11:17 | 10/5/19
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο - Η Κίνα αντέτεινε πως θα ανταποδώσει τα μέτρα - Οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων πάνε στο 25% από το 10% που ήταν ως τώρα. Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα - Ανησυχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο ημέρες των συνομιλιών τους στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη με στόχο να περισωθεί η συμφωνία που επεξεργάζονται, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να θέσει σήμερα σε εφαρμογή επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ανέβηκε ξανά από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο· η Κίνα αντέτεινε πως θα ανταποδώσει τα μέτρα.
Ο δεκάμηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες των δύο χωρών.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά χθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες.
Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).
Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.
Ο Τραμπ χθες είπε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.
Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του που συνοψίζει με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» -- με στόχο κυρίως την αναδιαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού ως προς το εμπόριο και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας -- κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες.
«Πλησιάζουμε πολύ σε μια συμφωνία, και τότε αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό», πέταξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.
Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα. «Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν», επέμεινε.
Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες, αν και οι απώλειες μετριάστηκαν κατά τι όταν ο Τραμπ είπε πως έλαβε μια «όμορφη» επιστολή από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι τιμές του πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να αναζητούν τοποθετήσεις που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.
Δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη θέση του Τραμπ καθώς κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πεκίνου ο Λίου να πάει στην Ουάσινγκτον παρά την αναγγελθείσα αύξηση των δασμών δείχνει την «απόλυτη ειλικρίνεια» της Κίνας ως προς την προσέγγισή της στη διένεξη. «Η αμερικανική πλευρά μας φόρεσε πολλές ταμπέλες πρόσφατα, [μίλησε για] "υπαναχώρηση", για "προδοσία" κ.λπ. (...) Η Κίνα βασίζεται στην αξιοπιστία της, τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε.
Οι τρέχουσες συνομιλίες μπορεί να πάνε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, είπε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενό τους. Η Κίνα μπορεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς τις αλλαγές που θέλει, ή να τις ακυρώσει τελείως, ή οι δύο πλευρές να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία, εξήγησε.
Η Κίνα θα λάβει μέτρα ανταπόδοσης
Η Κίνα επανέλαβε σήμερα ότι θα εφαρμόσει μέτρα αντιποίνων, λίγη ώρα αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι, επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα.Τα μεσάνυχτα ώρα Ουάσινγκτον (07:01 ώρα Ελλάδας), η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε από το 10% στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων που εξάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Η αύξηση είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να γίνουν σε κλίμα ηρεμίας οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για το εμπόριο. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις ενεπλάκησαν από πέρυσι σε εμπορικό πόλεμο που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Ο Ρεπουμπλικάνος αποφάσισε όμως εντέλει να εφαρμόσει τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν με αρκετά ταχύ ρυθμό, αμφισβητώντας την καλοπιστία των κινέζων διαπραγματευτών και κατηγορώντας το Πεκίνο ότι αθετεί δεσμεύσεις του.
«Η Κίνα λυπάται βαθιά» όμως «δεν έχει άλλη καμία επιλογή παρά να λάβει μέτρα ανταπόδοσης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα.
Παρά την επιβολή των δασμών, οι δύο πλευρές συνεχίζουν σήμερα -- επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος αργά το βράδυ -- τις διαπραγματεύσεις για να κλειστεί συνολική συμφωνία για το εμπόριο.
Οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν χθες σε κλίμα σχετικής ηρεμίας, με τον Τραμπ να εκτιμά ότι είναι πάντα «εφικτή» η επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα και να δηλώνει ότι έλαβε μια «όμορφη επιστολή» από τον κινέζο ομόλογό του -- χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.
Η πίεση στους ώμους των διαπραγματευτών είναι τεράστια. Η συζήτηση αφορά την αποκατάσταση της εμπορικής σχέσης των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, που διεκδικούν την κυριαρχία στις τεχνολογίες του μέλλοντος.
Η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο μείωση του τεράστιου αμερικανικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, «διαρθρωτικές αλλαγές», τον τερματισμό της «εξαναγκαστικής» μεταφοράς τεχνολογιών, την προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακόμη, απαιτεί να τερματιστούν οι μεγάλες επιδοτήσεις στις κρατικές εταιρείες, όπως αυτές που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης ώστε η χώρα να μετατραπεί σε πρωταθλήτρια στις τεχνολογίες κάθε είδους («Made in China 2025»).
Ανησυχία στην ΕΕ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News 24/7, οι φόβοι για νέα επιβράδυνση που εκφράζουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έχουν δύο σημεία αναφοράς.Η ΕΕ ως ενιαία οικονομική οντότητα είναι μια καθαρά εξαγωγική οικονομία. Ένα εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα επηρεάσει άμεσα και τις εξαγωγές της όχι μόνο προς τους δύο μονομάχους, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου, αφού κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος σε μια τέτοια κρίση Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν πολλές ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες που έχουν δραστηριότητα και στην Αμερική και στην Ασία.
Η δεύτερη ζημιά που γίνεται αυτό το διάστημα είναι ότι πάει πίσω η προσπάθεια να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με την Κίνα. Η ΕΕ μετά την πρώτη αύξηση των δασμών τον περασμένο Ιούλιο, ανέλαβε πρωτοβουλία για διαπραγμάτευση για σταθερές εξαγωγές προς την μεγάλη ασιατική χώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο της με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ένταση στις συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πεκίνου έχουν παγώσει και την εμπορική διαπραγμάτευση και με την Κίνα που είχε ξεκινήσει πριν το τέλος του 2018. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι συνομιλίες με την ΕΕ έχουν διακοπεί και το κύριο βάρος των Κινέζων έχει επικεντρωθεί στην συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Η δεύτερη μεγάλη απώλεια θα είναι σε επίπεδο κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών καθώς τα παγκοσμιοποιημένα χρηματιστήρια των Ευρωπαϊκών χωρών είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Wall Street.
Επίσης, το υψηλό δημόσιο χρέος κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας η οποία βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης θα δέχονταν ισχυρές πιέσεις από κερδοσκοπικά κεφάλαια που θα έσπευδαν να κερδίσουν από την αναταραχή.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΗΠΑΚίναΚόσμοςΝτόναλντ ΤραμπΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων