19:44 | 30/11/12
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Αποφάσεις που ενέκρινε κατά πλειοψηφία και η γερμανική αντιπολίτευση. Πριν από την ψηφοφορία, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ μίλησε στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD, εξηγώντας τους λόγους σύμπλευσης του κόμματός του με την κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα αποτελούσε για μας και για πολλά άλλα κράτη μεγαλύτερη καταστροφή και θα γεννούσε μία δυναμική που θα μπορούσε να βλάψει πραγματικά την Ευρώπη. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εκτόνωση, η εκτόνωση σημαίνει νέα τρύπα στη χρηματοδότηση και αυτή η τρύπα πρέπει να κλείσει», δήλωσε ο Π. Στάινμπρουκ.
Άκαρπη η σκληρή λιτότητα
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει επισήμανε ότι η χώρα έχει έλλειψη ρευστότητας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη εκτίμησή του ότι η επιστροφή στις αγορές θα είναι αδύνατη για τα επόμενα 6-7 χρόνια.
Όπως είπε, «το ερώτημα είναι τι θα είναι ακριβότερο. Να αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει ή να προσπαθήσουμε να τη σταθεροποιήσουμε αργά –ας ελπίσουμε με μικρότερο κόστος- ώστε να ανακάμψει και πάλι, να της δοθεί ώθηση και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης εντός της ευρωζώνης; Αυτό αποτελεί ευρωπαϊκή ευθύνη, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τη γερμανική κυβέρνηση».
Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία υπογράμμισε τέλος την αποτυχία της αυστηρής λιτότητας για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα προτείνοντας τρόπους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
«Μέχρι στιγμής η στρατηγική διαχείρισης είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στη λιτότητα. Εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν είναι μόνο ανεπιτυχής, αλλά φέρνει πραγματικά σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι υποφέρουν, γίνονται φτωχότεροι. Σημαντικοί είναι κι άλλοι παράγοντες, όπως μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, βελτίωση των δομών διοίκησης και διακυβέρνησης, η ενίσχυση των δήμων με στροφή σε περιφερειακές επενδύσεις, (σ.σ. βελτίωση) στον τομέα της παροχής ενέργειας. Θα μπορούσε να βοηθήσει η βελτίωση της τουριστικής υποδομής στην Ελλάδα. Υπάρχουν επομένως ποικίλα μέτρα τα οποία δεν έχουν ληφθεί μέχρι τώρα», υπογράμμισε ο Πέερ Στάινμπρουκ.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα