Ταϊλάνδη: Φυλάκιση 10 ετών για δημοσιογράφο που δυσφήμισε τη βασιλική οικογένεια | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ταϊλάνδη: Φυλάκιση 10 ετών για δημοσιογράφο που δυσφήμισε τη βασιλική οικογένεια

14:31 | 23/1/13
Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών καταδικάστηκε σήμερα ο επιφανής ταϊλανδός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Σομιότ Προυκσακασμεσούκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας της ασιατικής χώρας.

Αιτία της καταδίκης ήταν η δημοσίευση δύο άρθρων στο περιοδικό «Φωνή του Τακσίν» το 2010, ένα έντυπο που είχε ιδρυθεί από τον Σομιότ το 2009 ως ανθολόγιο πολιτικών ειδήσεων και άρθρων διαμαρτυρίας. Η δημοσίευση του κάθε άρθρου επέσυρε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, οι δικαστές έκριναν πως τα δύο επίμαχα άρθρα δυσφημούσαν την βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης, σημειώνοντας πως ο Σομιότ, ως έμπειρος συντάκτης, γνώριζε το πρόβλημα αλλά αποφάσισε να δημοσιεύσει τα κείμενα παρά ταύτα.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως μολονότι τα επίμαχα δημοσιεύματα εμφανίστηκαν το 2010, ο δημοσιογράφος συνελήφθη ένα χρόνο αργότερα, πέντε ημέρες αφότου ξεκίνησε μία εκστρατεία για την ακύρωση του Άρθρου 112 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει φυλάκιση τριών έως 15 ετών για «οποιονδήποτε δυσφημίσει, προσβάλει ή απειλήσει το βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο στον θρόνο ή τον αντιβασιλέα».

Όπως σημειώνουν οργανώσεις για την ελευθερία του λόγου, οι νόμοι για την προστασία της βασιλικής οικογένειας έχουν χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα ως μέσο για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας και την κατασίγαση επικριτικών φωνών.

Ο συγγραφέας των δύο άρθρων, ο οποίος τα υπέγραφε με ψευδώνυμο, ζει στην Καμπότζη και δεν έχει διωχθεί.

Από την πλευρά του, ο Σομιότ έχει δηλώσει πως προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να ζητήσει βασιλική χάρη.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών