εκμάθηση καταλαμβάνουν τα ισπανικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Τα γαλλικά εξόν του ότι αποτελούν παραδοσιακά τη γλώσσα της διπλωματίας και ομιλούνται σε 51 χώρες του κόσμου, είναι σημαντικά γιατί οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα παρούσες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας -όπως η ενέργεια, τα οπλικά συστήματα, η βιομηχανία μετάλλου και η αυτοκινητοβιομηχανία -- ενώ ηγετικό ρόλο έχουν σε τομείς όπως η κοσμητική και η μόδα.

Τα ισπανικά είναι από τις πιο δημοφιλής γλώσσες για εκμάθηση --φερ' ειπείν είναι η πρώτη γλώσσα προς εκμάθηση στη Βρετανία-- και σύμφωνα με τους επιλεγόμενους head hunters (όσους αναζητούν τους κατάλληλους υποψήφιους για επαγγελματικά στελέχη) αποτελεί εχέγγυο για την εύρεση εργασίας. Η στενή σχέση -και γλωσσική-- της Ισπανίας με τη Λατινική Αμερική, αλλά και το υψηλό επίπεδο του τομέα του τουρισμού, της εστίασης και της προσφοράς ξενοδοχείων στην ίδια τη χώρα (που έχουν σημειώσει μία άνοδο 75-80% τα τελευταία χρόνια) προσφέρει μεγάλες πιθανότητες απασχόλησης στους ενδιαφερόμενους και γνώστες της γλώσσας.

Όσον αφορά τις δυνατότητες στην Ανατολή, τα αραβικά αποτελούν μητρική γλώσσα για περίπου 221 εκατ. ανθρώπους, ενώ οι γεωπολιτικές ισορροπίες και οι οικονομικές σχέσεις έχουν καταστήσει τον διάλογο με την Μέση Ανατολή ιδιαίτερα σημαντικό για τομείς όπως η δημοσιογραφία, ή οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν οι χώρες της περιοχής σημαντικοί παράγοντες για το παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Άλλωστε το πετρέλαιο εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκτη θέση του Power Language Index Ranking 2059 βρίσκουμε τη γλώσσα που πραγματικά αποτελεί lingua franca σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον τουρισμό: τα ρωσικά. Χάρις στις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα για ανάπτυξη ο τομέας της ενέργειας, αλλά και οι χρηματοοικονομικές και τραπεζικές συναλλαγές, όλο και αυξάνεται το ποσοστό των ευπόρων τάξεων στη Ρωσία, της οποίας η μεσαία τάξη αρέσκεται στην επίδειξη πλούτου με σημαντικές δαπάνες στα τουριστικά ταξίδια και την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Η φτωχή, έως μηδενική γνώση αγγλικών από μεγάλο τμήμα των επίζηλων Ρώσων τουριστών καθιστά αναγκαία τη γνώση της γλώσσας.

Τελευταία, αλλά ουχί εσχάτη, είναι η θέση που έχει στην κατάταξη του Power Language Index Ranking 2059 η γερμανική γλώσσα. Ως μητρική γλώσσα είναι μία από τις ευρύτερα ομιλούμενες στην Ευρώπη, όμως η ευρωστία της γερμανικής οικονομίας στα χρόνια τούτα της κρίσης και οι μεγάλες δυνατότητες εργασίας που προσφέρει για εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες, έχει εκτοξεύσει το ποσοστό των ανθρώπων που σπουδάζουν και καλλιεργούν τη γερμανική.

Τα γερμανικά τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί ως γλώσσα συνεννόησης στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού, ενώ και βιομηχανικά κι επιχειρηματικά το κεφάλαιο της καινοτομίας και του οικονομικού οραματισμού μοιάζει να έχει μετατοπισθεί από το Λονδίνο στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών