Γιαννάκου: Απερρίφθησαν οι τροπολογίες για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και την αλλαγή στη χρηματοδότηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γιαννάκου: Απερρίφθησαν οι τροπολογίες για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και την αλλαγή στη χρηματοδότηση

16:47 | 28/11/12

Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (44 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 3 αποχές) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γνωμοδότηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, σχετικά με την βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκοκυπριακή (τ/κ) κοινότητα. 

Παράλληλα, απερρίφθησαν δύο τροπολογίες των Φιλελευθέρων που επιχείρησαν να επαναφέρουν το ζήτημα του κανονισμού του απευθείας εμπορίου, ενώ καταψηφίστηκε η πρόταση των Πρασίνων για ένταξη της χρηματοδοτικής βοήθειας στα κατεχόμενο, σε πολυετή μηχανισμό.
Στη γνωμοδότηση της η κα. Γιαννάκου υποστήριξε τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου.

Το τελικό κείμενο της γνωμοδότησης εκφράζει ακόμα τη στήριξή του Ευρωκοινοβουλίου στο έργο της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που χρηματοδοτούνται από τα συγκεκριμένα κονδύλια, ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει έκκληση στον στρατό κατοχής, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση της ΔΕΑ στις στρατιωτικές ζώνες, αλλά και να άρει τους περιορισμούς που επιβάλλει τόσο σε εν εξελίξει όσο και σε μελλοντικά έργα.

Σε δηλώσεις της η κα. Γιαννάκου τόνισε ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων πολιτικών ομάδων να πολιτικοποιήσουν το θέμα, προσπαθώντας να επαναφέρουν ζητήματα δια της πλαγία οδού, τα οποία έχουν ουσιαστικά κλείσει, το τελικό κείμενο ενσωματώνει απολύτως τις πάγιες ελληνικές θέσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Επισημαίνεται τέλος, ότι στο τελικό κείμενο αναφέρεται η ανάγκη επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος και γίνεται σαφής αναφορά, ότι το 78% των περιουσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ανήκει σε Ελληνοκυπρίους.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών