Κάμερον: Δημοψήφισμα για παραμονή στην Ε.Ε., αφού επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κάμερον: Δημοψήφισμα για παραμονή στην Ε.Ε., αφού επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας

14:33 | 23/1/13
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα θέσει ευθέως το ερώτημα παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο πως το δημοψήφισμα θα δρομολογηθεί μονάχα σε περίπτωση επικράτησης των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015 και αφότου το Λονδίνο θα έχει διαπραγματευθεί ένα νέο modus vivendi με τις Βρυξέλλες ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι όροι που θα διέπουν τη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Είναι ώρα για το βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του [...] είναι ώρα να διευθετήσουμε το Ευρωπαϊκό ερώτημα στη βρετανική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο πως, παρά το γεγονός ότι η «απογοήτευση» με την Ε.Ε. βρίσκεται «σε ιστορικό υψηλό», θα πρέπει να προηγηθεί ο επανακαθορισμός της σχέσης με τις Βρυξέλλες.

Για το λόγο αυτό, η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος τώρα θα ήταν μία «κάλπικη επιλογή», καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα αλλαγών ως συνέπεια της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη, και θα ήταν «λάθος να ρωτήσουμε τον λαό εάν θέλουν να μείνουν ή φύγουν προτού έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τη σχέση [με την Ε.Ε.]».

Το δημοψήφισμα, που θα περιλαμβάνεται στο μανιφέστο των Συντηρητικών ενόψει των εκλογών του 2015, θα διεξαχθεί στο πρώτο μισό της νέας κυβερνητικής θητείας, το αργότερο έως το 2017. «Πιστεύω στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, στη διαμόρφωσή του, στο να ηγούμαστε της συζήτησης, όχι απλώς να ελπίζουμε πως η δύσκολη κατάσταση θα φύγει», συμπλήρωσε ο Συντηρητικός ηγέτης, εξηγώντας πως η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας θα αυξήσει την πιθανότητα εξόδου.

Παράλληλα, ο κ. Κάμερον αποσαφήνισε πως θα εκστρατεύσει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., προειδοποιώντας τους βρετανούς πολίτες για τις πιθανές επιπτώσεις τυχόν εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη και υπογραμμίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναλογισθεί «πολύ προσεκτικά» τις μη αναστρέψιμες συνέπειες της απόσυρσης από το ρόλο που απολαμβάνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Εάν αφήναμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή», σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Κάμερον, επισημαίνοντας πως είναι «ψυχή τε και σώματι» υπέρ της παραμονής και ότι «δεν θα ξεκουραστώ έως ότου αυτή η αντιπαράθεση κερδισθεί».

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, σχολίασε ότι η ομιλία Κάμερον δείχνει πως πρόκειται για έναν «αδύναμο» ηγέτη που κινείται με βάση τις κομματικές ισορροπίες και όχι το εθνικό συμφέρον.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών