Γεννήθηκε το πρώτο παιδί με μεταφορά μητρικής ατράκτου στην Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γεννήθηκε το πρώτο παιδί με μεταφορά μητρικής ατράκτου στην Ελλάδα

09:54 | 10/4/19

Η πρώτη γέννηση παιδιού παγκοσμίως με τη μέθοδο της μεταφοράς μητρικής ατράκτου είναι γεγονός και έγινε από ελληνίδα μητέρα. Για νέα εποχή στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κάνουν λόγο οι γιατροί που το ανακοίνωσαν

Εξέλιξη που αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χαρακτηρίζουν την πρώτη γέννηση παιδιού παγκοσμίως με τη μέθοδο της μεταφοράς μητρικής ατράκτου, οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτήν.

Ένα υγιέστατο αγόρι που ζυγίζει 2.960 γραμμάρια, είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε την Τρίτη , στις 7:46 το πρωί στο «ΙΑΣΩ» με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Το παιδί, είναι το αποτέλεσμα μελετών που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια και επιτεύχθηκε από τους γιατρούς της Institute of Life σε συνεργασία με την Embryotools και συνεργάστηκαν επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου.

Όπως είπε στο News 24/7 ο θεράπων ιατρός, και πρόεδρος της Institute of Life, Παναγιώτης Ψαθάς, η γυναίκα που έγινε μητέρα, είχε στο παρελθόν πέντε αποτυχημένες εξωσωματικές. «Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε κυτταροπλασματική δυσλειτουργία. Δηλαδή ο πυρήνας του ωαρίου της ήταν υγιής, ωστόσο το κυτταρόπλασμα δυσλειτουργούσε. Εφαρμόσαμε λοιπόν την τεχνική μεταφοράς του πυρήνα του ωαρίου σε ένα υγιές κυτταρόπλασμα, δημιουργώντας έτσι ένα υγιές ωάριο που γονιμοποιήθηκε με τα σπερματοζωάριο του συζύγου της και σήμερα γεννήθηκε το παιδί τους που έχει το DNA του ζευγαριού. Το ωάριο είναι της γυναίκας που έγινε μητέρα. Τα ωάρια καθορίζονται από τον πυρήνα τους καθώς εκεί βρίσκεται το γενετικό υλικό. Εμείς μεταφέραμε τον πυρήνα του δικού της ωαρίου σε ένα ωάριο δότριας στο οποίο είχαμε όμως αφαιρέσει τον πυρήνα. Είχε μείνει μόνο το κυτταρόπλασμα και δεν είχε κανένα γενετικό υλικό. Συνεπώς μιλάμε για ωάριο που ανήκει πλήρως στην μητέρα».

Σύμφωνα με τον κύριο Ψαθά, γίνεται πραγματικότητα το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα με το δικό της γενετικό υλικό. Η πενταετής κλινικοεργαστηριακή έρευνα της μεθόδου μεταφοράς μητρικής ατράκτου, έγινε με την αδειοδότηση και εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο Δρ. Nuno Costa-Borges, εμβρυολόγος και συνιδρυτής της Embryotools, τόνισε πως «Η επιτυχημένη και ασφαλής εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου, αποτελεί πρωτιά στα ιατρικά χρονικά και τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Η έρευνα ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια σε πειραματόζωα και στην συνέχεια έγινε σε ωάρια και αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, με σκοπό να διατηρηθεί πλήρως το γενετικό υλικό της γυναίκας που τεκνοποιεί, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ζευγάρια να γεννήσουν χωρίς να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων αλλά και στους γιατρούς, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των γυναικών με υπογονιμότητα και συνεχείς αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες ή μιτοχονδριακές παθήσεις.

Μάνος Φραγκιουδάκης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών