Σοκάρουν τα στοιχεία από τα τροχαία ατυχήματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σοκάρουν τα στοιχεία από τα τροχαία ατυχήματα

20:16 | 28/11/12

Εφιαλτικός, ο απολογισμός των τελευταίων δύο δεκαετιών

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα νέοι, βρήκαν τον θάνατο από το 1990 μέχρι σήμερα, σε τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας.

Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται θάνατοι από τροχαία, που επήλθαν μερικές μέρες μετά το τροχαίο συμβάν και το πιθανότερο είναι ο αριθμός να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των τροχαίων, αναδείχθηκε το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τα τροχαία που εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη μόνο ως ατυχήματα και ποτέ ως εγκλήματα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τόσο οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» όσο και του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων στην Περιφέρεια της Κρήτης, οι οποίοι είχαν κληθεί να ενημερώσουν την Επιτροπή μίλησαν όχι για τροχαία ατυχήματα αλλά για τροχαία εγκλήματα.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Γιώργου Κουβίδη του «SOS Τροχαία Εγκλήματα» ότι «η συμπεριφορά των οδηγών είναι, τώρα, πιο άθλια από ποτέ. Τα αυτοκίνητα είναι παραμελημένα και ανασφάλιστα» και το να βγει κάποιος στον δρόμο είναι σαν να παίζει σε video game τη ζωή του, με τις παγίδες που βρίσκονται σχεδόν παντού.

Πατέρας ενός νέου που έχασε τη ζωή του επειδή, στο κέντρο της Αθήνας, οδηγός παραβίασε το κόκκινο και έτρεχε με 100 χιλιόμετρα την ώρα στην οδό Σταδίου, έζησε όχι μόνο τον πόνο και το πένθος αλλά και τη δικαστική αντιμετώπιση, που στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί οργή στις οικογένειες των θυμάτων. Ο οδηγός καταδικάστηκε σε 18 μήνες με τριετή αναστολή, κρατήθηκε πέντε ώρες στο τμήμα, την επόμενη ημέρα του επεστράφη το δίπλωμα και στο δικαστήριο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Κουβίδης, «αυτήν τη στιγμή, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών "τρέχει" πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια 2011- 2020, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα περιορισμού των τροχαίων, αλλά η Ελλάδα, όπως πάντοτε, απέχει συστηματικά από όλα τα διεθνή φόρα».

Και όμως, όταν κυκλοφορεί κάποιος σε δρόμο στην Ελλάδα έχει διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ και πενταπλάσιες από τη Σουηδία. Ο εκπρόσωπος της διοικούσας επιτροπής του «SOS Τροχαία Εγκλήματα» κατήγγειλε ακόμη ότι, αυτήν τη στιγμή, νομοθετεί όποιος θέλει, χωρίς να ρωτάει κανέναν για τις πιθανές επιπτώσεις στο φαινόμενο των τροχαίων.

«Ο κ. Καστανίδης, με διάταξη που είχε προωθήσει, αποχαρακτηριζόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών, από πλημμέλημα σε πταίσμα. Αντίστοιχη διάταξη πέρασε και για τις διαφημιστικές πινακίδες και, ευτυχώς, κατορθώσαμε να την ανατρέψουμε με τις πιέσεις και παρεμβάσεις μας. Ο κ. Βορίδης παρέτεινε τη ζωή των σχολικών λεωφορείων από τα 22 στα 28 χρόνια.

Ποιος, όμως, από εσάς θα έδινε στο παιδί του ένα αυτοκίνητο 28 ετών; Ο κ. Στουρνάρας, προχθές ακόμη, πέρασε μια φρικιαστική διάταξη για ανθρώπους που χτυπιούνται από ανασφάλιστα αυτοκίνητα ή για εκείνους που είχαν ασφαλιστεί σε εταιρείες που κλείσανε», είπε ο κ. Κουβίδης, καταγγέλλοντας ότι όλες οι σχετικές διατάξεις νομοθετήθηκαν, αφού ακούστηκε μόνο η γνώμη των ασφαλιστικών εταιρειών και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Από το «SOS Τροχαία Εγκλήματα», μίλησε και ο Φαίδων Καρυδάκης, πατέρας ενός 15χρονου εφήβου, που βρήκε τον θάνατο, επιχειρώντας να διασχίσει την Κηφισίας για να πάει στο σχολείο του.

Ο γιος του βρήκε τον θάνατο γιατί ένα αυτοκίνητο, «φτιαγμένο», έτρεχε με 170 χιλιόμετρα την ώρα, παραβίασε το κόκκινο και, αφού χτύπησε τον 15χρονο, τον εγκατάλειψε κιόλας, και, όπως προέβλεψε ο κ. Καρυδάκης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο, όταν φτάσει στο τέλος της η δικαστική περιπέτεια, το μεν κακούργημα της θανατηφόρου αμέλειας θα έχει εκπέσει, διότι ο γιος του είχε μεταφερθεί κλινικά νεκρός στο νοσοκομείο, ο δε θάνατος από αμέλεια θα έχει παραγραφεί.

Μετά το «τροχαίο έγκλημα», με ιδιωτική μελέτη, ιδιωτική κατασκευή και συντήρηση, φτιάχτηκε η πεζογέφυρα στην Κηφισίας, από την οποία διέρχονται, καθημερινά, 3.000 παιδιά.

«Όταν έγινε η πεζογέφυρα, ο κ. Ρέππας, που βοήθησε πολύ για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, είχε υποσχεθεί ότι θα κατασκευαστούν 20 ακόμη πεζογέφυρες, σε περιοχές με υψηλό αριθμό θανάτων από τροχαία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε δυστυχώς τίποτα», είπε ο κ. Καρυδάκης, προτείνοντας να καθιερωθούν, τουλάχιστον, εναλλακτικές ποινές για τους θύτες. Για να περιγράψει την κατάσταση, επικαλέστηκε το σύνθημα της αντίστοιχης οργάνωσης «SOS Τροχαία Εγκλήματα», στην Ιταλία. Η Οργάνωση τύπωσε αφίσα με 1.000 πρόσωπα νέων, που έχασαν τη ζωή τους από τροχαία και ανέφερε για τους νεκρούς: «Χάθηκαν στην άσφαλτο. Αγνοήθηκαν από την Πολιτεία. Ποδοπατήθηκαν από τη Δικαιοσύνη».

Να δούμε πλέον τα τροχαία ως εγκλήματα, ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης οικογενειών θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, Σταύρος Πολέντας. «Δεν μπορεί να δικάζει ένας νεαρός δικαστής, χωρίς να ξέρει ποιος είναι οδηγός που προκάλεσε τον θάνατο.

Να μην ξέρει αν έχει παραβιάσει και άλλες φορές τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», είπε ο κ. Πολέντας, που ζήτησε να καθιερωθεί μητρώο οδηγού από την ώρα που κάποιος υποβάλει δικαιολογητικά για το δίπλωμα και κατήγγειλε ότι ο υπαίτιος για το τροχαίο του γιου του, την άλλη μέρα έπινε καφέ στο καφενείο του χωριού.

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος ιδρύθηκε το 2010 και έχει ήδη εγγράψει 200 οικογένειες από την Κρήτη, που έχασαν μέλη τους από τροχαία. Μόνο στην περιοχή των Χανίων, κάθε χρόνο, τουλάχιστον 10 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τροχαία.

Να καθιερωθεί δόκιμη περίοδος, προκειμένου κάθε υποψήφιος οδηγός να αποδεικνύει τη γνώση του, πρότεινε ο Μανώλης Λεράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου της Κρήτης. «Η Ελληνική Πολιτεία, αφού δώσει δίπλωμα στα 18, καλεί ξανά τον οδηγό στα 65 έτη, για να του ανανεώσει το δίπλωμα.

Και αφού ο κάθε οδηγός πάρει το δίπλωμα οδήγησης, είτε κάνει δέκα παραβάσεις τον χρόνο είτε πέντε είτε καμία, ουδείς ενημερώνεται», είπε ο κ. Λεράκης, που αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν κάποιος που κάνει συνεχείς παραβάσεις να πληρώνει τα ίδια ασφάλιστρα με κάποιον που δεν έχει καμία παράβαση.

Οι βουλευτές- μέλη της επιτροπής συμμερίστηκαν πολλές από τις επισημάνσεις των ομιλητών και αρκετοί τάχθηκαν και υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για τους υπαίτιους των τροχαίων.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών