09:51 | 10/4/19
Η νέα ρύθμιση θα αντλεί τη φιλοσοφία της από τον νέο νόμο Κατσέλη. Με την αίτηση του φορολογούμενου η ΑΑΔΕ θα έχει εξουσιοδότηση να ανακτά τα πλήρη περιουσιακά κριτήρια σε κινητή και ακίνητη περιουσία και να έχει εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών του υποψήφιου προς ρύθμιση
Στην τελική της ευθεία βρίσκεται πλέον και η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις η οποία θα είναι σαφώς πιο αυστηρή από τις 100 δόσεις του 2015.Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθέτησε την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία στο άμεσο μέλλον χωρίς όμως να προσδιορίζει ακριβώς τον χρόνο. Ωστόσο πολλοί είναι οι υπηρεσιακοί που εργάζονται για να δημιουργήσουν το πλαίσιο της ρύθμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να πειστούν και οι θεσμοί ότι το νέο πλαίσιο θα είναι περισσότερο στοχευμένο.
Για αρχή η νέα ρύθμιση θα αντλεί τη φιλοσοφία της από τον νέο νόμο Κατσέλη. Με την αίτηση του φορολογούμενου η ΑΑΔΕ θα έχει εξουσιοδότηση να ανακτά τα πλήρη περιουσιακά κριτήρια σε κινητή και ακίνητη περιουσία και να έχει εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών του υποψήφιου προς ρύθμιση.
Από εκεί και πέρα η ένταξη σε ρύθμιση θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα:
- Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Θα ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά, τα 21.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά, τα 26.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί, τα 31.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά και τα 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά.
- Η αξία των καταθέσεων, μετοχών κλπ δεν υπερβαίνει τα 10.000 ή τα 15.000 ευρώ αναλόγως της οφειλής.
- Η ΑΑΔΕ θα διαμορφώνει και ένα προφίλ συνέπειας του φορολογούμενου σε ότι αφορά στη συνέπεια και στην εξόφληση των φορολογικών του υποχρεώσεων αλλά και στην συνέπεια του σε παλιότερες ρυθμίσεις οφειλών.
- Η ένταξη στην ρύθμιση θα προσφέρει μείωση μέχρι και 95% προστίμων και προσαυξήσεων στο μικτό ποσό της οφειλής η οποία θα εξαρτάται από το ύψος της οφειλής των αριθμό των δόσεων που θα ρυθμιστεί το ποσό αλλά και το χρόνο καθυστέρησης ρύθμισης του.
Μέσω της νέας ρύθμισης θα μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές μέχρι και 31/12/2018. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος που θα θελήσει να ενταχθεί στην ρύθμιση δεν θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους πρώτους μήνες του 2019 ή να τις έχει εξοφλήσει τα τρέχοντα πριν κάνει την αίτησή του.
Η ρύθμιση δεν θα δίνει αυτόματα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις αλλά αυτές θα κλιμακώνονται ως τις 120 ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Σχεδιάζεται για παράδειγμα για οφειλές μέχρι και 5.000 ευρώ όπου ανήκουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία (περίπου 3,75 εκατ. φορολογούμενοι από τα 4 εκατομμύρια οφειλέτες) οι φορολογούμενοι θα δίνεται ρύθμιση μέχρι 48 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ ή 25 ευρώ αν υπάρχουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά δεδομένα.
Για μεγαλύτερες οφειλές οι δόσεις θα μπορούν να είναι 60, 72 έως και 120 δόσεις.
Η πλαίσιο της πρότασης που είχε μεταφερθεί στους δανειστές πριν από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής είχε αντιμετωπιστεί με δυσπιστία από τους δανειστές οι οποίοι είχαν ζητήσει κάποιες εγγυήσεις φερεγγυότητας για τους φορολογούμενους που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους Μια από αυτές ήταν για ποσά πάνω από 10.000 ευρώ να καταβάλλεται άμεσα από τον φορολογούμενο μέρος της οφειλής που αντιστοιχεί σε 20% πριν η αίτηση του γίνει αποδεκτή.
Η ρύθμιση αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αργότερο ως τις 6 Μαΐου οπότε θα έχουμε και τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών στην Ελλάδα για την τρίτη αξιολόγηση.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:δόσειςΟικονομίαρυθμίσεις οφειλών
Σχετικά άρθρα