Καιρός: Πότε έγινε η πρώτη αναφορά στην ιστορία για λασποβροχή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Καιρός: Πότε έγινε η πρώτη αναφορά στην ιστορία για λασποβροχή

11:31 | 24/4/19

Δείτε την πορεία της αφρικανικής σκόνης έως το Μεγάλο Σάββατο

Μεγάλο μέρος της Ελλάδας έχει καλυφθεί από αφρικανική σκόνη, φαινόμενο που θα είναι ιδιαίτερα έντονο τη Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή. Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς στην ιστοσελίδα kolydas.gr ο καθηγητής Άντριου Γκούντι θεωρεί ότι η πρώτη αναφορά στο φαινόμενο της λασποβροχής, με μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στον ελληνικό χώρο, πρέπει να αποδοθεί στον Όμηρο.

Γίνεται πράγματι λόγος στην Ιλιάδα για «ματωμένες σταγόνες» που έριξε ο Δίας για να εκδικηθεί το σκοτωμό του Σαρπηδόνα, ενός από τους γιους του, από τον Πάτροκλο.

Πρόκειται για τους στίχους 458-460 της Ραψωδίας Π της Ιλιάδας.

«Ως έφατ', ουδ' απίθησε πατήρ ανδρών τε θεών τε Αιματοέσσας δε ψιάδας κατέχευεν έραζε Παίδα φίλον τιμών».

Και στη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή:

«Είπε, κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών το δέχτη, και ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα, να τιμήσει τον ακριβό το γιο του θέλοντας».

Αυτές λοιπόν τις «ματερές ψιχάλες» κατά τη μετάφραση Καζαντζάκη Κακριδή ή «αιματωμένες ρανίδες» κατά τον Ιάκωβο Πολυλά ή και ματωμένες ψιχάλες» κατά τον Αλέξανδρο Πάλλη ερμηνεύει ως μεταφορά σκόνης από την έρημο ο Γκούντι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια ακριβώς έκφραση («αιματοέσσας ψιάδας») συναντούμε και στην «Ασπίδα του Ηρακλή» του Ησιόδου (Έργα και Ημέρες, Θεογονία, 385) αναφέρει ο κ. Κολυδάς. Μάλιστα η λέξη ψιάς (σταγόνα) απαντάται μόνο αυτές τις δύο φορές στην αρχαία γραμματεία, σύμφωνα με το λεξικό των Liddell και Scott.

Δείτε την πορεία της αφρικανικής σκόνης έως το Μεγάλο Σάββατο:



πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών