13:23 | 28/11/12
Πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περάσει σήμερα η συμφωνία από την επιτροπή προϋπολογισμού και αύριο, Πέμπτη, από την Ολομέλεια της Βουλής. Ήδη το πρωί της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ενημέρωσε τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων που συναποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, η σχετική συζήτηση κύλησε ομαλά και χωρίς αντιρρήσεις.
Μεμονωμένοι βουλευτές των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ και ο βουλευτής από την Έσση Κλάους Πέτερ Βιλς εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη συμφωνία των Βρυξελλών. «Έχω τους ενδοιασμούς μου, εάν τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει» δηλώνει στην εφημερίδα Donaukurier ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.
Ωστόσο η γενική εκτίμηση στο Βερολίνο είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα υπερψήφιζε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή μέσα στην εβδομάδα. Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση Μέρκελ γιατί, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα, η οριστική απόφαση για την εκταμίευση προς την Ελλάδα θα ληφθεί το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου.
Αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση
Αντιρρήσεις για τον επείγοντα χαρακτήρα της ψηφοφορίας εκφράζουν ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ενημερωθούν. Ήδη από την Τρίτη ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Χανς Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε δηλώσει ότι η συμφωνία των Βρυξελλών είναι κατ'αρχήν θετική, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι βουλευτές του SPD δεν γνωρίζουν καλά καλά για τι ακριβώς θα ψηφίσουν, δεδομένου ότι η υλοποίηση των μέτρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχή έκβαση του προγράμματος για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, το οποίο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.
Την Τετάρτη το πρωί και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Γιόαχιμ Πος δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία ότι «δεν μπορεί ένα τέτοιο ζήτημα να περνάει με διαδικασίες εξπρές μέσα σε 48 ώρες από τη Βουλή». Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης πριν δώσουν τη συγκατάθεσή τους στη συμφωνία των Βρυξελλών. «Θέλουμε μία κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία» επεσήμανε ο Τριτίν.
Την αντίθεσή του σε μελλοντικό νέο κούρεμα για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής των Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου. «Δεν είναι εφικτό ένα νέο κούρεμα γιατί θα έδινε λάθος μήνυμα: αν χαρίζαμε στην Ελλάδα τα χρέη της, θα ακολουθούσε αμέσως μετά η Πορτογαλία με ένα παρόμοιο αίτημα» λέει ο Ζέεχοφερ.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα