10:34 | 7/5/19
Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και τα χρόνια μέχρι και το 2023 είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς - Οι ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό, με εφαρμογή από φέτος
Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και τα χρόνια μέχρι και το 2023 θα είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.Η υπεραπόδοση που θα δεχθούν οι εκπρόσωποι των θεσμοί και για το 2019 και για τα χρόνια μέχρι και το 2023 που θα περικλείει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα κρίνει εν πολλοίς και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τις φοροελαφρύνσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από φέτος.
Το πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι για πρώτη χρονιά οι δανειστές έχουν κάνει αποδεκτό να συζητήσουν στην αρχή του χρόνου το δημοσιονομικό χώρο του 2019 ώστε να μπορεί να γίνει άμεσα η ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης που θα ισχύσουν από φέτος.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν αποδεχθεί εκ των προτέρων και το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση. Θα πρέπει πρώτα να αποδεχθούν ότι η αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,6% του ΑΕΠ που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό στο 4,1% του ΑΕΠ στο πρόγραμμα σταθερότητας είναι βάσιμο και προέρχεται από μόνιμα μέτρα.
Ο στόχος είναι να επικυρωθεί από τους θεσμούς ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ (περίπου 1,1 δις) ώστε να υπάρξουν πόροι και για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους αλλά και για να προχωρήσουν κάποιες ελαφρύνσεις από φέτος.
Το αφορολόγητο
Πιο δύσκολη θα είναι η συζήτηση για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2020 μέχρι και το 2023 και κυρίως η αναστροφή του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου η οποία έχει ψηφιστεί για εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να επαναλάβει ένα μείγμα μέτρων ανάλογο με αυτό που πρότεινε και έγινε δεκτό το 2018 που περιελάμβανε μη περικοπή των συντάξεων και παράλληλα ελαφρύνσεις ύψους 900 εκ ευρώ.
Θα προτείνουν δηλαδή την μη περικοπή του αφορολόγητου και παράλληλα κάποια μέτρα ελάφρυνσης όπως για παράδειγμα η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και την δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
Και σε αυτό το θέμα το στοίχημα είναι κατά πόσο θα πειστούν οι θεσμοί ότι θα υπάρχει μόνιμο υπερπλεόνασμα ως το 2023.
Τράπεζες, κόκκινα δάνεια
Το άλλο μεγάλο θέμα της ημέρας θα είναι η πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Οι δανειστές έρχονται στην Ελλάδα με στοιχεία ότι τα αποτελέσματα τόσο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις όσο και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένουν… πενιχρά .
Την ίδια ώρα η πλατφόρμα της αυτόματης ρύθμισης του νέου νόμου Κατσέλη δεν μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί και με ευθύνη των τραπεζών που δεν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία των οφειλών. Τούτο διότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού που θα δανειστεί για να «λειτουργήσει» δεν θα μπορέσει να είναι όσο αυτόματη περιγράφει ο νόμος μέχρι τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θεωρητικά μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις αλλά όλα τα πιστοποιητικά με τα οποία θα πρέπει να την συμπληρώσουν δεν ανακτώνται αυτόματα αλλά ο ίδιος θα πρέπει να τα αναζητήσει να συγκεντρώσει και να τα υποβάλλει χειροκίνητα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία.
Αύριο θα υπάρξει συνάντηση των θεσμών και με την διοίκηση των τραπεζών για όλα τα θέματα που άπτονται και της λειτουργίας τους αλλά και για το θέμα των κόκκινων δανείων και τις διαδικασίας εκκαθάρισης τους.
Μεταρρυθμίσεις
Ένα τρίτο θέμα που ξεκίνησε να συζητείται από χθες είναι και το θέμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων όπως το κτηματολόγιο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ( και η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ), η ολοκλήρωση της φάσης της αποπολιτικοποίησης του δημοσίου η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης . Επίσης θα συζητηθούν τα ξεχασμένα σχέδια για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο ίδιο πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της προώθησης συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων που αποτελούν πλέον «γεφύρι της Άρτας» αφού σέρνονται από το 2017 όπως είναι η έναρξη της επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας και οι αποκρατικοποιήσεις του χώρου της ενέργειας.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:αφορολόγητο εισόδημαΟικονομίαφορολογία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων