15:15 | 11/4/19
Μικροπιστώσεις, εγγυήσεις, έκδοση ομολόγων και δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών είναι τα εργαλεία που θα έχει στην διάθεσή της η Αναπτυξιακή Τράπεζα - Οι αναπτυξιακές τράπεζες καλύπτουν «αποτυχίες, κενά της αγοράς» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας
Να γίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα «το αντίθετο των παθογενειών και των αμαρτωλών παραδειγμάτων του παρελθόντος» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης όσον αφορά το «στοίχημα» της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας ζήτησε «ουσιαστική διαβούλευση» και «μέγιστη δυνατή συναίνεση» σε σχέση με την λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας παρατηρώντας ότι η σωστή της λειτουργία συνδέεται και με τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν και με την συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος απέναντί της.Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες δεν λειτουργούν όπως οι εμπορικές τράπεζες, αλλά, αντίθετα, «καλύπτουν αποτυχίες, κενά της αγοράς» ή κι «ανακαλύπτουν κενά, με την λογική των δυνατοτήτων». Ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες δεν λαμβάνουν οριζόντια μέτρα για την δανειοδότηση, αλλά έχουν ειδικά προγράμματα και κατά συνέπεια μπορούν πιο εύκολα να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια όπου οι εμπορικές τράπεζες βλέπουν ρίσκο, όπως σχέδια που συνδέονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Όσον αφορά τα εργαλεία που θα έχει στην διάθεσή της η Αναπτυξιακή Τράπεζα αυτά θα είναι τα εξής τέσσερα: δάνεια και μικροπιστώσεις, εγγυήσεις, έκδοση ομολόγων για την χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών.
Οι θεσμοί ρωτούσαν πώς η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα γίνει «μία νέα ΕΤΒΑ»
Ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις παθογένειες του παρελθόντος με αφορμή την αναδρομή στον Απρίλη του 2015 όταν κι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η αντίδραση των θεσμών ήταν επιφυλακτικοί καθώς αναρωτιόντουσαν για το ποίες εγγυήσεις υπάρχουν ώστε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να μην γίνει «μία νέα ΕΤΒΑ».Ο Γ. Δραγασάκης επικαλέστηκε και την προσωπική του «αγωνία κι ευαισθησία να πάει καλά» η Αναπτυξιακή Τράπεζα παρατηρώντας ότι «κουβαλάμε την ιδέα» από το 1989 επί των ημερών της Οικουμενικής κυβέρνησης όταν κι υπήρχε η ιδέα να ιδρυθεί Αναπτυξιακή τράπεζα για να υποδέχεται την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Κώστας Παπαγιάννης
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΔραγασάκηςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα